ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

3 mestá, ktoré budú v roku 2016 v kurze

3 mestá, ktoré budú v roku 2016 v kurze

Tieto destinácie majú patriť medzi cestovateľské top.

Notoricky známe metropoly už máte dávno odštkrtnuté zo svojho cestovateľského zoznamu a plánujete, kam vyraziť budúci rok? Vieme, kam by ste mali zamieriť.

Mesto mačiek - Kotor, Čierna Hora

Ak tento rok plánujete dovolenkovať na juhu Chorvátska, rozhodne si na jeden deň odskočte kúsok za hranice, do Čiernej hory. Alebo sa sem vydajte na niekoľko dní za poznávaním, dosiaľ, turisticky neprefláknutého kúta sveta s nádhernou prírodou, pohnutou históriou a príjemnou stredomorskou atmosférou. Ten klenot sa nazýva Kotor. Mestečko so starobylým centrom leží na brehu fjordu Bota Kotorska, ktorý sa v dĺžke 28 kilometrov ťahá medzi prudko stúpajúcimi horami. Údajne patrí medzi dvadsať najkrajších zátok sveta. Mestečko je priam prilepené na takmer kolmú skalu, nad ňou sa týči hrad s úchvatnými výhľadmi na mesto. Neveľké historické jadro, ktoré sa zachovalo napriek mnohopočetným zemetraseniam obkolesujú jedinečné, mohutné hradby, vďaka ktorým sa Kotor ocitol na zozname svetového dedičstva UNESCO. Za nimi sa ukrýva množstvo pozoruhodných palácov, domov a kostolov. Určite sa oplatí navštíviť románsku katedrálu Sveti Tripun z 12. storočia, ktorej veže dosahujú výšku až 35 metrov. História Kotoru siaha ešte dávno pred starovekých Rimanov a Grékov, hoci práve počas ich éry (ale i neskôr) patril k dôležitým strategickým bodom na Jadrane. Dlhú a bohatú námornú tradíciu si zachováva dodnes. Za čias Rakúska-Uhorska fungoval ako druhá najdôležitejšia základňa vojenského námorníctva. Kotoru sa hovorí aj mesto mačiek, nájdete ich totiž všade - v kríkoch, na uliciach, v odpadkových košoch, pod lavičkami. Niekedy sa zdá, že práve ony vládnu tomuto podmanivému miestu, kde sa už od pradávna písala história a stále ju cítiť v starobylých múroch. Za vašu pozornosť stojí nielen toto mestečko, ale celá oblasť pozdĺž zátoky Boka Kotorska. Získa si vás dedinkami a mestečkami s dobrým ubytovaním a reštauráciami s kulinárskymi špecialitami, s pamiatkami i rôznymi zaujímavosťami.

Nábrežie starého mesta Kotor v objatí stredozemného mora a hôr.

Mesto s jedinečnou prírodou - Quito, Ekvádor

Dobrodruhovia a milovníci prírody, Ekvádor treba jednoducho zažiť aspoň raz za život. A kde inde začať, než práve v jeho hlavnom meste - Quito? Zaujímavým ho robí už iba fakt, že po bolívijskom meste La Paz je druhým najvyššie položeným hlavným mestom sveta. Leží v nadmorskej výške 2850 metrov nad morom, takže sa niet čomu čudovať, že po príchode budete trošku pociťovať nedostatok kyslíka. Neutiecť, ale venovať mu pár dní však naozaj stojí za to. Quito kedysi patrilo medzi hlavné osídlenia Inkov, bolo však zničené krátko pred príchodom prvých španielskych dobyvateľov. Odtlačky obdobia vlády Inkov aj koloniálnej éry sú stále v meste veľmi silné a hmatateľné. Väčšina koloniálnych budov sa koncentruje v Starom meste, zapísanom na zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Nájdete tu najstarší kostol v celej južnej Amerike aj Mitat del Mundo (stred sveta) - čiaru, ktorá znázorňuje rovník. Ak sa vám podarí aklimatizovať a zatúžite po vyššej perspektíve, môžete sa vyviezť lanovkou na horu až do výšky 4100 metrov nad morom. Pokiaľ vás výška priveľmi neláka, máme v talóne aj iný druh adrenalínu. Čo takto vivarium - múzeum plazov? Zaujímavosti, najmä prírodného charakteru, nájdete aj v bezprostrednom okolí ekvádorskej metropoly. Neďaleko mesta naďabíte na granitový monument, ktorý je symbolom Ekvádoru a južne od mesta vám vyrazia dych úchvatné vulkanické scenérie regiónov Latacunga a Ambato. V tejto oblasti sa nachádzajú aj dve aktívne sopky pod správou Národného parku Sangay, ktorý je tiež súčasťou zoznamu UNESCO. V tomto národnom parku dažďové pralesy striedajú vysoko položené ľadovce a je domovom mnohých živočíšných druhov, napríklad kondora andského. Celý Ekvádor je výstavnou skriňou Matky prírody a považuje sa za jednu zo 17 krajín, kde sa koncentruje väčšina biodiverzity na Zemi. Treba vás ešte presviedčať?

