ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Dazu (Ta-cu) - ďalší div sveta v Číne

Dazu (Ta-cu) - ďalší div sveta v Číne

Mystické a poriadne staré jaskyne

Obrovský jaskynný komplex vás dostane do kolien desiatkami tisícov starodávnych sôch a reliéfov. Nebudete veriť, že ich dokázala vytvoriť ruka človeka.

Pri návšteve Číny vás ohromí nielen notoricky známy Čínsky múr, ale aj množstvo iných architektonických skvostov, ktoré stoja, tak trochu, v jeho tieni. Jedným z nich - unikátne dielo človeka a prírody - je jaskynný komplex Dazu (Ta-Cu), ktorý sa nachádza na juhozápade Číny, asi 167 kilometrov od mesta Čchung-čching, ležiaceho na rieke Jang-c’-ťiang a 60 kilometrov od mesta Chongqing. Pozostáva z niekoľkých stovák jaskýň a vyhĺbením v skale, ktoré ukrývajú vyše 50 000 plastík a reliéfov. Boli vytesané v období dynastie Tang v období od 9. do 13. storočia. Obsahujú vyše 100-tisíc čínskych znakov, nápisov či epigramov a nielen budhistické, ale aj konfuciánske a taoistické prvky. Väčšina reliéfov zobrazuje výjavy z mýtov a legiend - démonov, bohov, fantastické bytosti, ale aj výjavy z každodenného života. Vyše 250 rokov sem pribúdali nové sochy a plastiky z dynastie Song, Ming a Čching, a môžete tu žasnúť z vyše 10-tisíc sôch Budhu či bohyne súcitu Kuan-jin s tisícimi rukami.

Leziaci Budha v jaskyniach Dazu

Výjavy sú plné symbolov, medzi najfascinujúcejšie patrí tzv. Kruh života, kde démon či duch hryzie zubami do veľkého kolesa, ktoré predstavuje tok života a skutočnosť, že šťastie sa na nás nemusí usmievať naveky.

Jaskynný komplex vytesaných sôch

Skalný komplex je bez preháňania obrovský - rozkladá sa na neuveriteľných 1400 kilometrov štvorcových, pričom na 70 miestach sa nachádzajú známe sochy a z toho na piatich sú v najväčšej koncentrácii: Nanshan, Beišan, Baodingšan, Šizhuanšan a Šimenšan. Niet sa čo čudovať, že komplex figuruje na zozname svetového dedičstva UNESCO. Čo sa týka rozsiahlosti, úctyhodného historického veku a precíznosti, skalnatý komplex Ta-Cu je naozaj svetový unikát. Považuje sa za ukážku toho najlepšieho čínskeho sochárskeho umenia. Na svoje si tu prídu milovníci umenia aj duchovní hľadači.

Skalné pamiatky v Baodingshan

A ako sa k tomuto očarujúcemu miestu v Číne dostanete? Voľbou pre vás môže byť letecké spojenie z Pekingu a Shanghaju do mesta Chongqing, ktorý je 96 kilometrov vzdialený od Dazu. Autobusom z Caiyauan Ba na autobusovú stanicu do oblasti Dazu (CNY 45). Pozor, sú tu dve autobusové stanice, jedna pre diaľkové autobusy a druhá pre prímestské linky. Práve tá stanica pre prímestské linky je tou, kam by ste sa mali dostať. Po príchode na stanicu pre diaľkové autobusy sa teda budete musieť dostať na tú druhú a odtiaľ si vziať autobus do Baodingshan (CNY 3). Cesta potrvá 20 minút kým dorazíte k vstupnej bráne. Odtiaľ sa ešte musíte dostať k predajni vstupeniek.