Ruka hore v Cancúne

Ruka hore v Cancúne

Najlepšia rekreačná oblasť v Mexiku je ako margarita. Treba ju okúsiť.

Ak chcete zažiť divoký nočný život starostlivo namiešaný s gýčovo-krásnymi plážami, fascinujúcim podmorským životom a tajuplnými mayskými ruinami, zabookujte si letenku do Cancúnu.

Najlepšia rekreačná oblasť v Mexiku, Cancún, je ako margarita, ktorú v tomto kúte sveta tiež rozhodne musíte vyskúšať. Kombinácia nezabudnuteľného nočného života, snehobielych pláží a tyrkysovej vody, starodávnej kultúry a plného priehrštia športov a zábavy vytvára osviežujúci koktail, ktorý aspoň raz za život treba zažiť. Cancún na polostrove Yucatán je ideálnou voľbou pre pánsku jazdu, dobrodružnú cestu s partiou, ale prekvapivo aj pre dovolenku s deťmi. Tyrkysová voda je totiž priezračne čistá a teplá, piesok jemný a biely, hotely sú na špičkovej úrovni a podmorský život si podmaní každého, bez rozdielu veku.

Mexická margerita

Nočná divočina

Nečudo, že Cancún je obľúbenou destináciou pre amerických študentov už od 80. rokov minulého storočia. Chodia si sem každoročne v státisícoch poriadne vyraziť z kopýtka ďaleko od domova a kombinácia bieloskvúcich pláží a divokého nočného života, kedy sa fantázii nekladú medze, je pre nich zrejme to pravé orechové. Práve okolo nich sa predovšetkým točí biznis v Cancúne a hemží sa to tu nielen prepychovými hotelovými komplexami roztrúsenými po nekonečnej pláži, ale i kasínami, diskotékami a nočnými barmi. Bežne naďabíte na barmana, ktorý strieka okolidúcich hadicou zakončenou so sprchovacou ružicou. Namiesto vody z nej však tečie biely rum. Alebo na sexi gogo tanečnice, ktoré vrtia bokmi v bikinách a vábia k návšteve podniku. Dôkazom, že v Cancúne to fakt žije je aj The City - najväčší klub v Latinskej Amerike - kde zažijete nielen najlepších svetových dídžejov ako je Tiesto či Hardwell, ale mihnú sa tu aj slávne celebrity. V podniku Bulldog zasa musíte dodržať prísny dresscode - plavky. Popíjate tu totiž drinky v bazénoch a vírivkách. A ak sa chcete cítiť ako v známom filme Maska s Jimom Carreym, zamierte do podniku Coco Bongo. Čakajú vás tu tématické večierky, akrobatické šou s fascinujúcimi svetelnými efektami a poriadna porcia zábavy. Pozor, vstupné do podnikov sa šplhá do slušných výšok - desiatok eur. V cene vstupného však zvyčajne býva zahrnuté aj konzumné, a tak môžete popíjať čo vám hrdlo ráči, teda pokým sa udržíte na nohách. Je na vás, či podľahnete tradičnej mexickej tequile alebo drinkom z nej. Rozhodne vyskúšajte pravú mexickú margaritu. Má horko-sladkú chuť doplnenú slanými kryštálikmi soli a rýchlo vás dostane do tej správnej párty nálady.

Mayské ruiny v Tulúm

Preč s opicou

Opice z nočného hýrenia sa môžete cez deň zbaviť na zlatistých plážach, plávaním či šnorchlovaním v gýčov-modrej vode. Cancún sa pýši nádhernými koralovými útesmi, ktoré sú rajom pre všetkých podmorských bádateľov. Mayská riviéra na poloostrove Yucatán je v skutočnosti obrovský vápencový blok prederavený tisíckami jaskyní, cenotes. Bývajú zaplavené priezračnou vodou a vy ich môžete preskúmať, či už ako plavci alebo potápači. Milovníci vody si užijú aj v neprebernom množstve delfinárii a zábavnych vodných parkov. Odvážlivci môžu vo veľkom vodnom zábavnom parku Wet-n-Wild kŕmiť či dokonca loviť žraloky a tí menej odvážni si môžu zaplávať s delfínmi. Na dennom poriadku sú aj fakultatívne výlety do vnútrozemia Yucatánu. Môžete sa vybrať ku zvyškom slávneho mayského mesta Chichén Itzá s pyramídiou El Castillo, observatóriom a známou obetnou studňou, kam sa hádzali obete. Alebo sa vydajte k ruinám Tulum na pobreží. A aby toho nebolo málo, žalúdok roztrasený popíjaním tequily vyliečite terapiou šokom - tradičnou mexickou gastronómiou. Nie sme si istí, či sa vám za nachos s guacamole, plnenými tortillami či hovädzí guláš s kakaom a kukuričnou kašou poďakuje, ale rozhodne to treba vyskúšať.

Tajuplné jaskyne "cenotes" su roztrusene po celom Yucatane