ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Brač - chorvátsky ostrov pohody

Brač - chorvátsky ostrov pohody

Žil tu aj spisovateľ Martin Kukučín

Tretí najväčší ostrov v Jadranskom mori si vás získa rozmanitou krajinou, slávnou plážou a množstvom zaujímavostí.

Tretí najväčší ostrov v Jadranskom mori, ktorý sa nachádza priamo oproti Splitu my, Slováci jednoducho milujeme. Brač má svoje nepopierateľné čaro, dokonca sa pred časom umiestnil v prvej desiatke celosvetového rebríčka ostrovov najvhodnejších pre život.

Malebné zátoky, pláže s drobnými kamienkami či pieskom a pozvoľným vstupom do mora, lemované borovicovými lesmi, bohaté možnosti na šport a rekreáciu - to všetko robí z Braču ideálny dovolenkový cieľ. A nielen pre tých, ktorí milujú Chorvátsko.

Pohľad z mora na mesto Brač

Brač je unikátny tým, že na rozdiel od iných jadranských ostrovov, má vnútrozemie a bohatú flóru a faunu. Prekvapivo sa však na ňom až na pár prameňov nenachádzajú vodné toky a je napojený veľkým podmorským potrubím na pevninský vodovod.

Pravdepodobne si ešte pamätáte zo stredoškolských hodín literatúry, že na ostrove svojho času žil aj náš významný spisovateľ Martin Kukučín, ktorý v dedine Selca pracoval ako miestny lekár. Je po ňom pomenovaná ulica a na dome, v ktorom žil, je umiestnená pamätná tabuľa.

V úpätí pohorí ležiace mestečko Omiš

Brač je posiaty početnými zátokami a plážami, letoviskami a dedinami. Preslávila ho najmä unikátna pláž Zlatni Rat, ktorú nájdete asi v každom katalógu či propagačnom materiále o Chorvátsku. Pláž, ktorej názov v preklade znamená Zlatý mys, je podlhovastý výbežok pevniny do mora, pokrytý drobnými kamienkami. Je dlhý až 634 metrov. Práve vďaka svojej jedinečnosti  a širokému spektru plážových a vodných aktivít je pláž veľmi vyhľadávaná a za posledných desať rokov sa z nej stala pomerne masová záležitosť. Ceny sú kvôli tomu dvojnásobné, od parkovného až po toalety. Každopádne, túto pláž s jej tyrkysovým morom treba zažiť aspoň raz.

Katedrála v meste Supetar

Najväčšie bračské letovisko a jedno z hlavných stredísk v Dalmácii je Supetar. Tunajšej zátoke dominuje biela kupola neobyzantského mauzólea rodiny Petrinovic, vyhotovená zo svetoznámeho bračského bieleho kameňa. Z toho istého kameňa je postavený napríklad Biely dom vo Washingtone. Ak máte radšej pokojnejšie a menšie letoviská, príjemné je menšie mestečko Postira na severnom pobreží ostrova priamo oproti Omišu, vzdialené od Supetaru približne 9 kilometrov. Je vyhlásené rybími špecialitami, pretože miestni obyvatelia sa živia hlavne rybolovom. Zaujímavosťou je, že v mori pri tomto mestečku sú ruiny antického prístavu a na dne zátoky pozostatky rímskeho vidieckeho komplexu. Asi 6 kilometrov od Postiry je pláž Lovrečina s bielym pieskom a čistou vodou, obkolesená borovicovým lesíkom. V zátoke sa našli pozostatky ranokresťanského kostola, obývaného do stredoveku. Postira je ideálna na pokojné rodinné dovolenky.

Chorvátske kulinárske špeciality "ligne na žaru"

Najstarším mestom na pobreží ostrova je Bol. Založili ho už Rimania, nájdete v ňom množstvo antických pamiatok (napríklad rímsku cisternu na vodu, starokresťanské sarkofágy, predrománsky kostol a podobne) a nad ním sa vo výške 778 metrov nad morom týči Vidova hora, najvyšší vrch jadranských ostrovov. Pri dobrej viditeľnosti sa dá z neho dovidieť až do Talianska.

Ako sa na Brač dostanete?

V Splite nastúpte na trajekt a odvezte sa do Supetaru, najväčšieho letoviska na ostrove. Plavba trvá asi 50 minút a trajekt premáva niekoľkokrát denne.