Prečo odísť v januári do Panamy?

Prečo odísť v januári do Panamy?

Zažijete divokú džungľu, nádherné pláže aj autentickú indiánsku kultúru.

Keď sa povie „Panama”, s najväčšou pravdepodobnosťou sa vám vybaví známy Panamský prieplav, ktorý spája Tichý oceán s Atlantickým. Panama je aj šťavnatá krajina s krásnymi plážami, ktorá vás pozýva na nezabudnuteľnú dovolenku.

Maličká stredoamerická krajina má poriadne pohnutú históriu. Jej názov je indiánskeho pôvodu a v preklade znamená „motýľ”. Vďaka svojej strategickej polohe medzi dvoma oceánmi, v najužšej časti Strednej Ameriky, sa o Panamu od začiatku 16.storočia trhali dobyvatelia z Európy. Veľmi skoro si totiž zrátali, že Panama bude tým miestom, ktoré bude spájať západ s východom. Španieli preto po celom pobreží Panamy budovali pevnosti, ktorých úlohou bolo chrániť prístavy. Vyplávavali z nich lode plné amerického striebra (väčšina bola z územia dnešnej Bolívie a Peru) a iného tovaru do Európy. Mnohé zo strážnych pevností sa zachovali až do dnešného dňa a sú unikátnou ukážkou španielskej koloniálnej éry, chránenou dokonca od roku 1980 UNESCOM. Jednou z takýchto jedinečných pevností je pevnosť San Lorenzo, nedobytná pevnosť vybudovaná v roku 1595 z koralových blokov, po zuby ozbrojená delami. Zlovestne sa týči neďaleko rieky Río Chagres cestou do hlavného mesta Panama City. Jej múry si toho pamätajú naozaj veľa - útok známeho piráta Henryho Morgana aj obliehanie vojsk sira Francisca Drakea. Napriek svojej krvavej minulosti ostala pevnosť až pozoruhodne zachovalá a rozhodne stojí za vašu návštevu.

Pobrežie v Paname si vás určite podmaní svojimi výhľadmi na tichý oceán.

Hlavnou turistickou atrakciou je stále Panamský prieplav, ktorý sa nachádza západne od hlavného mesta - Panama City. Je to 77 kilometrov dlhý kanál, ktorý prechádza Panamskou šijou a cez Karibské more spája Tichý oceán s Atlantickým. Bol otvorený v roku 1914 a je skutočne impozantný. Pohľad na plavebné komory na jazere Gatun, ktoré vzniklo počas výstavby prieplavu a patrí medzi najväčšie umelé jazerá na svete, vám dozaista vyrazí dych. Zaujímať vás možno bude aj budovanie nového kanála, asi pol kilometra východne od komôr Gatun Locks, ktorý je momentálne najväčšou stavbou na svete a rozpočet na jeho výstavbu sa šplhá k neuveriteľným 5,6 miliardám amerických dolárov.

Rozmanitosť prírody, zvierat a daždových pralesov vidieť všade okolo seba.

Pri spoznávaní krajiny rozhodne nevynechajte návštevu moderného hlavného mesta Panama City, ale aj druhé najväčšie mesto Colon, ktoré sa rozkladá na karibskom konci prieplavu. Z Panama City do Colonu sa presuňte po historickej železnici cez divokú džungľu a hustý dažďový prales. Pôvodne slúžila pre bohatých cudzincov a dnes sa môžete po nej previezť retro vlakom s exotickým dreveným obložením a žalúziami.

V Paname žije 300 druhov cicavcov a 900 druhov vtákov, takže je absolútným rajom pre všetkých milovníkov prírody. A zvuky hustej smaragdovej džungle sa rozhodne vryjú do pamäti aj mestským typom. Pokiaľ chcete poriadnu divočinu, tým správnym miestom je národný park Parque Nacional Darién. Očakávali by ste, že prvé miesto na pevnine, ktoré Európania kolonizovali, bude prudko moderné, no ste na omyle. Hustá džungľa predstavuje víťazstvo prírody nad človekom.

Zmysel pre pestrofarebnosť miestnym obyvateľom určite nechýba ani pri navrhovaní si domov či lodí.

Ak sa chcete na chvíľu zahrať na Indianu Jonesa, Panama je pre vás to pravé orechové. Je na vás, či dáte prednosť overenej klasike, alebo sa vydáte objavovať stratené a zabudnuté panenské pláže na pobreží tejto maličkej, šťavnatej krajiny. Ako správni dobrodruhovia sa určite vydajte do Panamskej vysočiny zahalenej v mystickom opare. Môžete splavovať rieku či sa vyštverať na sopku Volcán Barú, odkiaľ budete mať výhľad na západné i východné pobrežie krajiny. V meste večných prameňov s názvom Boquete sa osviežte kávou, ktorá rastie na tunajších plantážach alebo si sami odtrhnite kávové zrná. Určite nevynechajte ani túru cez hmlisté pralesy Sendero Los Quetzales neďaleko Cerro Punta, ktorá patrí medzi najkrajšie v krajine.

Pláže, palmy a všade okolo voda. To je súostrovie San Blas.

Ak túžite zažiť tropický raj ako vystrihnutý z gýčového dovolenkového katalógu, vydajte sa na súostrovie San Blas, autonómnej oblasti Panamy, pozostávajúcej z 365 ostrovov a ostrovčekov. Čaká vás naozaj biely piesok, oslepujúco azúrové more a ostrovčeky posiate iba palmami a drevenými chalúpkami domorodých obyvateľov kmeňa Kuna Yala. Na týchto ostrovčekov môžete zažiť dotyk kultúry a spôsobu života pôvodných amerických obyvateľov, a zároveň vás ohromia krásy panenskej prírody. Ostrovy San Blas boli dokonca v roku 2011 označené ako tretí najkrajší tropický raj na svete. Nuž, zdá sa, že takému niečomu sa dá iba ťažko odolať, však?