Petra - Stratené kamenné mesto

Petra - Stratené kamenné mesto

Novoobjavená ikona Jordánska

Jeden z novodobých divov sveta objavíte v Jordánsku. Je ním kamenné mesto Petra, stratené viac, než 1000 rokov. Toto mesto musí navštíviť každý milovník scénických pamiatok.

Petra (po grécky πέτρα = skala) je skalné mesto a archeologická lokalita v Jordánsku. Leží v južnej časti Jordánskeho kráľovstvav Mojžišovej doline. Tisícročné skalnaté mesto, ktoré niektorí považujú za zázrak. Vysoké fasády, rímsy, pilastre a štíty, z kameňa vytesané monumenty. Denne navštívi Petru údajne až 3 000 turistov. Mesto malo svoj biblický význam a má čo povedať aj dnes. Od roku 1985 je Petra zaradená na Zoznam svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO. Dňa 07. júla 2007 bola Petra zaradená medzi novodobé divy sveta.

Dejiny

Petra sa nachádza za vstupnou bránou nazývanou „Siq“. Mesto vzniklo v dokonale krytom mieste, kde sa stretávajú tri údolia. Mesto bolo založené pravdepodobne medzi 3. stor. pred Kr. a 1. st. po Kr. V tom čase údolie obsadili Nabatejovci. Petra sa stala hlavným mestom ich kráľovstva. Neskôr ovládli Petru Rimania. Mesto leží na mieste, kadiaľ viedla cesta do južnej Ázie, takže ovládalo obchod s korením. Všetky stavby (chrámy, hrobky, amfiteáter) boli vytesané do pieskovca. Mesto dosiahlo najväčší rozkvet a význam okolo roku 62 pred Kr., kedy tu žilo asi okolo 30 000 ľudí. Najzaujímavejšie časti Petry sú Pokladnica faraóna, Rímske divadlo, kráľovské hrobky a skalný hrob El Deir.

Petru opustili poslední ľudia po druhom ničivom zemetrasení v 6. st. po Kr. Údolie upadalo postupne do zabudnutia. Stalo sa tajomstvom miestnych beduínov, ktorí existenciu skalného mesta starostlivo skrývali pred svetom.

Legenda

Tesné spojenie brala a vody v oblasti dalo pôvod legende, že v Petre pri úteku ľudu Izraela z Egypta po 40. rokoch udrel svojou palicou do skaly a odtiaľ vytryskol prameň vody. Oblasť okolo Petry sa volá Wadi Musa (Mojžišovo údolie).

Znovuobjavenie Petry

Prvým Európanom (od čias križiackych výprav), ktorý uvidel Kráľovskú hrobku v Petre, bol v roku 1812 švajčiarsky bádateľ a cestovateľ Johann Ludwig Burckhardt, ktorý cestoval zo Sýrie do Egypta v prezlečení za Araba.

Petra v kultúre

Scenériu využilo veľa filmov. Napr. americký dobrodružný film z roku 1989 Indiana Jones a posledná križiacka výprava v réžii Stevena Spielberga. Vo filme hrajú o. i. Harrison FordSean Connery. Indiana Jones so svojím otcom sa vydávajú hľadať tajuplný Svätý grál. Je to najväčšie dobrodružstvo filmovej histórie.

Ďalším známym filmom je Múmia sa vracia (2001)v réžii S. Sommersa s hlavnými predstaviteľmi Rachel WeiszovouBrendanom Frase.

Doprava

Z medzinárodného letiska v Ammane sa dostaneme do Petry napr. autobusom spoločnosti JETT Bus za 4 hodiny. Odchod autobusu je o 6.30 h. K dispozícii sú aj minibusy či taxíky.