ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Prečo sa musíte stratiť v Granade?

Prečo sa musíte stratiť v Granade?

Divoká, farebná, vášnivá. A iba hodinku od mora. Andalúzska perla, Granada.

Zamilujete sa tu do vášnivého flamenca, stratíte sa v labyrinte uličiek, tapas vám polezie aj ušami a skrátka nebudete chcieť odísť.

Vieme o čom hovoríme. Španielska Granada sa môže popýšiť nezameniteľnou architektúrou, omamne vonia a je „natrieskaná” históriou, umením a študentami. Okrem toho má ideálnu polohu - je vzdialená iba hodinku a pol autom alebo autobusom od slnečných pláží pobrežia Costa del Sol a ani nie tridsať kilometrov od pohoria Sierra Nevada, kde môžete v lete vyvetrať turistické topánky a v zime oprášiť lyže v stredisku Pradollano.

Nezničiteľná pevnosť AlhambraAndalúzsky klenot je hotovou pastvou pre oči - a nie iba pre notoricky známu pevnosť a palác Alhambra, ktorá bola v roku 1984 vyhlásená za dedičstvo UNESCO, spolu s letným sultánskym palácom Generalife a štvrťou Albayzín. Arabský rukopis sa tu prelína s kresťanskými a židovskými vplyvmi a každá mestská štvrť je iná. Jedinečnú atmosféru mestu dodáva aj skutočnosť, že už od roku 1531 tu sídli jedna z najprestížnejších univerzít v Španielsku a navštevuju je vyše 60-tisíc študentov z celého sveta. Granada teda nie je historický skanzen ako napríklad talianske Benátky, ale stále živo pulzujúcim mestom, v ktorom sa západ stretáva s východom a cez zub času preniká bezstarostná mladosť.

Arabský vplyv v GranadeDovolenkovať na plážach pobrežia Costa del Sol a neodskočiť si do Granady by bolo viec než len hriech. Objavte jej rôznorodé tváre, ktoré sa vám budú postupne odkrývať počas celého dňa. Začnite ráno.

Ranná energia 

Dopoludnia sa vyberte do Starého mesta k majestátnej granadskej katedrále zo 16. storočia. Okolité maličké námestia lemované palmami, s pôvabnými kaviarňami a reštauráciami, sa práve zobúdzajú, na trhoch s čerstvou zeleninou a ovocím je rušno. K ochutnávke olív vám zdarma dajú pohár bieleho vína, k chrumkavému chlebíku prihodia zo tri žemle a široký úsmev. Zo záplavy orieškov, sypaných čajov a orientálnych korenín si nebudete vedieť vybrať.

Carmen v štvrti Albayzin

Poludňajšia siesta 

Keď začne slnko pripekať, vyhľadajte útočisko v tieni paliem alebo medzi chladnými múrmi úzkych uličiek starodávnej arabskej štvrte Albayzín. Labyrint tejto štvrte vystrihnutej ako z rozprávky Tisíc a jedna noc ukrýva tajné mini námestia s fontánami, noblesné sídla - Carmen - s krásnymi tajnými záhradami, marocké čajovne a tapas bary. V tejto štvrti sa dokážete túlať aj dlhé hodiny a stále objavovať nové, očarujúce zákutia. Schladí vás aj famózna zmrzlina z cukrárne Los Italianos na širokom, rušnom bulvári Gran Vía.

Podvečerná romantika 

Podvečer sa vyštverajte krivolakými uličkami Albayzínu na vyhliadku Mirador de San Nicholas. Domáci aj turisti sem chodia pozorovať západ slnka, keď sa nedobytné múry Alhambry kúpu v záplave ružovkastého svetla a v pozadí sa dramaticky týčia zasnežené čiapočky pohoria Sierra Nevada. Na námestí sa každodenne odohráva farebné ľudské divadlo plné hudby a temperamentu, ktoré vás strhne do svojho víru.

Vášnivé flamenco v Sacramonte

Večerná vášeň 

Čo by to bolo za návštevu španielskej Andalúzie, keby ste nevideli aspoň jedno predstavenie presláveného flamenca? Jeho rodiskom je vraj práve Granada. Vyberte sa do štvrte Sacramonte, domova španielskych „gitanos”, posiatej zvláštnymi bielymi domčekmi a jaskyňami, v ktorých sa odohrávajú tie najohnivejšie predstavenia. Známymi jaskyňami sú: La Buleria, Los Tarantos, La Canastera a múzeum Sacromonte. V jaskyniach je chladno, takže na šou plnú temperamentu sú ako stvorené. Granada cez leto žije festivalmi a flamenco predstavenia sa odohrávajú aj pod holým nebom, napríklad v sacramontskom múzeu. Najlepšiu príležitosť spoznať ozajstné, vášnivé flamenco dostanete na známom granadskom letnom festivale Los veranos de Corral, tento rok od 27. júla do 13. augusta.

Nočné dobrodružstvo 

V Granade sa nespí ani v noci! Nočnému životu kraľujú tradičné tapas bary. Keď si objednáte caňa, malé pivo miestnej značky Alhambra - inak neskutočne osviežujúce - za dve eurá k nemu dostanete grátis niečo na zahryznutie. Niekedy je jednohubka taká veľká, že nepotrebujete ani večerať. Odporúčame vyskúšať tapas s caňas v podnikoch Poe a Bubbles.