Navštívite Robinsona?

Navštívite Robinsona?

Spoznáte skutočný raj na Zemi.

Nasadnite na priamu linku z Viedne a zažite Maldivy skôr, než sa nenávratne stratia pod hladinou Indického oceánu.

Na našej planéte existuje množstvo dych vyrážajúcich miest. No Maldivy - súostrovie neďaleko južného pobrežia Indie a Srí Lanky sú skutočný zázrak prírody. Šnúra asi 1200 koralových ostrovov má bieloskvúce pláže, panenskú prírodu a obmývajú ich tyrkysové vody Indického oceánu. Miestni obyvatelia žijú iba na 220 ostrovoch a 87 sa využíva na cestovný ruch. Drvivá väčšina obyvateľov býva v hlavnom meste Male. Alebo ľudia žijú na miniatúrnych ostrovčekoch v miniatúrnych spoločenstvách, často ich nie je viac než stovka. Väčšina Maldivčanov sa počas svojho života sotva vzdiali zo svojho ostrova.

Možno vás prekvapí, že Maldivy sú v skutočnosti pomerne veľkým kontinentom s rozlohou podobnou Francúzsku. Kedysi sa potopil a nad morskú hladinu z neho ostali ‘vytŕčať’ iba atoly, teda okraj. Môžete si to predstaviť ako obrovský stĺp, ktorý siaha 2000 metrov do hĺbín oceánu, v strede je plytší s hĺbkou 20 až 80 metrov, a tak vytvoril biotop pre podmorskú faunu a flóru. Na obrovskom území sú tak zvieratá a rastliny chránené a pod vodnou hladinou nájdete skutočný raj.

Najväčšia rôznorodosť a pestrofarebnosť podmorkského sveta.

Na Maldivách žije vyše 1000 druhov rýb a veľké spoločenstvá bezstavovcov. K najkrajším rybám patria murény, rajnoky, manty, útesové a bieloplutvé žraloky, barakudy, pestrofarebné mäkké koraly a vejárovité rohovitky. Práve pre bohatý podmorský životMaldivy skutočným zážitkom pre všetkých, ktorí milujú vodu. Môžete tu celé dni šnorchlovať, potápať sa či venovať sa rôznym vodným športom ako je jachting, parasailing, vodné lyže a podobne. Alebo sa môžete ubytovať v niektorej z luxusných vodných viliek, ktoré sú spojené s pevninou dreveným mostom. Niekedy sú totiž ostrovčeky také maličké, že pre vilky na pevnine nebolo miesto, a tak ich postavili na drevených koloch rovno v mori. Predstavte si, že relaxujete na terase vodnej vily a pozorujete úchvatné divadlo, ktoré sa odohráva pod vodnou hladinou, priamo pod vašimi nohami. Skutočná romantika prichádza s východom a západom slnka, kedy vás hra prírody absolútne uchváti.

Maldivy sú obľúbenou destináciou aj preto, že tu človek nájde vytúžený pokoj. Nie je to žiadna „masovka”. Na jednom ostrove sa často nachádza iba jeden rezort, pozostávajúci z luxusných viliek na pláži alebo nad vodou. Nestane sa vám, že sa budete pri bufetových stoloch na hotelovej večeri tlačiť so stovkami ďalších alebo bojovať o plážové lehátko. Vďaka pomerne vyšším cenám v porovnaní s inými exotickými destináciami a ďalším reguláciám maldivskej vlády, ktoré ohraničujú turizmus, sem nechodí hocikto. Ak sa na Maldivy chystáte, pripravte si rozpočet od 1200 eur na osobu.

Čistota a priezračná hladina vody umožňuje vidieť až niekoľko metrov.

Väčšina ostrovov má dĺžku asi 100 metrov a nevyčnieva viac než 2 metre nad hladinu mora. Maldivy sú tak najnižšie položenou krajinou na svete a hrozí reálne nebezpečenstvo, že ak bude globálne otepľovanie a zvyšovanie hladín oceánov pokračovať rovnakým tempom, za nejaký čas sa stanú neobývateľnými. Preto ak sa túžite aspoň raz v živote ocitnúť v raji, s dovolenkou na Maldivy by ste nemali pridlho otáľať.

Možno vás presvedčí aj praktická skutočnosť, že Maldivy sú k nám spomedzi krásnych exotických destinácii najbližšie, letí sa na ne kratšie než do Thajska, na Bali či do Kene. Počas sezóny má dokonca Austrian Airlines na Maldivy priamy let z Bratislavy. Okrem toho Maldivy sú celoročná destinácia, voda má po celý rok rovnakú teplotu a obdobie dažďov sotva pocítite.