Eiffelovka je otrepaná, toto treba v Paríži zažiť!

Eiffelovka je otrepaná, toto treba v Paríži zažiť!

Stratený raj s francúzskym šarmom a ázijským šmrncom.

Celebrity, michelinovské hviezdy, luxusné párty a história pod jednou strechou. Kde? V dome Napoleonovho prasynovca Rolanda. V hoteli Shangri-La Paris.

Neodmysliteľná Eiffelovka, krásna katedrála Notre Dame, rozľahlé múzeum Louvre, šarmantná štvrť Montmartre, rušný bulvár Champs Elyseés či šteklivé Moulin Rouge. To všetko treba v jednom z najromantickejších miest sveta zažiť. No nalejme si čistého vína (čo takto pinot noir - alebo rosé?), toto všetko sú otrepané a masové záležitosti. Ak chcete niečo skutočne unikátne, niečo, pri čom sa naozaj budete cítiť ako v jednom z nespočetného množstva filmov situovaných do sladkého Paríža, odporúčame vám zamieriť na Avenue d’Iéna v elegantnej štvrti 16. okrsku (arrondissement). Zistíte, ako vyzerá kombinácia historického paláca Napoleonovho potomka s rukopisom slávneho svetového interiérového dizajnéra, spojenie michelinovskej gastronómie, služieb prestížnej celosvetovej siete hotelov s ázijskou príchuťou a francúzskym šarmom.

No predsa ako Shangri-La, stratený raj. Presne tak sa v tomto legendárnom hoteli budete cítiť.

Nachádza sa na strategickom mieste — od kultovej Eiffelovky ho oddeľuje len rieka Siena. V tejto štvrti je najvyššia koncentrácia múzeí v Európe, Champs Elysees a Víťazný oblúk sú tiež čo by kameňom dohodil. Za rohom sa nachádzajú elegantné ulice Avenue Montaigne a Avenue George V, posiate butikmi, dielňami a módnymi domami exkluzívnych módnych návrhárov.

Na prvé priečky top parížskych hotelov ho predurčuje nielen lokalita, ale aj jeho história. Palác Palais d’Iéna, v ktorého priestoroch sa hotel nachádza, bol pôvodne domovom Napoleonovho prasynovca, princa Rolanda Bonaparteho. Nechal ho postaviť v roku 1891 a o päť rokov sa doň nasťahoval so svojou matkou a dcérou. Možno vás bude zaujímať, že princezná Marie Bonaparte pracovala ako psychoanalytička a jej mentorom bol slávny Sigmund Freud, ktorému pomohla utiecť z nacistického Nemecka. Rok po otcovej smrti v roku 1924 princezná palác predala súkromnej firme a tá ho zmenila na luxusné byty. V tom období architekt Michel Roux-Spitz dostaval ďalšie dve poschodia a kupolu nad časťou prízemia, inšpiroval sa Gustavom Eiffelom.

V roku 2006 palác kúpila celosvetová sieť luxusných hotelov Shangri-La Hotels and Resorts a 17. decembra 2010 v ňom otvorila svoj prvý hotel v Európe. Sieť nesie svoj názov po legendárnej krajine z románu Jamesa Hiltona Stratený obzor z roku 1933. Nebuďte teda prekvapení, že v nočnom stolíku svojho apartmánu nájdete ako darček výtlačok kultovej knižky.

Toto ste nevedeli

Po tom, čo v roku 2006 palác Iéna kúpila sieť hotelov, do práce sa pustil architekt Richard Martinet a známy interiérový dizajnér Pierre-Yves Rochon. S rešpektom ku skutočnosti, že palác je zapísaný na zozname francúzskeho historického a kultúrneho dedičstva, ho kompletne zrenovovali a premenili na oázu luxusu, ktorá je vzrušujúcim spojením francúzskeho šarmu a ázijskej harmónie a mystiky. Zachovali pôvodné drevené a mramorové podlahy a od roku 2009 sa vstupná brána, fasáda, strecha, vestibul so schodiskom, rodinné salóny či historické salóniky na prvom poschodí a súkromné izby Rolanda Bonaparteho chránia pamiatkári.

Vysoké klenuté stropy, veľké mramorové krby, krištáľové lustre, kupola z exkluzívneho muránskeho skla, symboly napoleonskeho empirizmu, mahagónové drevorezby či repliky známych sôch — nečudo, že sa vás zmocní pocit, že sa nenachádzate v modernom hoteli, ale stroj času vás preniesol do čias pompézneho Napoleona.

Priestory, ktoré kedysi slúžili Bonaparteho rodine, sa však dnes používajú na zábavu parížskej smotánky, svadby, konferencie, semináre, oslavy a bankety. A princove pôvodné, súkromné komnaty, sú dnes súčasťou exkluzívneho apartmánu La Suite Imperiale, kde za jednu noc zaplatíte 20-tisíc eur.

