Hvar a Brač - chorvátske oázy romantiky

Hvar a Brač - chorvátske oázy romantiky

Ostrovy, do ktorých sa zamilujete!

Áno, aj chorvátsky Hvar a Brač patria medzi najromantickejšie ostrovy sveta. Ich starobylé mestá s úzkymi uličkami a historickými pamiatkami dávajú týmto ostrovom špeciálny nádych.

Najlepšia sezóna na návštevu chorvátskych ostrovov Hvar a Brač je už tradične tá letná. Konkrétne máme na mysli dva prázdninové mesiace - júl a august. Vtedy tieto ostrovy doslova praskajú vo švíkoch, pretože turistický ruch je v plnom prúde. Čo v plnom?! V tom najplnšom! Ostrov Hvar, ako aj ostrov Brač, predsa patrí medzi tie najpopulárnejšie dovolenkové destinácie nielen samotného Chorvátska, ale aj celého Stredomoria.

Reč je však o romantike a, povedzme si narovinu, tej si počas vrchola sezóny medzi tou obrovskou hŕbou dovolenkárov veľmi neužijete. Zamilovaným párom teda môžme odporučiť jedno - navštíviť tieto ostrovy mimo hlavnej sezóny. Skvelým termínom je september, prípadne začiatok jesene. Teploty sa vtedy na ostrovoch Hvar a Brač pohybujú okolo príjemných 26 °C a Jadranské more si ešte vždy drží svoju príjemnú teplotu na kúpanie.

Idylické mestečko Bol na ostrove Brač

Každý z týchto ostrovov je kársny a jedinenčný. Tak napríklad Hvar privíta vaše romantické duše v prímorských starobilých malebných mestečkách. A že ich je na výber naozaj veľa - Hvar, Stari Grad, Jelsa či Vrboska. Výberom ktoréhokoľvek sa nedá nič pokaziť. Po hlavnej sezóne zistíte, čo znamená vychutnať si v súkrómí úzke romantické uličky, drobné útúlne reštaurácie a kaviarničky, ale aj vyprázdnené pláže či prírodné zákutia ostrova Hvar.

Ostrovu Hvar sa hovorí aj „Chorvátska Madeira“. No a prečo by aj nie? Prírodné krásy tohto ostrova sú v skutku úchvatné. Príťažlivé sú síce predovšetkým pre milovníkov prírody, avšak to sa teraz zmení. Hvarská príroda, to totiž nie je iba turistika po tých najvyšších vrcholoch ostrova, práve naopak. Hvar vám ponúkne romantické prechádzky po skrytých, osamelých zátokách, ale aj dlhých vinicach či levanduľových poliach, ktorými je ostrov taký známy.

Romantické uličky mesta Stari Grad na ostrove Hvar

Za žiadnych okolností však nemožno zabudnúť na Brač, ktorému sa vraví aj „Vápencový ostrov“. Počas vašej dovolenky musíte navštíviiť azda tú najznámejšiu pláž v celom Chorvátsku - Zlatni rat. Niet sa čo čudovať, je sktuočne krásna. Samozrejme, počas sezóny je plná, chce ju vidieť predsa každý. Ale mimo nej si budete môcť vychutnať dlhé a nerušené plážové prechádzky so svojou polovičkou pri západe slnka.

Rovnako, ako aj Hvar i Brač má pre všetkých tých, ktorí sa ho rozhodnú navštíviť pripravenú veľmi príjemnú atmosféru známych malebných prímorských mestečiek Bol, Postira, Supetar či Milna. Spomenúť však treba i vnútrozemskú dedinku Donji Humac, ktorú musí navštíviť azda každý zamilovaný pár. Známa je najmä svojimi uličkami lemovanými pôvodnými kamennými domčekmi a vlastne celou svojou scenériou.

Najznámejšia pláž Chorvátska - Zlatni rat

Pokiaľ ste si doteraz mysleli, že Chorvátsko na koniec leta či začiatok jesene nie je dobrý nápad, teraz už viete, že nápad je to ten najlepší. Najmä na romantickú dovolenku bez turistami preplnených uličiek malebných mestečiek, pláží a všetkých zákúti, v ktorých si budete môcť vychutnať súkromie. Hvar alebo Brač? Oázami romantiky sú oba tieto ostrovy, a tak už ostávajú iba tie príjemné starosti - vybrať si.