Koloseum - Anfiteatro Flavia

Koloseum - Anfiteatro Flavia

Pozvánka na gladiátorské zápasy

Proroctvo vraví: „Kým stojí Koloseum, bude stáť Rím. Keď padne Koloseum, padne Rím. A keď padne Rím, padne aj svet.“ Koloseum stojí dodnes a je najvýznamnejšou pamiatkou Talianska.

Pamätník surovej, nemilosrdnej sily, tento masívny amfiteáter s 55 000 sedadlami je najvzrušujúcejší z rímskych antických pamiatok. Gladiátori sa tu stretávali v smrteľnom boji a odsúdení väzni bojovali s divokými šelmami pred revúcimi, krvilačnými davmi. Existuje dve tisícročia a návštevníci ho navštevujú s bázňou k histórii a nadšeniu z jeho tvorcov.

Koloseum v Ríme dnes predstavuje 48 metrov vysoké zachované ruiny veľkého amfiteátra. Osi jeho elipsovitého pôdorysu sú 188 m x 156 m. Obvod vonkajšej steny Kolosea bol pôvodne 545 metrov. Malo 80 vchodov a zároveň východov. Okrúhla stavba mala taktiež zaťahovaciu plátennú strechu, zatiaľ čo samotnú arénu bolo možné napustiť vodou, aby sa tu mohli konať námorné bitky.

Denne sa tu konali gladiátorské predstavenia. Hry sa konali až 99 dní v roku. Okrem bojov gladiátorov zahŕňali aj tzv. venationes - lov divých zvierat, resp. boj s nimi. Používali sa levy, tigre, medvede, slony, kance, leopardy, pštrosy, žirafy, divé byvoly, krokodíly, hyeny a vlky. Odhaduje sa, že v Koloseu prišlo o život približne pol milióna ľudí a minimálne milión zvierat. Roku 404 n. l. boli gladiátorské zápasy zakázané.

Koloseum sa začalo budovať na príkaz cisára Vespasiána v roku 72 n.l. Dokončené ale bolo až v roku 80 n. l. jeho synom, cisárom Titusom. Je postavené z travertínu, tufu, tehál a betónu. Na stavbe Kolosea pracovalo 60 000 otrokov a zajatcov.  Pri stavbe bolo použitých niekoľko materiálov - travertín, vápenec, tuf, tehly a nakoniec betón (známy ako cement). Meno získalo podľa  kolosálnej sochy cisára Nera (36 m vysoká), ktorú vytvoril grécky sochár, ktorý mal za vzor slávny Rodoský kolos. K budove sa viaže slávne proroctvo, ktoré v 8. storočí vyslovil Beda Venerabilis„Kým stojí Koloseum, bude stáť Rím. Keď padne Koloseum, padne Rím. A keď padne Rím, padne aj svet.“

Do zoznamu svetového dedičstva UNESCO bolo zapísané Koloseum ako súčasť historického centra Ríma v roku 1980. Ročne ho navštívi vyše 6 miliónov turistov. Dnes, po troch rokoch vonkajšej obnovy, sa vypína v meste v plnej kráse.

Filmy s témou Kolosea

Z hraných filmov sa preslávil Quo Vadis, americký film (1951), ktorý sa nakrúcal niekoľko rokov a bol nominovaný na osem oscarových ocenení (vrátane Najlepšieho filmu). Objavuje sa v ňom 110 postáv a do tritisíc štatistov. Veľkolepé obrazy pochodujúcich légií, spupného pohanstva a desivé mučenie kresťanov, predhadzovaných levom za jasotu davov v Koloseu. Réžia: Mervyn LeRoy. Ďalším svetoznámym filmom je Gladiátor, britsko-americký historický film, ktorý nafilmoval režisér Ridles Scott v roku 2000. Získal viacero Oscarov. Z dokumentárnych filmov spomenieme britský film Koloseum - rímska aréna smrti (2003) a doporučujeme si pozrieť aj Tajomstvá stratených ríš od spoločnosti National Geographic (2016).