ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Parížske katakomby - temný labyrint pod mestom romantiky

Parížske katakomby - temný labyrint pod mestom romantiky

Každý vstup je prísne potrestaný!

Kto by nepoznal hlavné mesto Francúzska, mesto romantiky - Paríž? Je nádherné, s množstvom pamiatok a zákutí. Odhalíme vám ale aj jeho temnú stránku, ktorá sa ukrýva pod povrchom.

Počuli ste už niekedy o Parížskych katakombách? Ak nie, nič si z toho nerobte - predsa len, nejde o tak známu „pamiatku“, ako je Eiffelova veža. Tomu, kto by sa sem chcel vybrať, možno odporučiť iba jedno, a to, aby si to rozmyslel, pretože nejde iba o také-hocijaké katakomby. Mnoho ľudí sa z nich totiž už nikdy nevrátilo.

Dôvodom budovania katakomb bol neustále rozrastajúci sa Paríž. Potom, čo sa rozhodlo o ich stavbe, hlavné mesto Francúzska sa už nerozširovalo iba na povrchu, ale aj pod zemou. Tento priestor bol určený tým, ktorí sa na pobyt pod zemou nemohli sťažovať — mŕtvym. Dnes je v katakombách pochovaných vyše 6 miliónov ľudí.

Mŕtvoly v Parížskych katakombách

Presný rozsah chodieb nie je známy. Jedni zdroje uvádzajú cca 300 kilometrov, druhé zasa dvojnásobok, a zatiaľ sa nenašiel nik, kto by ich presne odmeral. Teda, možno aj niekto mal tú ambíciu, no z chodieb sa už nikdy nevrátil. Na druhej strane, sú ľudia nazývaní „cataphiles“, ktorí síce poznajú katakomby dobre, ale nikto nepozná ich.

Pre verejnosť je vstup do katakomb zakázaný a trestaný vysokými pokutami (teda za predpokladu, že sa dokážu ľudia, ktorí sem napriek zákazu vstúpili, vrátiť späť na povrch). V prípade, ak sa im cesta späť nepodarí nájsť, čaká ich omnoho zákernejší trest, než pokuta od parížskych policajtov — uväznenie v labyrinte mŕtvych.

Vraví sa, že pokiaľ si niekto myslí, že sa tu môže stratiť, mýli sa. Naopak, stratiť sa tu dokáže aj skúsený sprievodca, ktorý katakomby už dobre pozná. Preto je lepšie použiť formuláciu, ktorá vraví, že v chodbách sa nedá nestratiť. Ak by aj niekto kričal o pomoc, šanca, že ho bude niekto iný počuť je minimálna, skoro nulová.

Sprístupnené miesta v Parížskych katakombách

Príbehy ľudí z Parížskych katakomb, ktorí sa vrátili, sú mrazivé. Každý z nich si odniesol „zážitok na celý život“ v podobe paranormálnych aktivít, ktoré ich dodnes nenechajú spávať. O temných chodbách pod mestom romantiky koluje aj množstvo legiend, z ktorých lozí mráz po chrbte. Či im budete veriť, je už len na vás.

Na záver sa ešte pýta doplniť fakt, že jedna časť Parížskych katakomb je predsa len sprístupnená turistom a tvorí dôležitú atrakciu hlavného mesta Francúzska. Zvyšok je však zahalený rúškom tajomstva ľudí, ktorí sa nikdy nevrátili. Neriskujte vstup sami, na vlastnú zodpovednosť, navzdory zákonom a pamiatke mŕtvych.