ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Tajný sen všetkých milovníkov prírody?

Tajný sen všetkých milovníkov prírody?

Našli sme ho v Thajsku!

Spojte relax so spoznávaním krás podmorského sveta v exotickom Thajsku. Objavili sme pre vás najlepšie miesto pre potápanie a šnorchlovanie na svete.

Potrebujete si zohriať chladom a pľušťou skrehnuté kosti a utiecť pred predvianočným šialenstvom, ktoré u nás práve štartuje? Vydajte sa za slnečnými lúčmi, poriadnym relaxom a vzrušujúcim dobrodružstvom do usmievavého Thajska. Zatiaľ čo vo väčšine oblastí juhovýchodnej Ázie vyčíňa v decembri monzún, thajské Andamanské pobrežie vás privíta modrou oblohou, pokojnou morskou hladinou a priezračnými vodami s fascinujúcim podmorským svetom. Očakávajte husté, šťavnaté pralesy, dokonalé pláže a gýčovo azúrovú vodu.

Preskúmajte podmorský svet v okolí ostrovov

Za absolútnu čerešničku na pomyselnej torte a sen všetkých potápačov a šnorchlovačov sa považujú panenské Similanské ostrovy (Mu Koh Similan) asi 100 km severozápadne od vychýreného turistického Phuketu. Slovo Similan znamená v preklade deväť, tento názov skupina skalnatých, tropických ostrovov s nádhernými plážami dostala preto, že z vody ich vystupuje presne deväť. Najväčší z ostrovov je Koh Similan, tvorí takmer tretinu všetkej pevniny, ktorá patrí do národného parku a týči sa z neho aj najväčší vrchol parku s nadmorskou výškou 244 m.n.m. Na ostrove Koh Miang sa nachádza rezidencia thajskej princeznej a na ostrov Koh Huyong zasa každoročne prichádzajú morské korytnačky naklásť vajíčka.

Územie ostrovov a okolité vody sú relatívne izolované od pevniny, chránené ako národný park, vďaka čomu je tu nesmierne bohatý podmorský život. Kvôli nemu sa Similanské ostrovy považujú za najobľúbenejšiu a najatraktívnejšiu potápačskú destináciu nielen v Thajsku, ba podľa mnohých i na celom svete. Vďaka prísnym pravidlám je tunajší podmorský svet takmer nedotknutý človekom. Okrem potápania je park obľúbený aj vďaka dobrým podmienkam na pozorovanie tropických vtákov - na ostrovoch ich žije 39 druhov.

Zelená príroda na každom rohu ostrovov

Okrem pozorovania prírody a potápania v národnom parku priveľa príležitostí na iné aktivity zrejme nenájdete. Iba na dvoch z ostrovov sa môžete prejsť džungľou po vyznačenej trase. No ak vás fascinuje svet prírody, rozhodne sa sem oplatí odskočiť si z klasickej dovolenky, strávenej na Phukete. Alebo sem zamieriť po spoznaní hlavného mesta - pulzujúceho, históriou nabitého Bangkoku.

Máte niekoľko možností. Buď sem vyrazíte na jednodňový výlet, teda prakticky na otočku z Khao Lak, 70 km severne od Phuketu alebo sa môžete, tak ako väčšina turistov, nalodiť na loď na viac dní (liveaboard). Prípadne sa môžete ubytovať na niektorom z ostrovov a vyrážať z nich na lodi. Ubytovanie na týchto ostrovov je však skôr pre dobrodružnejšie povahy, je totiž veľmi skromné - iba jednoduché bungalovy či stany. Na druhej strane, zažijete tu absolútny pokoj a odlúčenie od zbesilého zvyšku precivilizovaného sveta.