ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Na slovíčko s Vikingami

Na slovíčko s Vikingami

Porozprávajú vám rozprávku o krajine ohňa a ľadu.

Na návštevu mystického Islandu si budete pamätať do konca života. Nie iba kvôli dych vyrážajúcej prírode. Je to krajina bizarností. Viete prečo?

Na Island sa chodí predovšetkým kvôli prírode. To je notoricky známe. Ale ona je naozaj dych vyrážajúca. Nádherná. Drsná. Sopečný ostrov vás uchváti úžasnými fjordmi, priezračnými jazerami, ľadovcami, gejzírmi, vodopádmi a sopkami. Na názve tej najznámejšej - Eyjafjallajökull - si dozaista vylámete jazyk, takže sa ho ani nepokúšajte vysloviť. Každopádne práve ona pred pár rokmi spôsobila kolaps leteckej dopravy vo väčšine Európy. Milé od nej.

Sopka Eyjafjallajokull

Ostrov gejzírov je pomerne vzdialený od pevniny, vďaka čomu ostal relatívne izolovaný a ešte aj dnes, vo svete postihnutom globalizáciou, zažijete jeho autentickú, nepoškvrnenú atmosféru. Stále tu žije veľmi málo ľudí, iba približne 300-tisíc na celom ostrove. Prisťahovalci sa sem práve nehrnú, na rozdiel od Škandinávie, kam ich prilákala liberálna imigračná politika. Obyvatelia si zachovávajú svoje tradície a veria na škriatkov, elfov a trollov. V krajine dokonca existuje škola s názvom Álfaskĺinn, kde sa prednáša o islandskom folklóre a ktorá rozoznáva trinásť druhov škriatkov. Domáci veria, že ak si škriatkov pohneváte, začnú sa vám diať rôzne mrzutosti. Stratíte kľúče, zapatrošíte okuliare, ba i niečo horšie. Hoci aspoň tretina islandskej populácie verí na mýty a nadprirodzené bytosti, zároveň sú veľmi moderní. Našťastie nie sú takí „postihnutí” stresom a zbesilosťou ako my. Ich pohodu si zatúžite odniesť domov ako suvenír, spolu s plnou pamäťovou kartou na fotoaparáte.

Islandské banány a ľadovce

Povinnou zastávkou je návšteva majestátnych Gullfosských vodopádov a gejzírov (ktoré dostali meno po najznámejšom z prameňov, Geysire). Asi vás neprekvapí, že teplú vodu vyvierajúcu z hlbín Zeme využívajú Islanďania na vykurovanie domov. No oni nimi vykurujú aj svoje skleníky, v ktorých dokážu dopestovať napríklad aj banány, hrozno a rôzne iné druhy tropického ovocia a zeleniny! Takže olovrant v podobe islandského banánu pri pohľade na mrazivé ľadovce je iba ďalším z bizarných islandských zážitkov, ktoré tu na vás čakajú.

Gullfosské vodopády

V národnom parku Thingvellir mal sídlo najstarší parlament na svete, z roku 930. Nachádza sa v ňom priepasť, ktorá oddeľuje eurázijskú litosferickú dosku od severoamerickej a pôsobí ako vystrihnutá z trilógie Pána prsteňov. Najnavštevovanejšou atrakciou na Islande sú prírodné kúpele Blue Lagoon, 39 kilometrov od hlavného mesta Reykjavík. Môžu za to jeho liečivé účinky. Vy však určite nevynechajte návštevu tyrkysovo-zeleného jazera Viti, ktoré v preklade znamená Peklo. Ktovie prečo. Totálne si vás podmania machom obrastené chalúpky Glaumbaer a nedajte si ujsť ani jazdu na na zakrpatených islandských koňoch či pozorovanie veľrýb.

Prírodné kúpele Blue Lagoon

Najlepší hot dog na svete

Island je bizarným zážitkom aj pre milovníkov gastronómie. Kde inde môžete ochutnať homárovú polievku s koňakom či - nech stúpenci Greenpeace odpustia - veľrybom steaku? Asi vás prekvapí, že chuťovo vôbec nepripomína tradičné rybie mäso, ale skôr hovädzinu. Pozor, nezabudnite sa zoznámiť s údajne najlepším hot dogom na svete v Bæjarins Beztu pri prístave.

Počas návštevy Islandu sa však musíte „zmieriť” s tým, že tu nič nie je také, ako ste zvyknutí. Tak napríklad budova islandského parlamentu je všetko, len nie majestátna. Pri pohľade na jednoposchodový domček s dvanástimi oknami a jedným balkónom by vám ani náhodou nenapadlo, že v ňom sídli najvyšší zákonodárny orgán v krajine. Bývalá islandská premiérka je lesbička s dvoma deťmi, Islanďania síce poskytovanie sexuálnych služieb povoľujú, ale striptízové predstavenie považujú za priestupok. A alkohol sa predáva iba v obchodoch zvanývh Vinbudin (v Reykjavíku so stotisíc obyvateľmi je iba jeden jediný), ktoré vlastní štát bojujúci s metlou ľudstva prísnou daňovou politikou. 

Aha, a nekradne sa tu. Islanďania bežne nechávajú odomknuté dvere na domoch a kľúč strčený do zámky z ulice. Ak si zabudnete na verejných toaletách peňaženku s dvesto eurami a piatimi kreditkami, verte, že o štyri hodiny ju tam nájdete. True story.

Polárna žiara Aurora borealis

Severská svetelná šou

Aby sme náhodou nezabudli: povestná magická žiara, Aurora borealis. V severských mýtoch sa o nej hovorí ako o pochodniach, ktorými predkovia osvetľujú úzky most do nebeskej ríše, aby duše mŕtvych našli cestu. Vikingovia k nej prechovávali posvätnú úctu a predstavovali si ju aj ako cválajúcich tajomných bojovníkov, ktorí sa preháňajú po oblohe. Čo viac k tomu dodať? Musíte ju jednoducho uvidieť na vlastné oči. 

Ak nechcete na Islande iba posedávať v niektorom z miestnych barov, zoberte si poriadne topánky a nepremokavú vetrovku. Počasie na Islande sa totiž riadi porekadlom: „Zdá sa Vám, že je zlé počasie? Počkajte desať minút a bude ešte horšie.” Okrem iného to znamená v priemere 1300 slnečných hodín ročne. 

Na Island sa oplatí vyraziť v júni alebo v júli, zažijete tu jeden z najteplejších mesiacov v roku, čo znamená približne 14 stupňov. A v Hafnarfjordure sa od 14. do 17. júna koná Vikingský festival.