ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Prečo sme museli podľahnúť Maroku?

Prečo sme museli podľahnúť Maroku?

Ani vy mu nedokážete odolať!

Zablúdite v labyrinte uličiek a do nosa vám udrie vôňa Orientu. Oči sa nevedia vynadívať na živé divadlo. Zabudnete na to, že niekde existuje sivá realita. Vitajte v Maroku.

Málokde sa stretnete s toľkými kontrastami ako práve v Maroku. Kráľovské mestá tohto bohatého severoafrického štátu vám budú pripadať ako vystrihnuté z rozprávok Tisíc a jednej noci. Úzke stredoveké uličky, pompézne paláce, historické skvosty siahajúce až do dôb antiky a Feničanov. A všadeprítomná vôňa Orientu... Naproti tomu moderné prímorské letoviská so skvelými hotelmi, v ktorých zažijete ten pravý relax. Nekonečné piesočné duny Sahary, horúcej a nehostinnej. A k tomu panoráma pohoria Atlas s čiapočkami pokrytými snehom. Kontrasty, ktoré jednoducho musíte zažiť! Aspoň raz za život.

Marocký minaret v obkľúčení miestnych trhov a rušného života v meste.

Kultová Casablanca

Nečudo, že najväčšie marocké mesto tak veľmi inšpirovalo tvorcov kultového oscarového filmu Casablanca z roku 1942 s krásnou Ingrid Bergmanovou v hlavnej úlohe. Korene kozmopolitného mesta s lahodnou príchuťou Orientu siahajú až do obdobia niekoľkých storočí pred našim letopočtom. Je nabité históriou a pamiatkami, z ktorých neprehliadnuteľný je rozhodne Chrám Hassana II. Casablanca sa považuje sa za najväčšie hospodárske a kultúrne stredisko celého Maroka. Má najeurópskejšie črty, avšak nájdete tu aj prekrásne a zároveň nezvyčajné pláže. Najviac to žije na bulvári Houphouet Boigny, ktorý lemujú početné obchody so suvenírmi. Vedie k prístavu a jednému z najdôležitejších nákupných stredísk v meste, kde je množstvo butikov a reštaurácií, Centre 2000. Ak chcete naozajstnú ochutnávku marockého folklóru, zájdite na trh remeselného umenia. Dostanete tu krásne šperky, koberce a medené ozdoby. Možno vás prekvapí, že na severe mesta sa rozkladá špičkové golfové ihrisko. Golf totiž obľuboval bývalý marocký kráľ Hassan II., ktorý bol vášnivým hráčom.

Miestne trhy sú posiate rôznymi produktmi, hlavne nádobami a koreninami, ktoré si vás podmania svojou vôňou a farbami.

Slnečný Agadir

Dovolenka v Agadire má svoje zvláštne čaro. Rušný prístav a plážové letovisko bolo založené Feničanmi už v 16. storočí, no po zničujúcom zemetrasení v roku 1960 bolo kompletne prebudované. Patrí medzi top miesta, kam sa v Maroku vydať za slnkom, pieskom, plážovými barmi a - pizzou! Tepnou tohto miesta je plážová promenáda a pekné pláže, ktoré si užijú najmä rodiny s deťmi. V Agadire vám nehrozí zatiahnutá obloha. Je tu až 300 slnečných dní v roku! Počas pobytu v Agadire sa určite vydajte do starobylej mediny - kashbahu vzdialenom 7 kilometrov severozápadne od centra. Vidno ho z väčšiny častí mesta. Rozkladá sa na kopci, bolo postavené už v roku 1541, obnovené v roku 1740 a patrí medzi zriedkavé miesta v okolí Agadiru, ktoré prežili ničivé zemetrasenie. Tento kashbah bol kedysi domovom troch stovák ľudí. Výhľady z neho na prístav a mesto Agadir sú fantastické. Pozor, cesta hore ku kashbahu je dlhá, nepohodlná a únavná. Radšej si vezmite taxík a potom sa peši vráťte do mesta.

Uličky posiate látkami, kobercami a steny vo farbách mora.

Marrakéš

Návšteva starobylého historického srdca marockého vnútrozemia je neopakovateľným zážitkom. Marrákeš vám dovolí nahliadnuť do kultúry a vzrušujúceho spôsobu života Maročanov. Ak chcete zažiť fascinujúce živé divadlo pod holým nebom, zájdite na námestie Djemaa el Fna. Zavčas rána tu nestretnete ani živú dušu, tesne pred polnocou je tu však nesmierne živo, niekedy sa tam stretne aj 20-tisíc ľudí. Nakupujú, jedia, varia, predvádzajú bojové umenie alebo tancujú s hadmi. Povozy s koňmi sa miešajú s pouličnými umelcami a stánkarmi. Ak máte odvahu, ochutnajte miestne špeciality v stovkách stánkov. Čo takto varená kozia hlava?

PS: UNESCO zaradilo v roku 2001 toto námestie vs. divadlo do svetového kultúrneho dedičstva.