Prečo patrí Malorka medzi najexkluzívnejšie európske destinácie?

Prečo patrí Malorka medzi najexkluzívnejšie európske destinácie?

Španielska kráska vás ohúri

Na najväčšom z Baleárskych ostrovov vzduch vonia ako pomaranče, sú tu tisíce veterných mlynov a svoje letné sídlo tu má španielska kráľovská rodina.

Malorka sa považuje za najväčší a údajne najkrajší z Baleárskych ostrovov. Leží asi 200 kilometrov od španielskej pevniny. A od 70. rokov si nesie nálepku jednej z najexkluzívnejších a najluxusnejších európskych dovolenkových destinácií. S prepychom sa stretnete hlavne v letovisku Cala Major neďaleko hlavného mesta Palma de Mallorca. Tunajší zámoček Marivent je letným sídlom španielskej kráľovskej rodiny.

Rozsiahle slnečné pláže letoviska Cala Mayor.

Na juhu a vo vnútrozemí ostrova nájdete hory a stepi, na severe zasa nížiny a pláže posiate luxusnými hotelmi. Väčšina dovolenkárov zamieri do Alcudijského zálivu na severovýchode ostrova, kde sa nachádza aj najdlhšia pláž celých Baleárskych ostrovov. Možno vás prekvapí, že ešte v 70. rokoch minulého storočia bola Alcúdia iba maličkým rybárskym prístavom, ktoré lemovalo opustené pobrežie. Dnes je väčšina časť tohto územia vyhradená rezortom a v miestnom prístave Port d’Alcúdia kotvia namiesto skromných rybárskych člnov luxusné jachty za desiatky tisícov eur. Historické centrum mestečka si našťastie zachovalo svoju atmosféru malého ospalého mestečka a domáci nedajú dopustiť na svoju milovanú trojhodinovú poludňajšiu siestičku. A vy sa budete musieť naladiť na lenivé tempo, ktoré tu panuje. No treba sa na dovolenke niekam ponáhľať?

Novšie než Alcúdia je susedné letovisko Playa de Muro. A nielen novšie, ale aj prepychovejšie. Väčšina tunajších hotelov má minimálne štyri hviezdičky.

Historické uličky hlavného mesta Palma de Mallorca.

Ak netúžite po rušnom nočnom živote, ale dáte prednosť romantike a pokoju, vašou správnou voľbou bude Cala Mezquida, mestečko ležiace v malom romantickom zálivu, ktoré z každej strany obklopujú kopce porastené borovicami.

Na severozápade ostrova, na svahu sa nad pobrežím týči Deia, nádherné mestečko charakteristické stŕmymi uličkami a neuveriteľným výhľadom na Stredozemné more. Zo všetkých strán ju obklopujú svahy posiate pomarančovníkmi a olivovníkmi. Hovorí sa jej aj mesto umelcov.

Prístav posiaty luxusnými jachtami v Port d'Alcúdia.

Čo by to bolo za dovolenku na Malorke, keby ste odišli bez typického suveníru - malorských perál a perlových výrobkov? V mestečku Manacor je hlavná výrobňa perál, kde môžete absolvovať zdarma prehliadku a odhaliť tak tajomstvá výroby krásnych klenotov. Ihneď oproti je obrovský obchod, kde nájdete výrobky z perál od výmyslu sveta, pripravte sa však na vyššie ceny. V hlavnom meste dostanete suveníry lacnejšie.

Malorke sa hovorí aj ostrov veterných mlynov. V minulosti ich tu bolo dokonca 2700, no pôvodný účel si dnes zachovalo už len minimum z nich. Väčšina je prestavaná na útulné a štýlové reštaurácie, galérie alebo obchodíky so suvenírmi.