ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Slnečný Hvar - to je Madeira Jadranu

Slnečný Hvar - to je Madeira Jadranu

Patrí medzi 10 najzaujímavejších ostrovov sveta

Voňavému Hvaru patrí množstvo „naj”. Nachádza sa tu druhá najznámejšia vinárska oblasť, najstaršie európske divadlo, najväčšie námestie v Dalmácii či najstaršie chorvátske mesto.

Hovorí sa mu Madeira Jadranu, pretože je oficiálne najslnečnejším ostrovom v Chorvátsku a vďaka slnečnému počasiu sa sem chodí na dovolenku nielen v lete, ale aj na jar a jeseň. Ostrovu patria mnohé superlatívy. Napríklad je najdlhším ostrovom na Jadrane, nachádza sa tu najstaršie divadlo v Európe (postavené v roku 1612) či druhá najznámejšia vinárska oblasť v Chorvátsku, a je zaradený medzi 10 najkrajších ostrovov na svete.

Hvar je veľmi hornatý, najviac dedín a miest a sústreďuje v najširšej severnej časti, pobrežie na juhu je veľmi stŕme a viac-menej neobývané. Obe pobrežia ostrova však ukrývajú množstvo nádherných zátok a pláží.

Výhľad na celé mesto a pobrežie

Panenská príroda, výborná kuchyňa, čisté pláže, priateľskí ľudia a bohaté kultúrne a historické dedičstvo robia z Hvaru obľúbenú dovolenkovú destináciu. Ani sa preto niet čo čudovať, že Hvar je vyhľadávaný aj svetovými osobnosťami. Hovorí sa, že tu dovolenkoval napríklad Brad Pitt, Jodie Foster, Michael Douglas a Catherine Zeta Jones, Clint Eastwood, John Malkovich či veľa predstaviteľov Jamesa Bonda - Pierce Brosnan, Sean Connery či Daniel Craig. V 16. storočí ho zasa „obľubovali” morskí piráti, ktorí naň robili pravidelné nájazdy. Opevnenia, ktorými sa mal voči nim ostrov ubrániť, sa zachovali dodnes a nájdete ich na severe ostrova. Historické poklady ukráva aj hlavné mesto Hvar - nachádza sa tu napríklad najväčšie námestie v Dalmácii. Za návštevu stoja aj mestá Stari Grad, Sucuraj, Jelsa, Vrboska či Zavala. Spomínaný Stari Grad je dokonca najstarším mestom v Chorvátsku.

Objavovanie starého mesta Hvar

Na ostrove sa nachádza druhá najznámejšia vinárska oblasť v Chorvátku. Vyrába sa tu predovšetkým víno z odrody hrozna Plavac Mali. Bielymi vínami sú preslávené oblasti Stari Grad a Jelsa, ba dokonca vinice pri meste Stari Grad figurujú na zozname svetového dedičstva UNESCO. Nezabudnite si preto k večeri dopriať aj pohár vína. Alebo rovno dva či tri.

Hvaru sa niekedy hovorí aj ostrov byliniek alebo voní. Voľne tu totiž rastie množstvo divých aromatických byliniek ako je fenikel, šalvia, kôpor, materina dúška, rozmarín či levanduľa. Vonné oleje z rozmarínu a levandule sa na Hvare vyrábajú od 16. storočia. Počas júna a júla sa vám naskytne úžasný pohľad na dlhé lány levandule v oblasti okolo dediny Brusje v severozápadnej časti ostrova alebo okolo dediny Humac. Budete sa cítiť ako v chorvátskom Provensálsku. Okrem voňavých byliniek na ostrove voľne rastú jedlé rastliny ako špargľa, repa či čakanka, takže počas prechádzky si môžete pokojne nazbierať špargle. Hvar je veľmi úrodný a okrem južného ovocia, zeleniny či vínnej révy tu pestujú olivovníky a kvalitný olivový olej z Hvaru by mal jednoznačne patriť medzi suveníry, ktoré si z dovolenky na ňom odnesiete.

Prístav na chorvátskom ostrove Hvar

Užívať si výhľady na azúrove more a okolie môžete z pohodlia apartmánovej postele alebo balkóna z rôznych typov ubytovaní, ktorých je na ostrove dostatok. Od tradičných kempov, penziónov, apartmánových víl až po klasické hotely s vysokým štandardom aj pre náročných dovolenkárov.

Ako sa na Hvar dostanete? Pohodlne trajektom zo Splitu do Stari Gradu alebo z Drveniku na najjužnejší výbežok Hvaru, Sucuraj.