Mystický jaskynný chrám v meste Dambulla

Mystický jaskynný chrám v meste Dambulla

Jedno z najnavštevovanejších miest na Srí Lanke

Chrámový komplex na ostrove čajových plantáží vás uchváti monumentálnymi sochami Budhu. V piatich jaskyniach je ich vyše stopäťdesiat!

Určite ste ho už videli na niektorej z fotografií Srí Lanky na internete, pohľadnici či v dovolenkovom katalógu. Slávny jaskynný chrámový komplex v meste Dambulla totiž patrí medzi najikonickejšie obrazy tohto ostrovného klenotu v Indickom oceáne. A tiež medzi najnavštevovanejšie. Na ostrove čaju a slonov je mnoho rôznych chrámov, aj jaskynných, ale tie v Dambulle sú jedny z najrozsiahlejších a najzachovalejších. Kráľovský skalnatý chrámový komplex sa nachádza 72 kilometrov severne od Kandy a približne 148 kilometrov od hlavného mesta Kolombo. Týči sa na kopci, 160 metrov nad južnou časťou rušného mesta Dambulla. Pozostáva z piatich samostatných jaskyní v skale, v ktorých je 150 podôb Budhu. Sú poriadne staré, konkrétne vyše dvetisíc rokov. Na bohoslužobné účely sa používali už od 1. storočia pred našim letopočtom. Od roku 1991 figurujú na zozname Svetového dedičstva UNESCO.

Chrám so zlatým budhom v meste Dambulla

Keď vstúpite do komplexu jaskyní, na prvý pohľad sotva uveríte, že sa nachádzate v jaskyni a nie v klasickom chráme. Interiér je totiž bohato vyzdobený krásnymi maľbami. Skutočný pôvod prezrádza mierne zvlnený a hrboľatý strop, niekde z neho dokonca neprestajne kvapká voda, tak ako v bežnej jaskyni. Vstup do chrámu je majstrovským dielom sinhálskeho budhizmu. V prvej jaskyni Devarja Viharya (Chrám vládcu Bohov) sa týči 14 metrová socha spiaceho Budhu, vytesaná z jediného kusu skaly. Budete žasnúť nad tým, ako mohla niečo takéto vytvoriť kedysi dávno ľudská ruka.  Najkrajšou je v poradí druhá jaskyňa, Maharja Vihara, teda Chrám veľkého kráľa, široká päťdesiat metrov, hlboká dobrých dvadsaťpäť metrov a vysoká takmer sedem metrov. V tretej jaskyni je zasa veľký šikmý strop a máte pocit, že nie ste v jaskyni ale v stane. Ak by sa vám chcelo rátať, prišli by ste na to, že len v tejto jedinej jaskyni by ste našli asi päťdesiat sôch Budhu.

Maľby a sochy budhov v jaskyni

Pri širokom schodisku, ktoré vedie k jaskyniam, je neprehliadnuteľný Zlatý chrám s múzeom, kde na vrchu sedí monumentálny zlatý Budha meriaci tridsať metrov. Toto však nie je prastará pamiatka, postavili ho v roku 2000 z darov japonských veriacich.

Samotné mesto Dambulla nie je príliš zaujímavé, práve naopak, jeho ulice sú kvôli jednému z najväčších trhov na ostrove takmer neustále upchaté dopravou. Ideálne je podniknúť sem jednodňový výlet z Kandy alebo neďalekej Sigiriye. Mimochodom, Dambulla spolu so Sigiriyou patria k najnavštevovanejším turistickým miestam na Srí Lanke a obe sa nachádzajú v takzvanom Kultúrnom trojuholníku, takže návštevu oboch môžete v sprievode šoféra poľahky absolvovať za jeden deň.

Ubytovaní v okolí mesta je dostatok, a je si naozaj z čoho vyberať. Podľa ocenenia od Tripadvisor Traveler Choice je pre rok 2016 víťazom hotel Heritance Kandalama, ktorý je vzdialený 10 km od mesta Dambulla vsadený do dažďového pralesa.

Hlinený mnísi v okolí chrámového komplexu

Cesta za týmto chrámovým komplexom bude jednoznačne prvotriednym zážitkom. Letecky z Viedne alebo Budapešti s medzipristátim v Dubaji alebo Doha je pravdepodobne najrýchleším spôsobom ako sa dostať na Srí Lanku do hlavného mesta Kolombo. Odtiaľ pokračujete vlakom, autobusom alebo si zavoláte taxík či si môžete zapožičať auto. Doprava vám zaberie približne tri až štyri hodiny a má 140km do mesta Dambulla