ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Prečo sa vybrať za majestátnymi vrcholmi švajčiarskych Álp?

Prečo sa vybrať za majestátnymi vrcholmi švajčiarskych Álp?

Vieme, prečo prísť do Švajčiarska nielen na zimnú lyžovačku, ale aj v lete.

Nebaví vás na pláži pasívne chytať bronz a uprednostnili by ste aktívnu dovolenku v horách? Tu si splníte sen o aktívnej dovolenke.

Či v lete alebo v zime, Švajčiarsko má čo ponúknuť všetkým milovníkom prírody a športovým nadšencom. A tí, čo milujú hory, by si dovolenku v tomto hornatom štátiku mali zapísať na zoznam povinných položiek.

Brehy Ženevského jazera lemované kaviarňami a lodenicami

Štartovací bod – Lausanne

Hoci Ženeva je známejšia ako Lausanne, kráse tohto malebného mesta sa podľa nás nevyrovná. Rozprestiera sa na brehu Ženevského jazera a istú dobu v ňom žili mnohé známe osobnosti, spomeňme módnu návrhárku Coco Chanel, zakladateľa moderných Olympijských hier Pierra de Coubertina či švédskeho podnikateľa a zakladateľa firmy IKEA Ingvara Kamprada. Lausanne žije športom - obyvatelia tohto hornatého mesta, kde v centre mesta kráčate buď z kopca alebo do kopca, aktívne športujú. Nachádza sa tu olympijské múzeum, ba dokonca socha nášho Emila Zátopeka! Domáci cez víkend a po práci trávia čas predovšetkým v Ouchy, na promenáde pri Ženevskom jazere. Vychutnávajú si skvelé palacinky alebo zmrzlinu v Mövenpick. Z Ouchy vedie niekoľko kilometrový asfaltový chodníček popri jazere až k lausannskej univerzite UNIL (Universite de Lausanne). V jej areáli sa ukrýva tartanová dráha, futbalové ihrisko a tenisové kurty, môžete si tu požičať aj surf či vodné bicykle. Z Ouchy sa môžete dostať loďou aj na druhú stranu jazera do mesta Evian, z ktorého pochádza známa značka exkluzívnej minerálnej vody.

Vrch Matterhorn pre milovníkov vysokohorskej turistiky

Aktivity pre každého

Približne tri hodiny autom od Lausanne sa uprosted hôr nachádza pôvabné mestečko Zermatt. V meste nejazdia žiadne autá, iba eletrické autíčka a koče. Týči sa nad ním čiapočka jedného z najkrajších alpských vrchov - Matterhornu. Auto nechajte na podzemnom parkovisku v meste Täsch a hore do Zermattu sa vyvezte vláčikom. V lete si tu môžete užiť skvelú turistiku, svieže a voňavé alpské lúky, idylické jazero či výstupy na niektoré z okolitých hôr. A skúsení vysokohorskí turisti zdolávajú aj na samotný Matterhorn. Ak vám táto športová aktivita nestačí, môžete vyskúšať vodné lyžovanie na jazere Schalisee v údolí Nikolai, horskú cyklistiku vo výškach od 1400 do 3000 metrov nad morom v okolí Zermattu. Lokalitu obľubujú aj horolezci či milovníci adrenalínových športov - trúfate si na tandemový zoskok z helikoptéry nad Matterhornom? Táto oblasť je najvyššie položeným lyžiarskym strediskom s celoročnou prevádzkou v Európe, takže si tu v lete môžete aj zalyžovať. A v plavkách.

Uprednostňujete noblesu golfových jamôk? Golfu sa môžete nabažiť do sýtosti na deväť jamkovom ihrisku Matterhorn Golf Club v údolí medzi mestom Täsch a Randa. Odporúčame sa do Zermattu vrátiť aj v zime - je tam skvelý život a ešte lepšia lyžovačka. A zo Zermattu môžete zlyžovať aj na taliansku stranu do Cervinie.

Mesto Montreux na brehu Ženevského jazera

Skvosty v náručí hôr

Ak hľadáte unikátnu atmosféru, to pravé orechové je stredisko Verbier, vzdialené približne hodinu cesty od Lausanne. Odohrávala sa tam dokonca etapa známej Tour de France. Garantujeme, že vás uchváti pôvabná vysokohorská architektúra a neskutočný nočný život. Pravidelne sa tam konajú koncerty živej hudby, predovšetkým v hoteli Farinet - kde sa dokonca v zime, keď sneží, otvára strecha a ľudia tancujú v lyžiarkach na stoloch či barovom pulte.

Z Lausanne zamierte smerom na mesto Vevey, jazero lemujú vinice a cesta vás privedie do Montreux, ďalšieho pozoruhodného mesta, ktoré stojí za návštevu. Mesto na brehu Ženevského jazera si vás podmaní svojou neobyčajnou scenériou uprostred horských štítov, týčiacich sa do výšky dvoch tisíc metrov. Je známe svojimi kasínami a festivalmi, najznámejší je každoročný Montreux Jazz Festival, ktorý sa koná práve teraz v júli.

Za históriou, prírodnými krásami a lokálnymi špecialitami sa vyberte do stredovekého mestečka Gruyéres, presláveného druhom syra, ktorý nesie rovnaké meno. Ak sa chystáte do nemeckej časti Švajčiarska, za vašu návštevu rozhodne stojí mesto Interlaken, ktoré sa rozprestiera medzi dvoma jazerami. Doprajete si trochu adrenalínu? Rozhodne tu vyskúšajte paragliding! Ten pohľad z vtáčej perspektívy stojí „za všetky prachy”.

Delikátne syrové fondue

Pozor na fondue

Brušká vyhladovené športovými aktivitami a adrenalínom potešíte národným švajčiarskym jedlom - syrovým fondue. Pozor, domáci odporúčajú predtým vypiť poldeci nejakého tvrdého alkoholu a po konzumácii iba teplý čaj alebo vodu, zabudnite na víno či ochutené vody. Syr je totiž dosť ťažký a môže vám prísť nevoľno. Ďalšou výbornou kulinárskou špecialitou je paradajkové fondue - syr s paradajkami či raclette - iný druh syra než fondue, krája sa na plátky a vsúva do rozpáleného stroja, ktorý je na stole. Každý hodovník má svoju vlastnú panvičku, do ktorej syr vloží a keď sa rozpustí, poleje ním uvarené zemiaky.

Industrializovaný štýl

Ak máte radi všetko neobyčajné a jedinečné, objavte mesto Winterthur, kedysi hlavné priemyselné mesto Švajčiarska. Uličky tohto meste stále nosia pečať svojej industriálnej minulost. A práve to robí z Winterthuru fascinujúci cieľ výletov. Malé kaviarne stoja vedľa obrovských bývalých tovární, v meste nie sú žiadne autá a na každom kroku sa potkýňate o oázy zelene.