Casablanca - biela dominanta Maroka

Casablanca - biela dominanta Maroka

Zašlá hviezda hollywoodskeho plátna

Ak v Maroku existuje miesto, ktoré by sa dalo prirovnať k jeho absolútnej dominante, potom je to práve Casablanca. Obísť ju nemôže nik, kto do tejto krajiny zavíta - to by bol hriech!

Casablanca sa pokladá za vrchol turizmu Maroka. Nielenže ide o to pravé mesto pre skutočných fajnšmekrov, ale na svoje si príde azda každý, kto sa rozhodne svoju dovolenku tráviť v Maroku. Koniec-koncov, svetoznáma Casablanca odhalila svoje čaro aj zábleskom hollywoodskych kamier, a to predznamenáva mnohé.

Casablanca - biela dominanta Maroka

Pokiaľ by ste chceli v Maroku hľadať skutočne kozmopolitné mesto, opäť sa obráťte na mesto Tisíc a jednej noci, Casablancu. Okrem toho, pravdepodobne ani nespoznáte, že sa nachádzate v arabskom svete. Skôr budete mať pocit, že ste sa ocitli v niektorej z metropol južnej Európy. Dokonca, ani ženy tu nechodia zahalené.

Keby sme mali byť absolútne dôslední, možno sa budete cítiť, ako na juhu Francúzska, pretože štýl a architektúra krajiny galského kohúta je priam všadeprítomná. Niet sa ani čo čudovať - Casablanca bola Francúzmi, v podstate, založená. Nakoniec azda zistíte, že do Nice či Cannes nie je vôbec nutné chodiť. Casablanca ich hrdo nahradí.

Všadeprítomná francúzska architektúra

História mesta je bohatá - najskôr pirátska skrýša, potom „biely dom Maroka“. No a dnes? Najvýznamnejšie mesto tejto krajiny, dôležitý prístav, kultúrne, historické, ale najmä turistické centrum… Takto by sa dalo pokračovať pravdepodobne až do nekonečna, ale Casablancu treba raz okúsiť a nie len o nej čítať.

Pýtate sa, čo tu budete môcť obdivovať? Nuž, je toho naozaj veľa. Človek ani nevie, kde má vlastne začať. Jednoznačnou zastávkou by však mala byť „medina“, teda staré mesto. Síce nie je také veľké, ako napríklad v Marrákeši, srší však z neho kus histórie, ktorá rozpráva príbeh mesta spred francúzskej kolonizácie.

Ikonou mesta Casablanca sa stala Mešita Hassana II. Nielenže ide o najvýznamnejšiu stavbu za uplynulých pár rokov, ale ide taktiež, vo všeobecnosti, aj o najvýznamnejšiu mešitu celého Maroka. Koniec-koncov, je jediná, ktorú budete môcť ako nemoslimskí turisti navštíviť. A pre predstavu - pojme cca. 25 000 ľudí.

Najvýznamnejšia mešita Maroka - Mešita Hassana II.

Za návštevu iste stojí aj Parc de la Ligue Arabe, ktorým sa Casablanca môže naozaj pýšiť. Je to najväčší mestský park široko-ďaleko, dá sa tu skvele oddýchnuť a jeho „architektúra“ vám bude pripomínať Paríž. Koniec-koncov, ako takmer všetko v Casablance, i Parc de la Ligue Arabe bol podmanení francúzskym štýlom.

Ak sa pýtate, či sa vám sem oplatí zájsť na jeseň, odpoveďou bude jednoznačné áno. V Maroku sa tá pravá sezóna začína až teraz. Slnečné počasie, príjemné teploty, výhľad na nádherný, modrý Atlantický oceán, a čo je hlavné, bez náporu množstva turistov. Tak toto si v Maroku nemôžete nechať ujsť!