Prečo si tento rok odoprieť tradičné lokše a kačku?

Prečo si tento rok odoprieť tradičné lokše a kačku?

Objavte mesto mostov, lahodného vína a nefalšovanej romantiky.

Oslávte tohtoročné slávnosti vína úplne inak. V šarmantnom Porte, ktoré bude nabité zaujímavými akciami, v ktorých sa bude snúbiť dobré jedlo a kvalitné portské víno.

Dlho bolo Porto neprávom prehliadané. Ukrývalo sa v tieni slávnejších európskych metropol ako Londýn, Paríž či Rím. Možno práve preto si však druhé najväčšie portugalské mesto zachovávalo svoje neopakovateľné, neskazené čaro. Vďaka lacným letenkám sa postupne mení na obľúbenú víkendovú destináciu. A v roku 2014 dokonca získalo ocenenie Najlepšia európska destinácia roka. Porto láka milovníkov vína, ktorí sa túlajú po miestnych vínnych pivniciach v údolí rieky Duoro a ochutnávajú preslávené portské víno. Na svoje si tu však prídu aj hipsteri a umelecké duše - kvitne tu bohatá umelecká scéna, otvárajú sa štýlové butiky a galérie. Porto je ideálnou voľbou i pre zamilované dvojice, pretože má, nepopierateľne, romantický nádych a vyzerá ako z olejomaľby nejakého známeho majstra maliara.

Farebnost portských budov je na každom rohu

Pozor, stres a tendencie stihnúť toho za víkend čo najviac nechajte doma. Ponáhľať sa v Portugalsku je bezmála smrteľným hriechom, takže sa pripravte na to, že v Porte budete najmä vychutnávať. Rozjímať o živote nad pohárom lahodného portského, kochať sa famóznymi pamiatkami či sledovať každodenný život domácich. Krivolaké úzke uličky, ktoré vedú neúnavne hore a dole, hore a dole, prebudia vašu fantáziu. Ak budete počúvať pozorne, pošepkajú vám do ucha tisíce príbehov, ktoré sa za stáročia odohrávali za hrubými múrmi pestrofarebných starých domov v historickom centre vo štvrti Ribeira. Niekedy sú to nostalgické spomienky na portugalskú koloniálnu minulosť, ktorej zvyšky môžete badať v podobe bohatej výzdoby kostolov či palácov - mnohé sú artefakty z bývalých portugalských kolónií. Inokedy sú to zasa šarmantné historky rozkošných antikvariátov, knižníc, múzeí či retro obchodíkov.

Romantické prechádzky po hlavnom namestí Liberdale

Porto prezývajú aj mesto mostov. A mosty sú naozaj najväčšou portskou dominantou, a sebavedomo sa klenú nad údolím. Jeden z mostov, Ponte de Doma Maria Pia, je dokonca prácou slávneho autora parížskej Eiffelovky, Gustava Eiffela. A pri pohľade na železnú konštrukciu vám bude jasné, že staviteľ opäť nezaprel svoj talent. Eiffelov nástupca, belgický inžinier Théophile Seyring, o niečo ďalej postavil zo železa tiež dych vyrážajúci dvojpodlažný most kráľa Ľudovíta I.

Portské vína najlepšie nájdete na druhom breju rieky Duoro

Čo by to bolo za návštevu Porta, keby ste neabsolvovali takmer povinnú degustáciu lahodného sladkého moku? Pozor, vínne pivnice by ste priamo v meste hľadali márne. Nachádzajú sa na druhom brehu rieky, v údolí Duoro, drvivá väčšina vo Vila Nova de Gaia. Ak si chcete vychutnať portské priamo v meste, zamierte do vyhláseného kozmopolitného vínneho baru Vinologia, kde majú v ponuke až 200 rozličných vín. Ak sa zamilujete do určitého vína, môžete si obyčajne kúpiť celú fľašu alebo si ho nechať poslať domov. No mohli by ste si vari z nezabudnuteľného víkendu odniesť lepší suvenír?

RADA MALÉHO PRINCA

Jeseň bude v Porte pestrá. V septembri môžete zažiť nevšedný Medzinárodný bábkový Festival Internacional De Marionetas Do Porto a festival vína Vinho Verde Wine Fest. Môžete okúsiť degustáciu rôznych odrôd, byť svedkom rôznych súťaží, cooking shows, vychutnať si hudbu a skvelé jedlá.  V septembri bude obloha nad Portom posiata aj leteckými akrobatmi v rámci pretekov Red Bull Air Races. Ich neskutočné kreácie vám rozhodne vyrazia dych. Milovníci jazzu si zasa prídu na svoje na festivale Porto Blue Jazz. Koncerty najzvučnejších mien z celého sveta sa odohrávajú v Jardins do Palácio de Cristal.

Ak ste nestihli septembrovú nádielku akcií a milujete jedlo, určite nezmeškajte októbrové hody na Festival da Francesinha. Rôzne reštaurácie v meste vám predstavia svoje kulinárske výtvory a potvrdia, že Porto rozhodne nezaostáva za inými mekkami gastronómie.