Hotel je obľúbenou parížskou adresou nielen francúzskej smotánky, ale aj množstva svetových celebrít. Prestížni módni návrhári ako Karl Lagerfeld či Alexander Wang využívajú jeho priestory na fotenie módnych editoriálov alebo súkromné večierky. Stretnúť ste tu mohli topmodelku Kate Moss, herečku Blake Lively či také legendy, ako Sophie Marceau a Catherine Denevue. Hotel má však aj svoj „black list” a údajne na ňom kraľuje saudská princezná. Bulvárne klebety tvrdia, že pred pár rokmi sa jej podarilo vyrobiť slušný škandál, keď z hotela ubzikla uprostred noci, aby sa vyhla zaplateniu hotelového účtu v závratnej výške päť miliónov britských libier a nakoniec bola postavená pred súd.

Kde budete bývať?

A čo vás čaká, keď sa tu rozhodnete ubytovať? Pripravte sa na to, že na dizajnérskych kúskoch a materiáloch sa tu rozhodne nešetrilo a v luxuse sa budete doslova kúpať. Tapety sú pretkané hodvábom, nábytok vyrobený na mieru a lustre z pravého kryštálu. Dizajnér Pierre-Yves Rochon pri zariaďovaní čerpal inšpiráciu z archívnych dokumentov a dobových fotografií paláca a históriu spojil s modernými výdobytkami 21. storočia. Môžete sa ubytovať v niektorej zo 101 izieb, takmer všetky majú vchod a kúpeľňové podlahy z čierneho mramoru a kúpeľňové steny z béžového. Budete spať v posteli z ebenového dreva, kráčať po značkových kobercoch. Žiaden iný luxusný parížsky hotel vám nedopraje taký výhľad z balkónov a terás ako Shangri-La. Na terase môžete zorganizovať súkromnú párty a pri roztiahnutých závesoch si môžete dokonca vychutnávať pohľad na vysvietenú Eiffelovku z vane. Samozrejmosťou sú vyhrievané podlahy, dvojité umývadlá, širokoúhla plazmová televízia s výberom 78 kanálov, ba dokonca obrazovka v kúpeľňovom zrkadle. V kúpeľni vás potešia kozmetické prípravky značky BVLGARI, kozmetické zrkadlo so zabudovaným osvetlením, žiletky Gilette či ústna voda Colgate Plax. V zásuvkách písacieho stolu zasa nájdete všetko potrebné pre váš biznis.

Pobyt v každej izbe či apartmáne vás rozmazná do najmenších detailov, no tri suity sú predsalen výnimočné.

Suite Impériále je jediný hotelový apartmán, ktorý figuruje aj na zozname Monuments historiques, teda kultúrneho dedičstva. Jeho trámové stropy, omietky, tepanie a dekoratívne rezby sú pôvodné a nesú sa v rovnakom štýle, aký dominuje v Grand salone o poschodie nižšie. Kúpeľňu tvorí kombinácia mramoru a kryštálu a je zariadená v štýle z konca 18. storočia. Na piatom poschodí zasa nájdete legendárnu, prepychovo zariadenú suitu Chaillot 507 s úctyhodnou rozlohou 150 metrov štvorcových a obrovskou terasou s výhľadom na celý Paríž, od Montmartre až po Eiffelovku. Jej priestory poznajú najmä módni znalci, pretože sa pravidelne zjavuje v módnych editoriáloch prestížnych magazínov či ako kulisy pre tvorbu fotografií a videí pre značku Louis Vuitton. Šepká sa, že tento apartmán už bol svedkom nejedného celebritného večierku.

Najvrchnejšiemu, siedmemu, poschodiu kraľuje suita Shangri-La. A to doslova. Poskytne vám kráľovský komfort na neuveriteľnej rozlohe 225 metrov štvorcových, vrátane terasy zo skla a teakového dreva, ktorá zaberá 100 štvorcových metrov. Ak vám to čistou náhodou pripadá málo, celú suitu možno prepojiť s ďalšími štyrmi spálňami na tomto poschodí.

Na čom si môžete pochutiť?

Hotel má tri reštaurácie, a to pre vás znamená skutočnú dilemu. Prečo? Nuž, uprednostníte vychýrenú L’Abeille, ocenenú dvoma michelinovskými hviezdičkami, ktorá servíruje sofistikovanú, vysokú francúzsku gastronómiu? Alebo slávnu reštauráciu Shang Palace, prvú svojho druhu v Európe, ktorá je tiež držiteľkou jednej michelinovskej hviezdy a špecializuje sa na autentickú čínsku kantonskú kuchyňu? Či zamierite do La Bauhinia, s úžasnou atmosférou, lahodnými juhoázijskými i francúzskymi pokrmami a skvelými dezertami?

