ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Vieme prečo by ste mali utiecť na Maurícius

Vieme prečo by ste mali utiecť na Maurícius

Neobjavený klenot Indického oceánu vám poskytne dokonalý relax.

Poznáme recept na predvianočné šialenstvo a stres. Volá sa Maurícius. A nebudete z neho chcieť odísť.

Tento ostrovný klenot sa nachádza niekoľko stovák km od Madagaskaru, uprostred Indického oceánu, ktorého priezračná tyrkysová voda obmýva pobrežné lagúny, zlaté pláže s jemným pieskom a kokosovými palmami. Maurícius je ešte pomerne neobjavený, zatiaľ tu nie je taká masová turistika ako napríklad v Thajsku, nepotrebujete sem vstupné víza ani očkovanie. Ostrov vznikol pôvodne sopečnou činnosťou, je údajne najbohatším a najzaľudnenejším africkým štátom a žije na ňom mix rôznych náboženstiev a kultúr. Nájdete tu hinduistov, moslimov, katolíkov aj budhistov. Všetci však žijú vo vzájomnej symbióze a harmónii, a spoločne slávia sviatky všetkých náboženstiev. Hoci Maurícius je maličký ostrov, pri jeho návšteve budete svedkami mnohých kontrastov. Sever je živší, zaľudnenejší a plný dediniek. Na juhu zasa objavíte krásnu panenskú prírodu.

Vyhľad na pestrofarebné hlavné mesto Port Louis.

Garantujeme, že tunajšia príroda vás ohúri. Nie nadarmo americký spisovateľ, Mark Twain, o Mauríciu napísal, že Boh najprv stvoril Maurícius a potom jeho kópiu, teda raj. Rozhodne sa vydajte k jazeru Grand Bassin, jednému z dvoch prírodných jazier na ostrove, ktoré sa nachádza uprostred kráteru dávno vyhasnutého vulkánu. Tajomné jazero je posvätným hinduistickým miestom. Tí sa sem každoročne počas sviatku Maha Shivaratree - oslavy boha Šivu - vydávajú na púť a vykonávajú posvätné rituály, kedy z jazera naberajú vodu. Neďaleko hlavného mesta Port-Louis sa rozkladá prírodná rezervácia Domaine Les Pailess, kde môžete vidieť ako na ostrove kedysi, v koloniálnej ére, žili osadníci. Najkrajšiu pláž na ostrove nájdete vedľa slávnej hory Le Morne Brabant, ktorá patrí medzi kultúrne pamiatky UNESCO, pretože sa v nej kedysi ukrývali otroci na úteku. Keď sme pri tej prírode, vedeli ste, že nelietavý vták Dodo, ktorý sa stal aj oficiálnym znakom Maurícia nežil nikde inde na svete, iba na tomto nádhernom ostrove a spisovateľ Lewis Carroll sa týmto vtákom inšpiroval, keď v roku 1865 písal svoju knihu Alica v krajine zázrakov?

Vyhasnutý vulkanický kráter Trou aux Cerfs.

Maurícius je nielen rajom pre všetkých milovníkov prírody, zamilovaných a vorkoholikov, ale aj pre šopoholikov. Nákupnou Mekkou je Curepipe, kde zoženiete všetko, na čo si len spomeniete. Dostanete tu zaujímavé úlovky od výmyslu sveta - šperky, značkové oblečenie za oveľa nižšie ceny, ozdoby na šaty, plátený tovar, keramiku, balíčky korenia a kávy. Ba dokonca, na ostrove dostanete kúpiť modely starých lodí vytvorených podľa pôvodných plánov či typické malé handrové bábiky. Neďaleko Curepipe sa nachádza Trou aux Cerfs, vyhasnutý, 85 metrov hlboký vulkanický kráter, z ktorého vrcholu budete mať úchvatný výhľad. A v Grand Baie, čo bola kedysi malá rybárska dedinka, ktorá sa zmenila na jedno z najnavštevovanejších miest na ostrove, nájdete okrem prekrásneho zálivu s úžasnými západmi slnka aj veľkovýrobné obchody značky Ralph Lauren a zopár duty free obchodov. Ak vás nákupy netrápia, ale naopak bažíte po autentickej atmosfére a histórii, potom vás zaiste oslovia miestne hinduistické chrámy.

Rozmanitosť mauricíjskej kuchyne tkvie v rôznorodosti miestnych potravinových trhov.

V hanbe neostane ani maurícijská kuchyňa. Môžete vyskúšať kreolskú, indickú, francúzsku, stredomorskú či čínsku kuchyňu. Typické sú jedlá zo zeleniny či riečny krab, alebo ananás s čili a ryžou. Pochúťky z plodov mora a ryby si naozaj užijete, rovnako ovocie neskutočne intenzívnej chuti. Na ostrove rastie napríklad až 15 druhov manga! Na tomto ostrove si skrátka prídu na svoje všetky vaše zmysly.