Gardské jazero - taliansky športový raj a poriadna romantika

Gardské jazero - taliansky športový raj a poriadna romantika

Najväčšie talianske jazero

Je to miesto, kde sa snúbia majestátne alpské štíty s romantickými zákutiami stredovekých mestečiek, mediteránska atmosféra s horskou prírodou. A majú tu slávne víno a starobylý vodopád.

Najväčšie talianske jazero odjakživa inšpirovalo maliarov, spisovateľov, básnikov aj hudobníkov. Niet sa čo čudovať, najpopulárnejšia rekreačná oblasť v Taliansku vám poskytne božský pokoj romantických zákutí v čarovných historických mestečkách aj športovú výzvu v podobe mnohých cyklistických, turistických či horolezeckých trás alebo vodných športov, energický nočný život aj zábavu pre celú rodinu.

Gardské jazero sa rozprestiera na severe Talianska medzi Alpami a Pádskou nížinou a so svojou rozlohou 370 kilometrov štvorcových je najväčším talianskym jazerom. Ak by ste ho chceli celé obísť autom, museli by ste prejsť približne 160 kilometrov. Z hľadiska podnebia je Lago di Garda takým malým unikátom. Zo severu ho chránia vysoké hory, ktoré sa dvíhajú rovno z brehov jazera a bránia tak prístupu studeného vzduchu, preniká k nemu len teplý vzduch „ora” z juhu. Jazero je tak ideálnym miestom pre surfovanie, po jeho hladine sa preháňajú stovky plachetníc a windsurferov a v jeho okolí rastú stredomorské rastliny ako oleandre, olivovníky, cyprusy, cédre či dokonca niekde aj palmy.

Malebné Gardské jazero

Lago di Garda je ako stvorené pre aktívnu dovolenku nabitú rozmanitými športovými aktivitami. Je skvelé na plávanie, džoging, windsurfing, let na rolage, pešiu turistiku. Pre turistiku je ideálnym východzím bodom Arco, spolu s Torbole sú pomyselnými centrami športu na Garde. V Arcu sa začínajú všetky trasy a ferraty.

Na svoje si tu rozhodne prídu aj cyklisti. Skvelo sa bicykluje v kopcoch okolo Tignale, aj okolo vedľajšieho jazera Lago di Ledro. Nová cyklotrasa ich povedie pozdĺž masívnych horských štítov, popri vinohradoch a svetoznámych jablkových sadoch či okolo stredovekých hradoch.

Určite sa odvezte unikátnou lanovkou, ktorá sa otáča okolo svojej osi (takže budete mať výhľad na všetky strany) a vedie na horu Monte Baldo. Hovorí sa, že ocitnúť sa na Garde a vynechať zážitok z Monte Baldo je podobné ako vybrať sa do Paríža a vynechať Eiffelovku. Z vrchu si dokonca môžete skočiť tandemovým svahovým padákom a pristáť na pláži. Deti (ale aj dospelí) sa zasa môžu vyšantiť v najväčšom talianskom zábavnom parku Gardaland.

Aktívna dovolenka na Gardskom jazere

Lago di Garda ukrýva aj množstvo prírodných skvostov. Neďaleko Riva del Garda, približne tri kilometre, sa nachádza miesto, kde sa pred tisíckami rokov, v období rozpadu ľadovca Garda v prahistorických dobách, stretli živly, aby vytvorili fascinujúce divadlo s názvom Cascata Varone (vodopády Varone). Tento poriadne starobylý vodopád je pre turistou relatívna novinka, pretože pred niekoľkými rokmi tu nebolo možné sa prechádzať, až v súčasnosti sú tu umelo vybudované cesty so zábradlím a malé mostíky, ktoré vám umožnia pozrieť sa aj do útrob vodopád. Určite si so sebou vezmite pršiplášť, pretože vnútri pochopiteľne prší.

Ďalším prírodným „úkazom” pre botanická záhrada Artura Hellera. V roku 1901 do Gardone Riviera pricestoval Artur Hruska, povolaním zubár a všimol si zvláštne klimatické podmienky. V rokoch 1910 až 1971 vytvoril a zušľachťoval botanickú záhradu, ktorá sa rozrástla do úctyhodnej rozlohy 1,5 hektára a nachádza sa v nej vyše 500 rôznych druhoch rastlín zo všetkých kútov sveta.

Známe vodopády Varone

Medzi obľúbené turistické ciele patrí polostrov Sirmione dlhý 4 kilometre, ktorý sa nachádza na juhu jazera. Ak má Lago di Garda svoju romantickú stránku, zosobňuje ju práve Sirmione. Do mesta sa vchádza po padacom moste cez vodnú priekopu a impozantnú kamennú bránu. Za ňou sa ukrýva romantické stredoveké mestečko, ktorému dominuje mohutný gotický hrad Scaligerov z 13. storočia. Nájdete tu ruiny rímskych kúpeľov z 1. storočia.

Jedným z najkrajších miest je mestečko Malcesine, za návštevu stojí aj mestečko Bardolino, ktoré je preslávené jedinečným červeným vínom. Suché víno s jemnou chuťou sa stalo natoľko populárne, že v meste nájdete La Strada del Vino Bardolino, teda vinnú cestu, ktorá vás prevedie po rôznych vinotékach, továrňach a pivniciach. Prvou zastávkou je Museo del Vino, múzeum vína, ktorú riadi rodinná firma Zeni. Múzeum otvorilo svoje brány verejnosti v roku 1991 a poskytne vám naozaj zaujímavý pohľad do sveta výroby a kultúry vína.

V kraji Trentino sa nachádza hrad Arco, vypína sa pôsobivo vysoko v skalách nad mestom. Cesta k nemu hore z mesta je krásnou prechádzkou, ktorá stojí za to - odmenou vám bude nádherný výhľad. Hrad je fascinujúci svojou impozantnosťou a bol inšpiráciou pre mnoho maliarov, napríklad pre Albrechta Dürera (View of the Arco Valley, teraz sa nachádza v parížskej galérii Louvre). Hrad možno navštíviť celoročne a v lete sa na ňom organizuje množstvo hudobných a divadelných podujatí.

Jedno z najkrajších miest - Malcesine

Neďaleko jazera sa nachádzajú slávne mestá ako Verona, mesto Rómea a Júlie, Brescia či Trento. Môžete si urobiť aj výlety k menším jazerám TennoLedro a Iseo.

Celá oblasť je plná rozmanitých ubytovacích a rekreačných zariadení, od jednoduchších až po luxusnejšie.