ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Alhambra - Červený hrad mesta Granada

Alhambra - Červený hrad mesta Granada

Pravý andalúzsky klenot

Patrí k najpozoruhodnejším stavbám sveta, vypovedá príbeh o maurskej kultúre a umení, a jednoznačne ho tak možno zaradiť medzi tie najscénickejšie pamiatky. A čím uchváti vás?

Alhambra (Červený hrad) je najvýznačnejšia maurská pamiatka v Španielsku, v meste GranadaAndalúzii. Tvorí ju stredoveký komplex palácov a pevností maurských panovníkov Granady. Leží na plošine dlhej 740 m a v najširšej časti má 205 m. Palácový komplex granadskej Alhambry je jednou z najpozoruhodnejších stavieb na planéte, možno najviac rafinovaný príklad islamského umenia kdekoľvek na svete. Je to  najtrvalejší symbol 800 rokov osvietenej maurskej vlády v stredovekom Španielsku. Veže pevnosti Alhambra  dominujú granadskej panoráme, príkre červené steny vyrastajú z cyprusových a brestových lesov, na pozadí vidíme zasnežené vrcholky pohoria Sierra Nevada. Vnútri je sieť bohato zdobených palácov a zavlažovaných záhrad. Zároveň nám slúži ako doklad o tom, že islamsky a kresťanský svet nemusia byť voči sebe vždy nepriateľské. V roku 1870 bola Alhambra vyhlásená za národnú kultúrnu pamiatku. Do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO bola zapísaná v roku 1984. Ročne ju navštívi okolo 2,5 milióna turistov.

Z pozoruhodných miest treba spomenúť park s brestom štíhlym, ospevovaný pre spev slávikov a bystrú vodu tryskajúcu z niekoľkých fontán a kaskád. Tie sú napájané vodou 8 km dlhým privádzačom z rieky Daro od kláštora Jesus del Valle stojaceho nad Granadou. Ďalej je to Myrtový dvorec, Sieň vyslancov, Leví dvor, Sieň Abencerrajovcov, Sieň spravodlivosti, Generalife (architektova záhrada a palác) a mnoho  ďalších.

Dejiny

Názov Alhambra v arabčine znamenajúci červená, je pravdepodobne odvodený od slnkom vypálených tehiel, vyrobených z kvalitného štrku a ílu, z ktorých sú postavené vonkajšie múry. Pôvodnú pevnosť postavil Muhammad I. v roku 889. Hlavná výstavba prebiehala v rokoch 1284 až 1354 za vlády Al Ahmara a jeho nástupcov. V roku 1492 nadvládu nad mestom získali kresťania. Následne rôzni vládcovia prestavovali časti Alhambry, niektoré časti boli zničené, dokonca Napoleon sa snažil vyhodiť do povetria celý komplex, čo sa mu našťastie nepodarilo. Dielo skazy dokončilo zemetrasenie v roku 1821. Jej obnova začala v roku 1870.

Doprava

Letisko Granada je od centra mesta vzdialené 12 km. Do centra mesta sa dostaneme buď taxíkom alebo autobusom. Z centra k Alhambre jazdí červený minibus každých 10 minút. Prechádzka pešo trvá menej, ako  štvrť hodiny.

Filmy o Alhambre

Film Rozprávky o Alhambre je španielskou komédiou v réžii Floriána Reya nakrútená v roku 1950. Hereckými hviezdami sú Carmen SevillaAníbal Vela a Manuel Arbó. Film je adaptáciou krátkeho príbehu od Washingtona Irvinga z roku 1832 s tým istým názvom. Irving žil v tomto paláci počas písania knihy a stal sa tak prostredníkom znovuuvedenia tohto miesta do povedomia širokého publika. V seriáli Staroveké Megastavby nájdeme dokumentárny film o technike stavby a osobnostiach, ktoré túto stavbu nechali stavať.