Do tohto miesta sa zamilovala aj Kleopatra!

Do tohto miesta sa zamilovala aj Kleopatra!

Objavte pôvaby tureckej Antalye a Side

Beznádejne zaľúbený Antonius venoval túto časť zeme Kleopatre ako svadobný dar. A my sa mu ani nečudujeme.

Rozoznáte ju už z diaľky. Pulzujúcu Alanyu na Tureckej riviére charakterizuje vrch nad mestom, vystupujúci do mora a obklopujú ju nekonečné pláže a plantáže. Jej starobylú históriu pripomína mohutná stará seldžucká pevnosť, z ktorej je výhľad na známu Kleopatrinu pláž, ocenenú modrou vlajkou EU za spokojnosť návštevníkov. Svoj názov „Kleopatrina pláž” nezískala len tak. Táto časť krajiny vraj fascinovala krásnu Egypťanku natoľko, že jej ju beznádejne zamilovaný cisár Antonius venoval ako svadobný dar.

Slnenčná Kleopatrina pláž.

Obľúbené dovolenkové letovisko bolo neskôr aj baštou pirátov a dnes sa sem chodí za čistými plážami (s pieskom údajne privezeným až z ďalekého povodia Nílu), energickým nočným životom, výhodnými nákupmi na orientálnych bazároch či za zážitkami, akými je napríklad plavba člnkami v krápnikových jaskyniach.

Alanya je miestom, kde môžete do sýtosti prevetrať peňaženku a odniesť si domov unikátne strieborné šperky, tašky z ťavej či oslej kože či oblečenie za výhodné ceny.

Antické Side

Obľúbené dovolenkové letovisko je aj Side, ležiace na pobreží Stredozemného mora v srdci Tureckej riviéry. Je kombináciou pekných pláží, rímskych pamiatok koncentrovaných v starom meste a moderných hotelov. Hlavným dôvodom, prečo si spomedzi tureckých letovísk vybrať práve Side je pôvab starého mesta „nabitého” antickými pamiatkami. Jeho história siaha poriadne ďaleko do minulosti, údajne až do 7. storočia pred našim letopočtom a kvitlo vďaka obchodu s otrokmi. Celé staré mesto sa rozkladá na polostrove úzkom iba niekoľko stovák metrov. Dominuje mu obrovský rímsky amfiteáter z druhého storočia. Na každom kroku sa však budete potkýňať o zachované stĺpy či časti stien rôznych rímskych a gréckych budov a chrámov (najväčší z nich je Apolónov).

Antické pamiatky na pobreží Side.

Side pozostáva z dvoch častí, starej časti, kde sú archeologické vykopávky, ruiny rímskych stavieb a staré domy s labyrintom uličiek a obchodíkmi. Táto časť Side býva zobrazovaná v katalógoch cestovných kancelárií.  Druhá časť letoviska sa ťahá pozdĺž pobrežia a tvoria ju desiatky nových hotelov s priamym vstupom do mora. Areály rezortov sú rozľahlé, nájdete v nich veľké bazény a parky, ale v porovnaní s Európou nie sú ceny za služby také vysoké. Práve to robí z tohto tureckého letoviska atraktívny dovolenkový cieľ.

Pláže v okolí Side sú ideálne nielen na sladké plážové „leháro”, ale aj na surfovanie. Všetky tvorí príjemná kombinácia piesku a drobných kamienkov zmiešaných s lastúrami. More býva teplé od jari do jesene.

Červeny hrad Kizil Kule v meste Analya.

Kulinárske nebo

Počas dovolenky v týchto obľúbených tureckých destináciách si prídu na svoje aj vaše chuťové poháriky. O tureckej gastronómii sa hovorí, že patrí medzi najlepšie na svete. Dokonca sa zaraďuje medzi jedny z najzdravších. Miešajú sa v nej európske, ázijské i stredomorské vplyvy, okorenené arabskou kulináriou. Typické je pre ňu množstvo zeleniny, najmä baklažán, a neodmysliteľne k nej patrí kebab (Döner kebab) — grilované mäso v placke so zeleninou a dresingom. Natrafíte naň prakticky na každom kroku. Určite ochutnajte aj kofte, mleté mäsové guľky s oblohou, sezamovú pochúťku simit či gözleme, slané palacinky plnené rôznym druhom syra, zemiakmi, mäsom či špenátom. Samostanou kapitolou sú lahodné, hoci pre niekoho možno prisladké, turecké dezerty. My osobne by sme si dali za tradičnú baklavu aj ruky odťať.

Tradičný turecký dezert - halva.

Ako suvenír si rozhodne prineste turecký med či halvu. A samozrejme, turecký čaj či kávu. Turecko je mekkou týchto dvoch obľúbených nápojov a rozhodne ich musíte ochutnať servírované v mini šálkach.