Angkor Wat - tajomné kráľovstvo Kambodže

Angkor Wat - tajomné kráľovstvo Kambodže

Skrýva viac, než by sa mohlo zdať!

Neuveriteľný chrámový komplex, nachádzajúci sa v Kambodži sa nazýva aj zabudnutým či tajomným kráľovstvom. A pokiaľ chcete vidieť svetový unikát, Angor Wat ním, jednoznačne, je!

Angkor je obrovský komplex viac ako 1000 chrámov, svätýň a hrobov, ktoré tvoria virtuálne mesto veží v džungliach severnej Kambodže na ploche 50 km štvorcových neďaleko mesta Siem Reap. Jeho súčasťou je najväčší svetový chrám hinduistického boha Višnu, Angkor Wat  (mestský chrám), z 12. storočia, ktorý sa môže zdať trochu mimo pravidiel v budhistickej Kambodži, ale tento veľkolepý pomník je najväčším pokladom hinduistického kráľovstva, ktoré sa rozprestieralo až po Mjanmarsko, Laos a južnú Čínu. Dokonca aj v regióne, ktorý je tak bohato obdarený chrámami ako juhovýchodná Ázia, Angkor Wat je niečo neobvyklé - doslova, reprezentácia neba na zemi, vytesaný z tisícov pieskovcových kvádrov a ozdobený od podlahy k stropu rezbami s legendami z Ramayana, Mahabharata a Puranas.

Dejiny

Chrám nechal postaviť okolo prvej polovice 12. storočia kráľ Súrjavarman II. Chrámový komplex je postavený na obdĺžnikovom území 1 500 x 1 300 metrov a jeho rozloha 2 km² ho robí najväčšou náboženskou pamiatkou na svete. Obklopuje ho až 190 m široká vodná priekopa, ktorá nedovolí okolitej džungli, aby ho pohltila. Za vnútornými hradbami žil kráľ, jeho dvor a chrámový personál. Od roku 1863 je Angkor Wat zobrazovaný na vlajke Kambodžského kráľovstva a do zoznamu svetového dedičstva UNESCO bol zapísaný v roku 1992. Ročne ho navštívi vyše 2 miliónov turistov.

Objavenie chrámu

Jeden z prvých návštevníkov zo západu bol portugalský mních Antonio da Magdalena v roku 1586, ale znovuobjavil ho francúzsky biológ Henri Mouhot v roku 1820.

Doprava

Z medzinárodného letiska pri Siem Reap sa dostanete k tomuto chrámu, vzdialenému 7 km, autom so šoférom, motocyklom so šoférom, na bicykli alebo najlepšie na všadeprítomnom tuk-tuku.

Filmy

Chrám, ktorý najviac preslávila Angelina Jolie vo filme Tomb Rider (2001) ako Lara Croft, nie je síce Angkor Wat, ale neďaleko stojací, koreňmi obrovských stromov prepletený Ta Prom, ktorý slúžil ako budhistický chrám a univerzitné centrum. Z množstva dokumentárnych filmov odporúčame film spoločnosti National Geographic - Angkor Wat (2014).

Kultúra

V reštaurácii Temple si treba bezpodmienečne pozrieť jedinečné vystúpenie tradičných tancov Apsár. Tanec je dôležitou súčasťou kambodžskej kultúry. Tanec Apsár bol predvádzaný pre kráľa Angkoru a bohov, ktorých uctievali. Tanečnice stvárňujú príbehy z eposu Reamker.