Vieme, prečo treba preskúmať Kapverdy!

Vieme, prečo treba preskúmať Kapverdy!

Netradičná exotika neďaleko Afriky.

Objavte masovým turizmom nepoznačené africké súostrovie, ktoré si vás okamžite podmaní nádhernými plážami, tyrkysovým oceánom, prírodnými raritami a priateľskými obyvateľmi.

Hovorí sa, že keď Boh stvoril svet, spokojne si pretrel ruky a z omrviniek, ktoré nepozorovane spadli z jeho prstov do mora vznikli Kapverdské ostrovy.

Bývalá portugalská kolónia je roztrúsená v Atlantickom oceáne pri západnom pobreží Afriky, asi 450 kilometrov od senegalského Dakaru. Rovníkový raj v 15. storočí objavili Portugalci, najprv ho využívali ako zásobovaciu „stanicu” cestou ďalej na juh. Tzv. „zlatú” éru ostrovy prežili za čias exportu afrických otrokov. Tento nezávislý africký ostrovný štát pozostáva z 10 väčších a 5 menších ostrovov a keďže nie je taký prepchatý turistami ako iné exotické destinácie, je ideálnou voľbou pre tých, ktorí nemajú radi na dovolenke priveľa iných turistov. Získa si vás nekonečnými piesočnými plážami obmývanými priezračnou tyrkysovou vodou (a keď hovoríme o tyrkysovej vode, máme na mysli naozajstnú tyrkysovú!), ktoré si priam pýtajú, aby ste na nich leňošili. Kapverdy sú vďaka nízkej kriminalite, priateľským ostrovanom a krásnym scenériám ideálne pre vorkoholikov, ale i pre rodiny s deťmi. Obľubujú ich aj surferi a milovníci vodných športov, pretože je tam pomerne veterno a dobré vlny.

Morské lávové jazierka Buracona.

Viac ako polovica obyvateľov žije na ostrove Santiago, kde sa nachádza aj hlavné mesto Praia. Turisti však preferujú ostrov Sal, známy stredovekým soľnýmm dolom v rozsiahlom vyhasnutom sopečnom krátere. Môžete sa tu okúpať, voda vás bude nadnášať tak, ako v Mŕtvom mori. Ba dokonca, má rovnaké účinky! Určite si nezabudnite odniesť typický suvenír v podobe kapverdskej soli, ktorú tu ťažia. Na severe ostrova vás zasa uchvátia rôzne útvary, ktoré vznikli stretnutím sopečnej lávy a mora. Skutočnou prírodnou raritou sú morské lávové jazierka Buracona, tzv. „magické” oko. Na pláni v severnej časti ostrova pod najvyššou horou Monte Grande údajne nie je zriedkavosťou vidieť fata morganu! Ak túžite po dobrodružstve zajazdite si v rámci výletu na štvorkolkách, ktoré si tu môžete prenajať. Pozor, pripravte sa na to, že pri presunoch autobusom v rámci ostrova budete celí povytriasaní, keďte kvalita tunajších ciest nie je práve bohviečo. Vybrali ste sa na Kapverdy aj s ratolesťami? Bude sa im páčiť výlet za veľkými korytnačkami, môžete pozorovať ako kladú vajíčka.

Výlet za veľkými korytnačkami, ktoré môžete pozorovať na pláži.

Aj na najväčší - a hlavný  - ostrov Santiago sa oplatí ísť minimálne na fakultatívny výlet. Milovníci histórie môžu navštíviť zachovalú stredovekú pevnosť sv. Filipa v historickom meste Cidade Velha, ktorá mala obyvateľov chrániť pred útokmi pirátov. Určite sa vám budú páčiť aj miestne trhy Sucupira, kde zoženiete suveníry v podobe vyrezávaných drevených sošiek či obrazov, botanická záhrada Sao Jorge de Orgáos v hlbokom údolí s bujnou vegetáciou či miestne plantáže s tropickým ovocím a cukrovou trstinou. Za výlet svojí aj záliv Tarafal s dedinkou a plážou lemovanou kokosovými palmami, ako vystrihnutou z dovolenkového katalógu.

Miestny rybári si pripravujú svoje návnady na ďalšiu cestu na more.

Na Kapverdoch rozhodne musíte ochutnať špeciality z tuniakov, ktoré tu lovia vo veľkom, langusty a homáre. A tiež miestnu pálenku grogue, ktorú vyrábajú z cukrovej trstiny.

Najlepšie obdobie na návštevu Kapverd je od októbra do apríla. Vo februári sa na ostrove Sao Vincente každoročne odohráva známy karneval v Mindelo, ktorý si netreba nechať ujsť!