ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Prečo sa túto jeseň vydať na road trip do Andalúzie?

Prečo sa túto jeseň vydať na road trip do Andalúzie?

Tieto tri miesta treba vidieť aspoň raz za život.

Temperamentná španielska Andalúzia - to nie sú iba plnokrvné divoké kone, vášnivé flamenco a neodolateľný koktail delikátne namiešaný z orientálnej i západnej kultúry, podobajúci sa na rozprávku Tisíc a jedna noc.

Granada, Sevilla, Malaga. Máte typické andalúzske destinácie už vyčiarknuté z cestovateľského zoznamu? No tieto 3 miesta, ktoré vám odporúčame, rozhodne, tiež stoja za návštevu! Každé je iné, svojské a spoločne dotvára mnohotvárnu mozaiku menom Andalúzia. Áno, aj ten Gibraltár sem patrí. Je na vás, či každej destinácii zasvätíte jeden výlet alebo to urobíte praktickejšie - vyberiete sa na predĺžený víkend, na letisku v Malage si požičiate auto a celú Andalúziu si obeháte za pár dní. Druhú možnosť vrelo odporúčame. A čo rozhodne nesmiete prepásť?

Jedinečný výhľad, ktorý si viete užiť z mosta v Ronde

Most v meste Ronda

Ak vám z máločoho klesne sánka úžasom, poprosíme vás - zamierte do Rondy. Toto mestečko v srdci krajiny obkolesené horami, dubovými a olivovými hájmi je pastvou pre oči. O malebné scenérie a dramatické výhľady sa budete doslova potkýňať. Väčšina historického centra mesta je vybudovaná vo výške 750 metrov nad morom, na strmých skalnatých bralách, prudko sa zvažujúcich do priepasti. Takže, ak vám napríklad pri sušení bielizne na balkóne uletí bielizeň alebo vám vietor odfúkne z terasy noviny, môžete sa s nimi zrejme nadobro rozlúčiť. Najväčším magnetom pre návštevníkov je dych vyrážajúci Nový most - Puente Nuevo, ktorý je zasadený hlboko do rokliny a spája starobylé centrum mesta s novým. Je vysoký asi ako 30 poschodový panelák, a niečo také ste fakt ešte nevideli. Okrem tejto nevšednej pamiatky je Ronda živé a energické mestečko plné promenád, kaviarní, obchodov, reštaurácií a tapas barov. Je rodiskom moderných býčich zápasov a práve tu, na Plaza del Toros, sa nachádza najstaršia býčia aréna v krajine. Nečudo, že Ronda bola aj obľúbenou destináciou známeho spisovateľa Ernesta Hemingwaya.

Magický pohľad na vrch Upper Rock v Gibraltari posypaný opicami - makaky

Opice na Gibraltári

S typickým Španielskom ste sa už zoznámili. Tradičné chuťovky tapas, rozkošné námestia s energickými trhmi, pompézne usadlosti Carmen, všadeprítomný temperament a nenáhlivosť, neodmysliteľné siestičky. A odrazu, uprostred tohto svojského, vášnivého kraja, bác! Na najjužnejšom cípe Pyrenejského polostrova sa hrozivo týči vápencová skala a na nej, čuduj sa svete, rezervovaná, distingvovaná Veľká Británia! Celkom iný svet. Čo to má znamenať? Nuž, napriek tomu, že ste vlastne na španielskej pôde, ten miniatúrny kúsoček zeme s rozlohou 6,5 kilometra štvorcového patrí Britom. Dohliada pritom na strategický Gibraltársky prieplav medzi európskym a africkým kontinentom. Ak chcete Gibraltár navštíviť, musíte prejsť normálne cez štátne hranice, okolo miniatúrneho letiska (vlastne pôjdete krížom cez pristávaciu dráhu, čo je celkom vtipné) a ocitnete sa v maličkom mestečku s typickými anglickými červenými telefónnymi búdkami, autami s volantom vpravo a fish and chips na jedálnych lístkoch reštaurácií. Samo mesto je absolútne minimalistické, všetko je natlačené na sebe na mikro území. Zaujímavosťou je, že napriek tomu, že skala je osídlená už od doby kamennej, nie je tu zdroj pitnej vody. Voda sa získava zberom dažďovej vody alebo inými umelými spôsobmi. Turistov však k návšteve Gibraltáru láka najmä vrchol hory, tzv. Upper Rock, odkiaľ je výhľad na strategický námorný prieplav. A potom skutočnosť, že na Gibraltáre sa nachádza jediná európska kolónia opíc. Podľa legendy bude Gibraltár patriť Britom dovtedy, dokým tu budú žiť opice. Miestni obyvatelia preto tieto makaky dosť rozmaznávajú a tie sú dotieravé až drzé, bežne skáču na autá turistov a robia rôznu neplechu. Okrem opíc je Gibraltár domovom rôznych druhov vtákov a vo vodách okolo polostrova žijú delfíny. Za prehliadku rozhodne stoja aj tunely v skale z obdobia 2. svetovej vojny, ktoré sú už sprístupnené návštevníkom.

Spleť uličiek a historických budov v centre mesta Cordoby

Labyrint uličiek v srdci Córdoby

Predstavte si miesto, ktoré je také staré, že jeho založenie siaha až do čias pred našim letopočtom, každý jeho milimeter na vás dýcha históriou a spôsobuje zimomriavky. Miesto, ktorému vládli rôzne kultúry a každá tu zanechala svoj nezmazateľný, jedinečný odtlačok. Miesto, ktoré je ako hrubá kronika, v ktorej môžete listovať, keď sa dobrovoľne stratíte v jeho úzkych, kľukatých uličkách a usilujete sa nájsť najväčšiu dominantu mesta - Córdobsku mešitu, respektíve katedrálu. Monument s rozlohou 23 tisíc metrov štvorcových, ktorého základy položili Rimania, v priebehu stáročí ho rozšírili kresťania, prerobili moslimovia a nakoniec opät získali kresťania. Cordóba je miesto, kde pred stáročiami nažívali židia, moslimovia a kresťania spoločne v mieri a spokojne. Spleť architektonických štýlov staviteľov tohto mesta, ktoré bolo kedysi titulované ako najväčšie a najbohatšie mesto v kalifáte Al-Andalus počas arabskej nadvlády, vás jednoznačne uchváti. O tom, že v tomto meste sa neoddeliteľne prelínajú tri svetové náboženstvá svedčí aj fakt, že mesto bolo kedysi kultúrnym centrom islamu, dnes sa tu stále nachádza jedna z mála synagóg, ktoré sa v Španielsku zachovali a v paláci kresťanských kráľov Alcazas de los Reyes Cristianos nájdete arabské kúpele aj rímske mozaiky. Za návštevu stojí židovská štvrť La Judería, ktorá je nepreniknuteľným labyrintom uličiek. Ak sa v nej stratíte, rozhodne sa vám nebudeme čudovať. Objavíte však množstvo pôvabných zákutí.