Prečo si spomedzi gréckych ostrovov vybrať Krétu?

Prečo si spomedzi gréckych ostrovov vybrať Krétu?

Nuda vám na nej rozhodne nehrozí

Fantastická gastronómia, dych vyrážajúce pamiatky a pláž ako v Karibiku. Prezradíme vám, čo všetko vás môže čakať v rodisku Dia.

Grécko je známe ako krajina bohov, filozofov, olivového oleja a olympijských hier. No tiež je plážovým rajom. Vďaka tomu, že tu slnko priemerne svieti až 250 dní v roku, je ideálnou dovolenkovou destináciou, ktorou nič nepokazíte. Pýši sa neuveriteľnými 14 500 kilometrami pláží a vo svetovom meradle mu v tomto smere patrí desiata priečka. Nech sa vraj v Grécku nachádzate kdekoľvek, najbližšiu pláž máte vo vzdialenosti maximálne 137 kilometrov.

Súčasťou Grécka je asi 2 000 ostrovov, pričom 170 z nich je obývaných a každý má iný charakter. Zvyšné sú neobývané alebo chránené. Vďaka tejto rozmanitosti si v Grécku môžete užiť plážovú dovolenku naplnenú božským pokojom na malých, pôvabných plážach s krásnym pieskom a čistým morom. Ale aj rušný pobyt plný aktivít, zážitkov a nočného hýrenia. Môžete sa vybrať na niektorý z menších, romanticky ladených ostrovov ako je Korfu či Santorin alebo uprednostniť najväčší z ostrovov — Krétu. Tú rozhodne treba zažiť aspoň raz. Vieme, prečo.

Zrúcaniny historického komplexu paláca Knossos.

Kolíska civilizácie

Hovorí sa, že antický lekár Hippokrates predpisoval vzduch na Kréte ako liek na mnoho chorôb. Najväčší grécky ostrov obmývaný vodami Krétskeho a Líbyjského mora vonia olivami, pomarančovníkmi, tymiánom či divokými bylinami. Kréta sa považuje za kolísku západnej civilizácie a história tu na vás dýcha na každom kroku. Ostrov je domovom bájneho minotaura, netvora s hlavou býka a telom človeka. Kedysi tu stával palác legendárneho kráľa Minosa a minotaurov labyrint. Rozľahlý komplex Knossos z čias minojskej civilizácie slúžil ako administratívne aj náboženské centrum ríše a je unikátnym celosvetovým dedičstvom. Kedysi ho vraj obývalo až 12 000 ľudí a dnes je populárnym turistickým cieľom. Stále tu môžete stretnúť archeológov, odhaľujúcich prastaré nánosy času.

Hippies a jaskyne

Na Kréte je vraj vyše 3 000 jaskýň, najznámejšie sú dve — svätyňa Ida a Diktion — v ktorých sa podľa gréckej mytológie narodil Zeus, vládca Olympu. Svätyňa Ida je neprístupná a nachádza sa vysoko v rovnomennom pohorí. Diktion je známa svojimi jedinečnými kvapľami a nájdete ju v Psychro, horskej dedine na okraji planiny Lasihti v najúrodnejšom krétskom regióne.

Niektoré krétske jaskyne kedysi slúžili ako provizórne obydlia pre príslušníkov hnutia hippies, predovšetkým tie vyhĺbené vo vápencovej stene na juhozápadnom pobreží ostrova pri Líbyjskom mori. Baštou hippies bolo letovisko Matala. Dodnes sa tu každoročne v júni stretávajú na hudobnom festivale. Obľúbenými cieľmi návštevníkov sú aj pamiatky v meste Heraklion — napríklad benátska fontána, katedrála sv. Tita či rybársky prístav. Milovníkom turistiky sa bude páčiť pohorie Lefka Ori - Biele hory, v ktorých sa v dĺžke 18 kilometrov tiahne krétska tiesňava Samária.

Najfotografovanejšia krétska pláž Balos.

Krétsky Karibik

Najkrajšou a najfotografovanejšou krétskou plážou je Balos. Niet sa čo čudovať. Tvorí ju nádherná lagúna s bielym pieskom a tyrkysovou, nie hlbokou vodou, nad ktorou sa týči skalný hrebeň Gramvousa. Svojim šarmom si získala mnohé známe osobnosti, napríklad princa Charlesa s princeznou Dianou, ktorú tu pred mnohými rokmi dovolenkovali na prepychovej jachte. Garantujeme, že sa na nej budete cítiť ako v Karibiku.

Pre aktívnych

Vďaka poriadnej porcii histórie, zaujímavým prírodným úkazom a rozmanitým plážam patrí Kréta medzi najnavštevovanejšie grécke ostrovy a počas letnej dovolenkovej sezóny tu býva poriadne rušno a plno. Na najobývanejší grécky ostrov sa preto nechodí hľadať vytúžený pokoj a relax, ale skôr za zážitkami. Na druhej strane, nuda vám na Kréte rozhodne nehrozí.

Pestrosť morských plodov v krétskej kuchyni.

Grécke chuťovky

Hoci grécka gastronómia nie je taká preslávená ako talianská, tiež je fantastická a poteší chuťové poháriky nejedného gurmána. Grécko je dokonca jedným z najväčších producentov olív a olivového oleja na svete. Olivovník podľa gréckej mytológie symbolizuje silu, víťazstvo a múdrosť, preto aj víťazi olympijských hier okrem koruny z vetvičiek olivovníka dostávali aj amfory naplnené olivovým olejom. Grécka kuchyňa ponúka zaujímavé kombinácie, jej neodmysliteľnou súčasťou je národný syr - kozí syr feta. Jeho vznik sa datuje až do Homérových čias. Ďalšou typickou pochúťkou je chalva (prezývaná aj salonikos), vyrábaná z pomletého sezamu. Ak chcete ochutnať tradičný krétsky nápoj, siahnite po pálenke raki, vyrobenej z hroznových šupiek, ktorá sa podáva pred jedlom ako aperitív a po jedle na trávenie. V každom meste sa líši chuťou aj silou, najlepšia je sladkastá, medová. A každá krétska rodina má svoju vlastnú receptúru. Alebo si dajte za pohárik metaxy, najznámejšieho gréckeho alkoholického nápoja, ktorý sa údajne vyrába podľa prísne tajnej, stráženej receptúry. Meno nesie po svojom „objaviteľovi”, Spyrosovi Metaxasovi. Nazdravie!