Bora Bora - túto tropickú rozprávku celebrity milujú!

Bora Bora - túto tropickú rozprávku celebrity milujú!

Oáza pokoja so skvelou gastronómiou

Toto je presne to miesto, kam sa človek musí aspoň raz za život vydať na dovolenku. A potom môže spokojne zomrieť.

Francúzsku Polynéziu, oblasť medzi Južnou Amerikou a Austráliou, tvorí 118 roztrúsených ostrovov so spoločnou rozlohou podobnou Európe. Bora Bora patrí medzi najkrajšie a najobľúbenejšie z nich a dostanete sa naň len loďou či lietadlom.

Ostrov vulkanického pôvodu vyzerá ako obrie sombrero. Má len pár kilometrov štvorcových a ako hradba ho obklolesuje rozprávková modrá lagúna. Jej typickými obyvateľmi sú ryby, korytnačky, žraloky a raje.

Bora Bora je dovolenkovým magnetom predovšetkým pre náročnú klientelu, ktorá nemá hlboko do vrecka.

Povinný oddych v znamení spa nad hladinou oceánu

Patrí medzi najdrahšie destinácie vo Francúzskej Polynézii a za noc v drvivej väčšine ubytovacích zariadení zaplatíte priam astronomické sumy. Ceny sa šplhajú do závratných výšok z prostého dôvodu - v snahe zabrániť masovému turizmu, ktorý by mohol zničiť to najkrajšie: božský pokoj, atmosféru pozemského raja a nedotknutú prírodu.

Nájdete však aj lacnejšie alternatívy, ba dokonca aj stanový kemp s extrémne nízkymi cenami, vraj len 15 eur za noc. Dovolenku na Bora Bora si však treba užiť „se vším všudy”. Nečakajte klasické veľké rezorty. Aj tie najdrahšie hotely pozostávajú z viliek či bungalovov z prírodných materiálov, ktoré sú v symbióze s okolím a atmosférou šťavnatého tropického raja. Obývať ich je naozajstný zážitok. Môžete napríklad spať v posteli pod holým nebom, raňajkovať na terase nad priezračnou morskou hladinou gýčovo tyrkysovej farby a cez presklennú podlahu uprostred obývačky sledovať fascinujúce divadlo pod hladinou.

Vďaka rozprávkovej prírode, neopakovateľným zážitkom a neokázalému luxusu je Bora Bora vychýreným útočiskom svetových celebrít. Kľučky si tu podávajú napríklad Orlando Bloom a Mirranda Kerr, sestry Kardashianové, Cameron Diaz, Pamela Anderson či Pierce Brosnan. Medové týždne tu svojho času strávila Nicole Kidman s Keithom Urbanom či Eva Longoria.

Turistika čarovnou prírodou na najvyšší vrch Bora Bora - Mt. Oteman

Ostrov poslúžil ako kulisy mnohých filmov. Príroda je neopakovateľná - pod morskou hladinou, na pobreží aj vo vnútrozemí. Typickú siluetu ostrova tvoria dva vrcholy - Mt. Oteman a Mt. Pahia. Na oba môžete vystúpiť, pri pokorení Mt. Pahia sa však zapotíte. Odmenou vám bude fascinujúci výhľad na lagúnu, krásna príroda a omamné divoké orchidey, na ktoré naďabíte cestou hore. Okolo celého ostrova vedie cesta dlhá približne 20 kilometrov, a tak ho môžete prejsť aj na bicykli.

Ak sa vám už nebude chcieť leňošiť na plážach s jemným koralovým pieskom, a ani podnikať výpravy do vnútrozemia, môžete si užívať vodné radovánky. Okrem „klasického” potápania či šnorchlovania vám na Bora Bora ponúknu naozajstné chuťovky, napríklad agua safari. Oblečú vás do špeciálneho obleku, na hlavu nasadia helmu a potom spustia na dno mora, kde sa môžete prechádzať a kŕmiť ryby. Alebo trošku adrenalínovejší „špás” - pod dohľadom inštruktora môžete nakŕmiť zúrivé žraloky! Ak vám z tejto predstavy naskakuje husia koža, no radi by ste spoznali autentický podmorský svet, skúste mini ponorku pre 6 osôb, ktorá vás odvezie do hĺbky až 40 metrov.

Pestrofarebné podmorské divadlo

Magický nie je iba ostrov ale aj miestna gastronómia, ktorá je ovplyvnená polohou ostrova a Francúzskom. V reštauráciách či na trhu vám pripravia rôzne morské špeciality so šalátmi z najrôznejšej zeleniny, napríklad raju s omáčkou z morských ježkov, šalát zo surových rýb pokvapkaný limetovou šťavou či rybu poisson cru marinovanú v domácich bylinkách. Zo sladkých dobrôt je skutočnou lahôdkou puding poe z čerstvého banánu, papáje a manga.

Mimochodom, spomínané celebrity milujú bar Bloody Mary’s, ktorého jednoduchý interiér s kokosovými stoličkami a doškovou strechou rozhodne neprezrádza prominentnosť svojich hostí. S nohami zaborenými do piesku si však môžete spolu s drinkami vychutnať aj skvelú atmosféru a čerstvo ulovené ryby.

V tomto kúte sveta panuje celoročne príjemná teplota, vodá má vždy okolo 26 stupňov Celzia, takže sa sem môžete vybrať kedykoľvek sa vám zachce.