Plitvické jazerá - najväčší klenot chorvátskej prírody

Plitvické jazerá - najväčší klenot chorvátskej prírody

Tip na výlet cestou k moru

Park chránený UNESCOm vám bude pripadať dôverne známy - a niet divu. Natáčali sa tu scény kultovej série filmov o Vinnetouovi a Old Shatterhandovi.

My, Slováci, jednoducho milujeme Chorvátsko a každoročne sem státisíce z nás chodia na tradičnú dovolenku. No nie tak veľa z nás vie, že cestou k moru míňa skutočný unikát - Plitvické jazerá, jeden z najkrajších chorvátskych národných parkov. Ide o sústavu 16 jazier, ktoré sú nad sebou stupňovito zoradené v dĺžke asi 7 kilometrov a navzájom sú prepojené asi 90 vodopádmi. Jazerá sa delia na Dolné jazerá (štyri), ktoré vznikli zrútením podzemných jaskýň a ich naplnením vodou. A skupinu 12 Horných jazier, medzi ktoré patrí aj najväčšie jazero Kozjak. Kaskádovitý systém jazier má svoj pôvod v erozívnej činnosti rieky Korana, v ktorej sa nachádzajú dnešné jazerá.

Vodopád s výhľadom na okolie hôr - Plitvické jazerá

Nielenže vďaka svojim prírodným scenériám je park zaradený na zozname prírodného dedičstva UNESCO - pri jeho návšteve sa vás zmocní neochvejný pocit, že ste tu už boli. Bude vám pripadať podozrivo známy. Nuž áno, práve tu sa natáčali niektoré scény kultového filmu Vinnetou, ktorým voľakedy žilo celé Československo.

Výlety na lodi po jazerách

Vody v jazerách majú rôznu farbu, od smaragdovo zelenej až po sýto modrú a v zime zamŕzajú. V dolnej časti sústavy jazier je 20 krasových jaskýň. Celková rozloha parku je asi 190 kilometrov štvorcových a jeho súčasťou sú aj okolité kopce s bukovými a smrekovými lesmi. Tunajší lesný porast patrí údajne k najzachovalejším svojho druhu v celej Európe a vzácne sú aj rastliny. V parku sú prísne chránené a neprístupné lokality - napríklad lúka so 42 druhmi orchidejí či 16 druhmi ľalií či pralesy. Žijú tu veľké šelmy ako vlci, rysi či medvede.

Turistické chodníky cez jazerá v národnom parku - Plitvice

Plitvické jazerá sú od pobrežia pomerne vzdialené (zo Zadaru 150 km, zo Šibeniku 220km), takže uvažujte o tom, že by ste prenocovali niekde v blízkosti jazier, prípadne prispôsobte možnosti navštíviť jazerá cestou z domu na pobreží alebo naspäť. Berte však do úvahy, že aj tá najkratšia prehliadková trasa okolo jazier vyžaduje asi tri či štyri hodiny, najdlhšia päť či šesť hodín. A ak si chcete užívať jedinečné scenérie, ešte si urobte nejakú tú časovú rezervu. Celkovo je v parku vyznačených 6 farebne odlíšených prehliadkových trás podľa toho, koľko času chcete návšteve jazier venovať. Odporúčame vám, aby ste sa neponáhľali, park je skutočne prírodným skvostom.

Vždy zelená a čarovná dedinka Rastoke pri Plitvických jazerách

Do jeho areálu sa môžete dostať dvoma vstupmi, v dolnej časti Ulaz 1 - Rastovača a v strednej časti Ulaz 2 - Hladovina). Pri každom vstupe je veľké platené parkovisko a občerstvenie. V cene vstupenky máte aj miestnu dopravu v parku autobusom a loďou.

Zo Zagrebu je to na Plitvické jazerá 140 km, zo Splitu 219 km cez Knin, z Rijeky 168 km cez Senj.