ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Prečo si spomedzi Kanárskych ostrovov vybrať La Palmu?

Prečo si spomedzi Kanárskych ostrovov vybrať La Palmu?

Budete bližšie ku hviezdam.

Je najzelenší a najrôznorodejší. Je to ostrov, kde sa doslova môžete dotknúť neba. A navštíviť najväčší sopečný kráter na svete. Popri tom si užijete aj relax na pláži.

Kanárske ostrovy sú sami o sebe celoročne atraktívnou dovolenkovou lokalitou, známe skvelými službami, nádhernou prírodou a tyrkysovým morom. O tom ani netreba diskutovať. No piaty najväčší z ostrovov, La Palma, je predsa len trochu iný než všetky ostatné.

Rastilna aloe vera na každom rohu.

Nie je to typická dovolenková destinácia zastavaná húfom obrovských hotelov, kde sa každý deň odohráva zúrivá bitka o ležadlá či slnečníky. La Palma sa nachádza najďalej od pobrežia, turistov sem chodí málo. Na výškovú budovu tu naďabíte iba sporadicky a pláží je tu pomenej, ale o to viac národných parkov a prírodných rezervácií. Lebo príroda je tu skutočne panenská, unikátna. Až taká unikátna, že celý ostrov si vzalo pod ochranné krídla UNESCO. Je to najzelenší a najrozmanitejší zo všetkých Kanárskych ostrovov. Nečudo, že sa mu hovorí aj La Isla Bonita (krásny ostrov) či La Isla Verde (zelený ostrov.) Na severe či východe nájdete nepreniknuteľne husté vavrínové pralesy, kde sa nemusíte báť žiadnych jedovatých hadov. Na juhu zasa vyprahnutú krajinu posiatu sopečnými krátermi a zdeformovanými skalnatými útvarmi. Ostrovu sopečného pôvodu, starému 3 - 4 milióny rokov, sa hovorí aj ostrov vodných kanálov. Tečúca láva a morské vetry totiž do ostrova vyhĺbili hlboké vertikálne kaňony a tunely, dlhé celé kilometre.

Maják na ostrove La Palma a zásoby soli.

Asi je vám jasné, že tento ostrov je ideálnou voľbou pre tých, ktorí nechcú iba leňošiť pri hotelovom bazéne, ale radi by spoznali niečo nové, zažili trochu dobrodružstva a majú radi turistiku. Určite si urobte výlet do parku Parque Nacionál de la Caldera de Taburiente so sopkou Tenequía a jaskyňou Cueva Bonita. Zamilujete si tú scenériu - množstvo riek, prameňov, potokov, najväčší sopečný kráter na svete - Caldera de la Taburiente, ktorý je široký 9 kilometrov a hlboký 770 metrov.

Najväčšia astronomické pracovisko, hvezdáreň Gran Telescopio Canarias.

Okrem množstva ďalších úžasných (a občas poriadne náročných trás) stojí za vašu pozornosť aj výlet na vrchol hory Roque de Los Muchachos, vo výške 2626 metrov nad morom, kde sa nachádza svetoznáma hvezdáreň.

Na ostrove La Palma totiž budete bližšie ku hviezdam. Nachádza sa dostatočne ďaleko od afrického i európskeho pobrežia, čo znamená ďaleko od svetelného smogu, ktorý v noci vydávajú veľkomestá. Práve preto a vďaka bezoblačnému podnebiu je ostrov sídlom množstva medzinárodných astronomických observatórií. A práve na vrchole spomínanej hory Roque de los Muchachos sa nachádza najväčšie astronomické pracovisko na severnej pologuli a najväčší ďalekohľad na svete, Gran Telescopio Canarias. Pozorovanie hviezd je na tomto ostrove skutočným zážitkom. Budete mať pocit, že sa môžete doslova dotknúť neba.

Farebné domy a balkóny lemujúce námestia a uličky v meste.

Hlavné mesto Santa Cruz de la Palma je architektonický skvost. Centrum mesta zo 16. storočia lemujú pôvabné sídla s typickými balkónmi a farebné domčeky. Očarí vás aj svojimi malými obchodíkmi a taverničkami a celkovou atmosférou.