Za rumom, bitkou a žralokmi

Za rumom, bitkou a žralokmi

Vieme, kde v auguste nesmiete chýbať. A bude to poriadne vzrušujúce!

Rajčinová bitka, rumové orgie a potápanie so žralokmi? Augustová dovolenka môže byť aj iná než obligátne chytanie bronzu v rezorte.

Za žralokmi a Jurským parkom do Kostariky

Spomínate si na úvodnú scénu z kultového filmu Jurský park, keď sa helikoptéra dramaticky vznášala nad ostrovom husto porasteným dažďovým pralesom, ktorý pripomínal malý raj? Tým ostrovom bol Kokosový ostrov (Isla del Coco) v Tichom oceáne, neďaleko pobrežia Kostariky. Okrem toho, že je až gýčovo nádherný a kvôli vysokej vlhkosti tu rastie poriadne bujná vegetácia (ročne tu spadne asi 7000 mm zrážok), hovorí sa, že je tu zakopaný pirátsky poklad. Dokonca hneď tri. No napriek tomu, že hľadači pokladov sem podnikli vyše 5000 expedícií, žiaden zatiaľ nenašli. Svoj poklad tu však našli potápači a milovníci podmorského sveta. Vody okolo ostrova sú najlepším miestom na potápanie sa so žralokmi.  A ideálne obdobie pre takýto adrenalínový zážitok je práve august. Hoci v auguste v Centrálnej Amerike panuje obdobie dažďov, žraloky majú rušno, takže práve tento mesiac budete mať s nimi tie najlepšie zážitky. Keďže ostrov je vyhlásený za národný park, nemôžete dovolenkovať priamo na ostrove, ale môžete sa sem vydať loďou zo San Jose. Slávny bádateľ podmorského sveta, Jacques Cousteau, opísal Kokosový ostrov ako najkrajší svojho druhu. A vy sa nebudete vedieť rozhodnúť, či hovoril o jeho krásach pod vodnou hladinou alebo nad ňou.

Prírodné úkazy na každom rohu

Za rajčinovou bitkou do Španielska

V španielskom mestečku Buňol, 38 kilometrov vzdialenom od Valencie, normálne žije tak 9000 ľudí. Čiže je to také milé, malé, prispaté mestečko, kde sa jeho obyvatelia radi oddávajú „siestičke” a prakticky tu skapal pes. Každoročne v poslednú augustovú stredu však praská vo švíkoch a jeho ulice zmenia farbu na krvavo červenú. Tento rok to vychádza na 26. augusta. Vypukne totiž hotové červené šialenstvo, celosvetovo preslávený festival La Tomatina, keď sa jeho účastníci obhadzujú a mlátia - paradajkami. K dispozícii majú slušných 140 ton šťavnatej okrúhlej červenej zeleninky. Festival vznikol v roku 1945 údajne ako protest proti Francovej vláde. Vlastné paradajky si nemusíte nosiť, ale kameru či foťák radšej nechajte na hotelovej izbe. Vezmite si oblečenie, za ktorým vám nebude ľúto, keď bude celé zababrané od paradajok. Okrem srandy počas rajčinovej naháňačky v okolí námestia Plaza del Pueblo sa pripravte aj na modriny. A kúpte si na akciu vopred lístky. Festival sa totiž teší takej popularite, že v roku 2012 sa ho zúčastnilo až 50 tisíc návštevníkov. Keďže počet záujemcov o paradajkovú bitku sa, povedzme „zľahka”, vymkol spod kontroly, organizátori počet účastníkov regulujú a usilujú sa, aby nepresiahol počet 20 tisíc.

V uliciach mestečka Buňol je každoročný paradajkový festival

Za rumom na Barbados

Exotický ostrov Barbados nie je len karibským dovolenkovým rajom, ale na tri mesiace v roku sa zmení na nikdy nekončiacu párty presiaknutú rumom. Tradícia osláv sa začala v roku 1780, keď robotníci na plantážach oslavovali koniec zberu cukrovej trstiny. Prvý augustový týždeň sa hlavné mesto naplní arómou špecialít tradičnej barbadoskej kuchyne a rytmickými zvukmi bubnov. Verte, že neodoláte a tiež sa pustíte do tanca. Oslavy vrcholia prvú augustovú nedeľu.

Očarujúci ostrov Barbados sa môže vychutnať s pohárom rumu aj v hojdacej sieti