Načo chodiť k moru, keď existuje Balaton?

Načo chodiť k moru, keď existuje Balaton?

Najväčšie jazero v strednej Európe

Jeden z najzvučnejších festivalov, adrenalínová zábava pre celú rodinu a živé mestečká. Presne to nájdete pri „maďarskom mori”.

Najväčšie jazero v strednej Európe začiatkom júla poriadne ožije. Sezóna na Balatone síce vrcholí od júna do konca augusta, kedy sem prichádza množstvo turistov užiť si plávanie, plachtenie, surfovanie, rybolov, jazdu na člne, vodné lyžovanie a objavovanie okolia. No od 6. do 10. júla bude Balaton patriť tak ako po minulé roky prestížnemu festivalu Balaton Sound a celosvetovej hudobnej špičke ako je Armin van Buuren, Paul van Dyk, Dimitri Vegas & Like Mike, Nervo, DVBBS či Maclemore & Ryan Lewis. Priláka tisíce ľudí z celej Európy a hudobní nadšenci vedia, že to bude poriadne horúce.

Balaton si však užijete nielen počas týchto piatich dní našliapaných hudbou. Nie nadarmo sa mu hovorí aj „maďarské more” (keďže náš južný sused je bez prístupu k moru). Je to posledný zvyšok treťohorného mora Tethys v Európe. A ako pri mori sa tu aj budete cítiť. Okrem spomínaných vodných športov si môžete užiť s celou rodinou aj adrenalínovejšie zábavky, hlavne ratolesti tým maximálne potešíte.

Prechádzka po móle na jazere Balaton

Tak napríklad bobová dráha s dĺžkou 800 metrov, vzdialená 10 kilometrov od mesta Veszprém a situovaná v krásnej lesnej scenérii na severnom brehu Balatonu. Čaká vás napínavá jazda ostrými zákrutami, kopcami a 15 metrov dlhým tunelom. V jej susedstve je adrenalínový park Šerpa, vhodný pre všetkých od 3 do 99, ktorí chcú kĺzať, liezť alebo strieľať z luku. Lezecká veža vysoká 9 metrov, klzisko po lanovej dráhe či dobrodružné prekážkové dráhy rôznej obtiažnosti zabavia tých najmenších aj dospelých.

Rekreáčné plavby na loďke po okolí jazera Balaton

Ak dostanete chuť na turistiku, vydajte sa do národného parku Nagyberek, prezývaného aj Kraj bažín. Patrí medzi najfascinujúcejšie miesta okolo Balatonu. Až do polovice minulého storočia to bol záliv neustále zaplavovaný vodou, no počas výkopu kanálu Sió hladina vody klesla. Najvyššie položené miesta časom vyschli a zarástli vegetáciou. Vďaka nádhernej flóre a faune je Nagyberek čoraz častejším cieľom turistov.

Na južnom brehu jazera Balaton objavíte Fonyód, obľúbené prázdninové letovisko s množstvom reštaurácií a barov a tiež mestečko s najkrajšou panorámou. Je najstarším z miest v západnej časti južného pobrežia. Má 233 metrov vysoký hradný vrch a vedľa je o niečo menší vrch Šipoš. V meste nájdete krásne pláže, prístav a energické centrum mesta. Z prístavu sa dostanete na severný breh za pol hodinu. Vychytávkou vo Fonyóde je takzvaný svetový trh na ulici Blaha Lujza. Dostanete tu všetko, od domácich zvierat až po oblečenie a ovocie a atmosféra na trhu je naozaj jedinečná.

Zachovaný hrad v Maďarsku | Sumeg

V blízkosti jazera sa nachádza aj jeden z najväčších a najlepšie zachovaných hradov v Maďarsku - impozantný hrad Sümeg. Týči sa na vápencovom vrchu vo výške 270 metrov nad morom a prvé písomné zmienky o jeho existencii pochádzajú až z roku 1318. Na hrade sa pravidelne konajú hradné slávnosti, ktorých súčasťou sú stredoveké rytierske súboje a slávnostné hostiny. Hradné slávnosti a súboje môžete zažiť na jar a jeseň vždy v stredu a v sobotu a v júli a auguste každý deň od 18:00 hod. Z hradu je krásny výhľad na jazero Balaton a na vápencové pohorie Badacsony.

Zapožičanie padlovacích telies na vodu a výlety po jazere

Kúpanie v jazere Balaton si užijete aj počas babieho leta. Ba dokonca v lete je tu občas horúco, plytká voda jazera sa na slnku rýchlo zohreje a neraz dosiahne až 28 - 29 stupňov Celzia.