ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Gastronomický orgazmus? To musíte zažiť!

Gastronomický orgazmus? To musíte zažiť!

V Toskánsku vás čakajú hotové kulinárske orgie. Zaručene neodoláte.

Preventívne si vezmite so sebou o číslo väčšie kraťasy a voľnejšie šaty. Dobre vám radíme.

Husté lesy striedajú pahorky obsypané vinicami a olivovníkmi. Vo vzduchu sa vznáša sladká vôňa rozmarínu a levandule. Božský pokoj narúša iba spevavé štebotanie talianskych starčekov a stareniek, ktorí vysedávajú na priedomí rozkošných stredovekých mestečiek. A ten západ slnka! Malebná krajina pretkaná kľukatou úzkou asfaltkou, roztrúsenými usadlosťami, farmami a starodávnymi etruskými hrobkami, sa kúpe v mori zlatistého svetla. Núti vás vytiahnuť fotoaparát a zachytávať ten prchavý, no nezabudnuteľný okamih znovu a znovu…Nečudo, že práve talianske Toskánsko je rodiskom mnohých renesančných umelcov a nehynúcou inšpiráciou maliarov, spisovateľov a sochárov už od počiatku času. Len málokto nepodľahne jeho čaru.

Toskánsko preslávila aj miestna gastronómia. V tomto kúte sveta sú rodinné putá ešte stále posvätné a farmy, kaviarničky, mäsiarstvá, obchodíky či vinárstva sa s hrdosťou dedia z generácie na generáciu. A je to cítiť. Tunajšie kulinárske špeciality si podmania všetky vaše zmysly. Podelíme sa s vami o naše tajné gastronomické tipy. Ale iba preto, že si myslíme, že to nebíčko v papuľke musí aspoň raz v živote okúsiť každý.

Raj pre mäsožravcov

Toskánsko je mekkou pre všetkých milovníkov mäsa. Pripravujú ho tu na rôzne spôsoby: grilované, pečené, mleté či varené. A nielen hovädzinu či bravčovinu, ale aj králika, divinu ba dokonca konské mäso. Toskánsko je dokonca povestné divinovými špecialitami a niektoré z najlepších reštaurácií, ktoré pripravujú divinu, nájdete v templárskom meste Massa Marítima. Na jedálnych lístkoch bežne nájdete ravioli či tortelli plnené divinou, a práve k nim sa najviac hodí tradičné toskánske červené víno. Návšteva mäsiarstva Antica Macelleria Cecchini v meste Panzano in Chianti je tiež zážitkom. Po najlepšie kusy mäsa a mäsové výrobky si k toskánskej superstar, mäsiarovi Dariovi, chodia turisti z celého sveta, aj vychýrení talianski šéfkuchári.

Pohľad na staroveké mestečko San Gimighano

Dokonalá zmrzlina

Za najlepšou zmrzlinou (na svete) zamierte do malebného mestečka San Gimignano, pre ktoré sú typické vysoké stredoveké veže a vyslúžilo si vďaka nim prezývku „toskánsky Manhattan”. Usmievavý sivovlasý majiteľ zmrzlinárne na námestí Piazza della Cisterna, Sergio Dondoli, sa pýši titulom najlepšieho výrobcu zmrzliny na svete. A svoju vychýrenú šafranovú zmrzlinu si dal dokonca patentovať! Kvôli zmrzline meria do zmrzlinárne Dondoli v San Gimignane každoročne cestu aj britský expremiér Tony Blair a stovky iných známych osobností. Svojho času ju miloval dokonca ruský spisovateľ Alexander Solženicyn! Pravda je taká, že každá príchuť sa nadpozemsky rozplýva na jazyku a privedie vás do gastronomických nebies. Absolútnou topkou sú okrem šafranovej tieto overené príchute: mangová, kokosová, príchuť sicílskych pistácií a príchuť vernaccio - čo je biele víno, typické pre San Gimignano.

Lahodné vína z oblasti Chianti

Lahodné červené

Na starodávnom zámku Castello di Gabbiano v kraji Chianti svojho času rád trávil leto autor slávnej sochy Davida - Michaelangelo Buonaroti a dnes v ňom môžete nielen bývať, ale aj degustovať víno. Zámok je totiž okrem štýlového hotela aj vychyteným vinárstvom, v produkcii slávneho vína Chianti Classico šliape na päty vinárskemu kolosu a toskánskej jednotke so 600-ročnou tradíciou - vinárstvu Antinori. Návšteva toskánskych pivníc spojená s degustáciou je naozajstným pôžitkom. Verte, že pokiaľ ste doposiaľ červenému vínu nevedeli prísť na chuť, po zasvätení do tajov jeho vzniku a ochutnávke toho najlepšieho z najlepšieho, sa zrejme stanete jeho zanieteným milovníkom. Veruže sa vám to zíde, pretože práve v Toskánsku sa pestuje najznámejšia talianska odroda vínnej révy sangiovese a v karafách miestnych trattorií dokonca iné ako červené víno takmer ani nenájdete.

Pienza je svetoznáme mestečko syrov

Mesto ovčieho syra

Nenápadná Pienza v oblasti Val’D Orcia, na trase medzi Montepulcianom a Montalcinom sa považuje za rodisko ovčieho syra pecorino. V stredoveku sa vraj dovážal z Pienzy až do Ríma. A keďže každý druhý obchod v tomto neskutočne malebnom mini mestečku zapísanom na zoznam svetového dedičstva UNESCO, predáva práve delikatesy z ovčieho a iného syra všemožných tvarov, farieb a chutí, status syrového mesta mu patrí právom.

Vychytávky z rodinných fariem

Tušili ste, že existuje hľuzovkový med? Alebo anízový, gaštanový či šafránový? Rodina Alfaniovcov z farmy Greppi di Silli v San Casciano Val di Pesa, ukrytej medzi olivovými hájmi a vinohradmi vysoko v kopcoch s krásnymi výhľadmi, vás presvedčí o opaku. Ochutnáte exotické príchute domáceho medu v kombinácii s lahodnými syrmi pecorino, ktorý vyrába jeho sused na protiľahlom kopci a vraj sú najlepšie v celom Toskánsku. Okrem toho vám otec rodiny a majiteľ farmy, Michéle, nadšene porozpráva o pestovaní viniča i olív, o chove včiel či výrobe olivového oleja. Domáci med, víno či olivový olej si dokonca môžete kúpiť domov ako suvenír. A je len na vás, či sa o tieto gastronomické skvosty budete chcieť podeliť s ostatnými.

Agroturizmus zažijete na každom rohu

Rada Malého Princa 

Takéto agrofarmy sú roztrúsené po celom Toskánsku a každá sa špecializuje na niečo iné. Niektoré ponúkajú aj kurzy varenia alebo hľadajú pomoc pri zbere olív či hrozna. Kto hľadá, ten nájde a pobyt na takejto agrofarme je naozaj zážitok.