ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Palawan - najdobrodružnejší ostrov na svete

Palawan - najdobrodružnejší ostrov na svete

Dovolenka na Filipínach plná aktivít

Treky do džungle za domorodými kmeňmi, potápanie pri fascinujúcich koralových útesoch a k vrakom lodí z druhej svetovej vojny či skúmanie podzemnej rieky a jaskýň? To zažijete práve na Palawane!

Filipíny sú ešte stále tak trochu podceňovanou exotickou dovolenkovou destináciou - masy turistov si tu kľučky rozhodne nepodávajú. A pritom vás tunajšie ostrovy uchvátia svojimi plážami, možnosťami na potápanie i turistikou.

Špeciálne jeden spomedzi 7 000 filipínskych ostrovov vyčnieva a za svoju jedinečnosť nedávno získal pomenovanie „Top ostrov sveta“ prestížnym magazínom Conde Nast Traveler. A v roku 2013 prevzal od ostrova Boracay štafetu najlepšie hodnoteného ostrova na Filipínach a umiestnil sa na prvom mieste v ankete World Best Awards ako najlepší ostrov sveta. Palawan.

Miestne filipínske lode v obkľúčení lagúny

Už pohľad z lietadla dáva tušiť, že na Palawane je čo objavovať. Hlavný, prevažne hornatý a husto zalesnený ostrov, obklopuje 1 780 ďalších ostrovčekov. Je unikátny v tom, že zatiaľ čo na väčšine iných ostrovov nájdete jednu peknú pláž a zvyšné sú zastavané škaredými výškovými budovami alebo sa na nich tlačí miliarda dovolenkárov či jednoducho nie sú oku lahodiace, na Palawane sú pekné pláže všetky. Ba dokonca môžeme smelo vyhlásiť, že je to ostrov najkrajších, nekonečných a prázdnych pláží.

Palawan v preklade do miestnej reči znamená „krásny, bezpečný prístav”. Od 8. storočia n. l. ho využívali najmä čínski kupci pre svoj výmenný obchod.

Najmä dobrodružné povahy si na Palawane prídu na svoje. Treky do džungle za domorodými kmeňmi, potápanie pri fascinujúcich koralových útesoch či skúmanie podzemnej rieky a množstva jaskýň? To všetko tu môžete zažiť. A ešte oveľa viac.

Exotický ostrov sa môže pochváliť napríklad siedmym divom sveta - najdlhšou podzemnou riekou na svete, ktorá preteká pri Sabangu a v roku 1999 bola zaradená do svetového dedičstva UNESCO. Či jaskyňou Tabon neďaleko Quezonu, v ktorej sa našli ľudské pozostatky pôvodných obyvateľov ostrova, staré 22-tisíc rokov, čo je jeden z najstarších nálezov v celoázijskom meradle. Okolie turisticky obľúbeného El Nida vám zasa vyrazí dych skalnatými vápancovými útvarmi vyčnievajúcimi z mora, krásnymi plážami a skrytými lagúnami. Kvôli výletom loďou po okolí sem mieri väčšina turistov.

Skryté zákutia ostrova Palawan

Pri Palawane sa nachádza najlepšia potápačská destinácia na celých Filipínach, tiež zapísaná na zoznam UNESCO — koralová stena Tubbataha reef. K týmto koralom sa od marca do júna organizujú špeciálne potápačské výlety z Puerta Princessa, vstupnej brány ostrova. Okolité vody okrem koralov ukrývajú aj mnohé iné tajomstvá — napríklad vraky japonských vojnových lodí z 2. svetovej vojny a podobne. Potápanie a šnorchlovanie je tu teda naozajstný zážitok.

Spomínané Puerto Princessa je údajne druhé najrozľahlejšie mesto na Filipínach, kde žije približne 70-tisíc obyvateľov. Zaujímavosťou je, že asi 13 kilometrov na sever od Puerto Princessa žijú vietnamskí utečenci v takzvanej vietnamskej dedine. Ak chcete nasať atmosféru palawanskej minulosti, vydajte sa do Taytay, kde si môžete prezrieť ruiny španielskej pevnosti zo 17. storočia.

Na Palawane žije 87 etník, údajne hovoriacich 52 jazykmi. Tunajšie pralesy a hory, izolovane od modernej civilizácie, stále obývajú domorodé kmene, najznámejším je Tao’t Batu, ktorý žije v južnej časti ostrova pri Signapan Basin neďaleko hory Mantalingajan. Môžete si zohnať sprievodcu a vydať sa do hôr za niektorým z kmeňov a zoznámiť sa s ich jednoduchým spôsobom života.

Výlet turistov do jaskyne

Palawan sa viac než s históriou spája s prírodnými krásami. Fascinujúce sú tunajšie motýle. Ukážku rozmanitých druhov zažijete na niektorej z motýlich fariem. Neďaleko Sabangu sa nachádza Ugong Rock, ktorá vám dopraje unikátnu kombináciu lezenia, šplhania po stene, prieskum jaskyne a nakoniec zip line naspäť dole.

Asi 70 kilometrov juhozápadne od Puerto Princessa objavíte krásnu dlhú pláž Napsan. Patrí nielen medzi najkrajšie pláže na Palawane, ale na celých Filipínach. V zátoke Honda Bay sa môžete vydať objavovať okolité ostrovčeky, medzi ostrovčekmi Pandan a Cowrie sa nachádzajú nedotknuté koraly.

Ostrov treba spoznať všetkými zmyslami, preto nezabúdajte ani na svoje chuťové poháriky. Filipínska gastronómia je mixom vplyvu európskych kolonizátorov, domácej kuchyne a americkej prítomnosti. Určite vyskúšajte rybu lapu lapu s jemným mäsom či pečené prasa lechon. Špecialitkou, a pre naozaj silné povahy, je tzv. balut, vajce s viditeľným zárodkom. Táto kuriózna pochúťka jednoznačne otestuje vašu odvážnu náturu a silný žalúdok. Doslova.

Domorodé kmene z džungle

A ak chcete zažiť niečo skutočne bizarné (a ochutnávka balutu to nie je) navštívte trestaneckú kolóniu v Iwahigu, ktorá otvára svoje brány aj turistom. V relatívnej voľnosti tu žije asi 2 000 väzňov, niektorí aj s rodinami. K pokusom o útek z Palawanu dochádza len zriedka a ešte menej často sú úspešné. A my sa ani nečudujeme, kto by chcel utekať z takéhoto tropického raja?

Palawan však má predsalen drobnú chybičku krásy - komplikovanú dopravu. Preto si na preskúmanie tohto pozemského edenu vyčleňte viac dní, aby vás neochromila skutočnosť, že sa z bodu A do nie tak vzdialeného bodu B presúvate aj niekoľko hodín. Na Palawan sa dostanete priamo letecky z Manily, Cebu alebo Iloila.