Šéfkuchárom spomínanej dvojhviezdičkovej L’Abeille je od januára 2015 talentovaný Francúz Christophe Moret, ktorý predtým pracoval vo viacerých prestížnych reštauráciách, ocenených michelinovskými hviezdami, napríklad po boku slávneho šéfa Alaina Ducassa v trojhviezdičkovom podniku Louis XV v Monaku či v legendárnej dvojhviezdičkovej reštaurácii Lasserre, kde pracoval ako head chef. Spolu so svojim tímom vám pripravia také špeciality, ako sú vyprážané žabacie stehienka so smrčkami jedlými a prachom z lieskových orieškov či konfitovanú kačaciu foie grass s filipínskym citrónom, pomarančom a kumkvat s campari. Ak sa neviete rozhodnúť, môžete si objednať tasting menu, pozostávajúce zo štyroch polovičných jedál a dezertov, ktoré za vás vyberú kuchári. Prekvapia vás za 210 eur na osobu. Ak chcete k pokrmom aj výber vín, ktoré s nimi ladia, priplatíte si ďalších 140 eur. Kým v jedálnom lístku nájdete len zopár sezónnych špecialít, tak ako to v kvalitných reštauráciách býva, nápojový lístok má naopak úctyhodných 42 strán. Nájdete v ňom mnohé, skutočne pôsobivé, položky. Napríklad vzácne archívne vína z roku 1982 či vína, za ktoré zaplatíte 1200 - 1800 eur/fľaša.

Ďalšia z hotelových reštaurácií, Shang Palace, svoje brány otvorila 8. septembra 2011 a už o rok na to získala prvú michelinovskú hviezdu. Špecializuje sa na tradičnú juhočínsku gastronómiu, pripravuje ju šéfkuchár Samuel Lee Sum so svojimi štyrmi kuchármi z Hong-Kongu. „Kantonská kuchyňa kráča v súlade s rytmami ročných období a prechováva hlbokú úctu k prírode,” hovorí šéfkuchár Samuel Lee Sum. A má pravdu, v Shang Palace zažijete unikátnu kulinársku cestu po ázijských tradíciách v srdci Európy.

Srdcom a spoločenským centrom hotela je reštaurácia La Bauhinia, pomenovaná po ikonickom kvete, zobrazenom aj na vlajke Hong-Kongu. Pripomína, že hotel Shangri-La má napriek svojej francúzskej elegancii korene v tajuplnej Ázii a tiež vášeň princa Rolanda Bonaparteho pre botaniku. Reštauráciu korunuje úchvatná sklenená kupola od dizajnéra Mauriceho Grasa, vďaka ktorej sa kúpe v záplave svetla. Luster z pravého muránskeho skla odráža eleganciu jedál, ktoré vám pripravia. Reštaurácia je ideálnou voľbou pre neformálny ľahký obed či večeru. Zážitkom je popoludňajší čaj, ktorý vám naservírujú v súlade s ázijskými tradíciami. A famózne zákusky a pečivo majstra Francoisa Perreta, ktoré sa k čaju neskutočne hodia.

Večer začnite drinkom v hotelovom bare Le Bar ladenom v napoleonskom empírskom štýle. Odporúčame vyskúšať typický koktail The Pink Lady alebo niektoré z pestrej ponuky vín.

Takto vás rozmaznajú

Samozrejme, že v hoteli nemôže chýbať ani spa a wellness centrum. Filozofia spa centra CHI sa inšpiruje legendou o mystickom údolí, stratenom raji hlboko v horách a ponúka široký výber holistických procedúr založených na stáročných metódach a technikách ázijských kultúr. Oáza pokoja v srdci francúzskej metropoly pozostáva z bazéna, fitnes centra a terapeutickej časti, kde sú skrášľovacie a liečebné procedúry. Nielen kvalitou služieb, ale ani dizajnom rozhodne nezaostáva za zvyškom hotela, tiež na nej cítiť podpis architekta Pierra-Yvesa Rochona. Bazén je dlhý 16 metrov, široký 6 metrov, priestor dopĺňajú vysoké klenuté stropy a vonkajšia terasa s rozlohou 94 metrov štvorcových.

Čo tu zažijete?

O klasickom preskúmaní jedného z najromantickejších miest sveta so všetkým, čo k tomu patrí, vám nepovieme.  Ale o tom, čo vás čaká vtedy, ak sa ubytujete práve v hoteli Shangri-La, áno. Hotel je preslávený aj vďaka tomu, že svojím hosťom sa snaží splniť aj zdanlivo nemožné a premeniť ich pobyt na celoživotný zážitok. Manažér hotela, napríklad, raz prekvapil manželku istého ruského hosťa na narodeniny tak, že pozval z Ruska jej obľúbenú hudobnú skupinu a tajne pre ňu zorganizoval v apartmáne súkromný koncert. Pre iný pár zorganizoval výlety na súkromnom tryskáči do Normandie či na ostrov Korzika, kde si užívali párty na jachte spojenú s ohňostrojom. Pre skupinu amerických turistov zasa pripravili exkluzívny výlet na súkromný zámok v údolí rieky Loira. Dámy na miesto priviezla helikoptéra a potom sa učili pripravovať tradičnú francúzsku večeru od samotnej zámockej panej. Fantázii sa skrátka v tomto hoteli medze nekladú.