Stred sveta alebo Mitat del Munto znázorňujúci žltou čiarou - rovník.

Mesto nevšednej architektúry - Rotterdam, Holandsko

Druhé najväčšie holandské mesto a najväčší európsky prístav síce nie je taký navštevovaný ako, povedzme, Paríž, Rím či Londýn, ale to neznamená, že by ste mu nemohli venovať budúci rok jeden predĺžený víkend. Minimálne kvôli tomu, aby ste žasli nad tým, čo všetko človek dokáže vymyslieť a postaviť. Rotterdam bol odjakživa kozmopolitné mesto, kde sa stretávali a miešali rôzne kultúry a dnes svojou architektúrou, a atmosférou dokonalo stelesňuje mesto budúcnosti. Dominantou mesta je známy rotterdamský most Erasmusbrug, pomenovaný po slávnom rodákovi, humanistovi Erasmovi Rotterdamskom. Táto futuristická stavba na budúci rok oslávi dvadsiate narodeniny a jej jediný piliér dosahujúci výšku 139 metrov sa klenie cez rieku Niewe Maas, spája severnú časť mesta s južnou. Vďaka jeho futuristickému tvaru niektorí ľudia most prezývajú „labuť”, zatiaľo čo iní ho kvôli množstvu projektových chýb, ktoré spôsobujú silné chvenie, premenovali na Parkinsonov most. Najstaršia časť mesta sa rozkladá v okolí prístavu a nesie názov Delfshaven. Prvé budovy tejto štvrte vznikli už v roku 1389, pôvodne ako prístav mesta Delft. Sklady v pôvabnom prístave nahradili antikvariáty a starožitníctva, atmosféru predvojnového obdobia dokresľujú kotviace plachetnice. Počas 2. svetovej vojny bol Rotterdam, žiaľ, terčom bombardovania a množstvo z historických budov ľahlo popolom a upadlo do zabudnutia. Medzi tú hŕstku domov, ktoré prežili, bol aj secesný Het Witte Huis, teda Biely dom, ktorého história siaha do roku 1898 a svojho času sa vďaka svojej výške 45 metrov preslávil ako prvý mrakodrap v Európe. Keď už sme pri tých mrakodrapoch, ak chcete stočiť zrak vysoko k oblohe, vydajte sa na ulicu Weena, kde stoja najvyššie budovy v celom Holandsku, dosahujúce úctyhodnú výšku 150 metrov. Za architektonické skvosty sa považujú aj budovy Kijk Kubus postavené v rokoch 1978 až 1984. Sú to obytné domy, ktoré vyrastajú zo zeme ako stromy, ich korunu tvoria obytné kocky postavené na hrane a v dutom „kmeni” sa skrýva prístupové schodisko k bytom. Vedľa zasa stojí Het Potlood, budova v tvare ceruzky. Medzi tých pár stavieb zachovaných z obdobia pred 2. svetovou vojnou patrí aj radnica na ul. Coolsingel z roku 1920, ktorá je najväčšou v Holandsku. Najstaršia budova v krajine zasa stojí na námestí Grote Kerkplein, je ňou neskorogotický kostol sv. Vavrinca. Na Rotterdame vás budú fascinovať nielen budovy, ale aj úhľadne upravené parky, čisté ulice a rozkošné kaviarne, reštaurácie či krčmičky. Za prírodou sa vyberte do záhrady Arboretum Trompensburg z 19. storočia, kde rastie až 4-tisíc stromov a krovín alebo do zoologickej záhrady, ktorá ako zázrakom prežila bombardovanie počas vojny.

Architektonické skvosty holandského mesta Rotterdam.