ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Takto vyzerá dovolenka v raji

Takto vyzerá dovolenka v raji

Neodolateľná kombinácia najkrajších pláží, božského pokoja a omamných vôní.

Laptop povinne nechajte doma, vypnite mobil a utečte do celkom iného sveta. Na nezabudnuteľný Zanzibar.

Perla Afriky. Ostrov korenín. Malý voňavý zázrak, kde sa narodila hudobná legenda Freddie Mercury. Presne takýmito superlatívmi sa pýši Zanzibar, exotický raj vzdialený asi 40 kilometrov od africkej pevniny, patriaci do Tanzánie. Málokto vie, že Zanzibar je v skutočnosti maličké súostrovie pozostávajúce z hlavného ostrova Ungujo, hornatého ostrova Pemba a ďalších malých ostrovčekov. Spolu tvoria autonómnu oblasť Tanzánie a kedysi tu bolo najväčšie stredisko obchodu s otrokmi. Dnes je táto odvrátená stránka súostrovia už iba temnou minulosťou a Zanzibar patrí medzi top exotické destinácie. Vďaka svojim nádherným, romanticky dlhým plážam lemovaným kokosovými palmami, iskrivej vôni korenín, šťavnatej tropickej vegetácii, bohatej histórii tamojších miest a hlavne vďaka panenskému pokoju prerušovanému iba šumením vĺn oceánu, je dnes Zanzibar vyhľadávanou destináciou najmä pre zamilované dvojice. A vorkoholikov. Utekajú sem pred pracovným stresom a zhonom každodenného života. Na Zanzibare sa totiž nedá ponáhľať, príjemne lenivá atmosféra opantá každého, koho noha sa dotkne jeho bieloskvúceho piesku. Je ako iný svet, v ktorom neexistuje zbesilé vyzvánanie mobilu či dopravné zápchy. Ak je vašou predstavou dokonalej dovolenky to, že si ľahnete do hojdacej siete a príjemne lenivo pozorujete ako slnko zapadá za tyrkysovú vodu, ste na správnej adrese.

 Dlhosiahle biele pláže na Matemwe

Ach, tie pláže!

Zanzibar sa pýši jednými z najkrajších pobreží na svete. Nielen vďaka niekoľko kilometrov dlhým panenským plážam s jemnučkým bielym pieskom, ale aj pre koralové útesy, tyrkysové lagúny, delfíny a bohatý podmorský svet. Odliv pravidelne odkrýva až niekoľko stovák dlhý úsek morského dna a podmorské poklady v podobe fascinujúcich koralových útesov. Počas prílivu si zase prídu na svoje surferi. Vari najjemnejší piesok nájdete na dlhej idylickej pláži Matemwe. V neďalekej dedinke plynie život svojim vlastným návykovo nenáhlivým tempom. Miestne ženičky v pestrofarebných šatách sa brodia v plytčinách pri brehu a zbierajú morské riasy, na slnku sa sušia čerstvo ulovené ryby a po cestičkách sa potulujú kurence. Celkom iný svet než ten, v ktorom sa ľudia každé ráno šialene náhlia do práce v sterilne chladných a desivo anonymných sklenených kancelárskych budovách, však? Nebudeme sa vám vôbec čudovať, ak sa nebudete chcieť odtiaľto vrátiť.

Hradby v Kamennom meste

História a korenie

Zanzibar nie je iba ideálnym miestom na skutočné leňošenie a načerpanie energie, ale obohatí vás aj svojou zaujímavou históriou. O minulosti a kultúre ostrova sa dozviete pri návšteve mesta Ngkimbo a Stone Town, teda Kamenného mesta, ktoré figuruje na zozname chránených pamiatok UNESCO a je súčasťou hlavného mesta Zanzibar Town. Ak chcete preniknúť do rytmu ostrovného života a spoznať jeho obyvateľov, vyberte sa na prieskum po rybárskych dedinkách. Slaný morský vánok vám priveje do nosa i omamnú vôňu vanilky, muškátu či klinčeka. Kvôli hojnému výskytu týchto rastlín s podmanivou arómou si Zanzibar vyslúžil spomínanú prezývku Ostrov korenín. Môžete spoznať, ako vyzerajú rôzne koreniny pred zberom, dozviete sa ako sa pestujú a o ich účinkoch. A samozrejme, môžete si ich priniesť domov ako voňavý suvenír. Tak čo, necháte sa opantať?

Mieste koreniny sú na každom trhu samozrejmosť