English booking Thai booking

10 najlepších atrakcií v Taiwane

15. apríl 2017

Jedna dovolenka nestačí!

10 najlepších atrakcií v Taiwane

#1 Taipei 101

Existuje pre Taiwan niečo typickejšie, než táto budova? Odborníci na kultúru a históriu by sa zhodli, že áno. Pre cestovateľa však nie. Mrakodrap, známy tiež ako Taipei Financial Center, ti vyrazí dych svojou výškou (509 m). Marí sa ti, že ide o najväčšiu budovu sveta? Nuž, áno, dakedy tento prívlastok naozaj mala. Konkrétne do roku 2010. Ak sa nebojíš výšky, výhľad z Taipei 101 musíš zaradiť na zoznam, čo zažiť v Taiwane. Ideálne na prvé miesto. Drž si ale klobúk, výťah je totiž brutálne rýchly. Nič pre slabé povahy!

Taipei 101 - Taiwan

#2 Sun Moon Lake

Z každého rožku trošku, ako sa hovorí. Načrime teda z mesta rovno do prírody. A že to bude stáť za to! Ak si nadšenec prírodných atrakcií a pýtaš sa, prečo navštíviť Taiwan, Sun Moon Lake je odpoveď. Je to jediné prírodné jazero na celom ostrove. A je naozaj obrovské. Jeho východná časť je slnečná, západná zasa mesačná. Tak vznikol aj jeho názov, pre mnohých nepochopiteľný. Doslova, Sun Moon Lake je srdcom Taiwanu. Nie len pre jeho polohu, ale aj funkciu. Nájdeš na ňom až 5 vodných elektrární, ktoré zásobujú celý ostrov.

Sun Moon Lake - Taiwan

#3 Národné múzeum palácov

Mám tu niečo pre milovníkov histórie! Keď si ním i ty, zbystri pozornosť. Národné múzeum palácov (National Palace Museum of Taiwan) je najväčšie a najznámejšie múzeum Taiwanu. A najnavštevovanejšie. Nerob si z toho ale ťažkú hlavu, pretože to naozaj stojí za to! Nájdeš tu azda všetko, čo sa týka histórie a kultúry. Dovedna až 700 000 predmetov, ktoré môžeš obdivovať. A nielen z Taiwanu, ale priam z celej juhovýchodnej Ázie. Múzeum totiž vzniklo počas 2. svetovej vojny na záchranu toho, čo by inak bolo zničené.

Národné múzeum palácov - Taiwan

#4 Národná lesná rekreačná oblasť Alishan

Hneď na začiatok ti poviem, že sa často nazýva aj scénickou oblasťou. Alishan National Forest Recreation Area je totiž dychberúca scenerická oblasť Taiwanu, z ktorej ti padne sánka až na zem! Pravdou ale je, že ak by ju chcel prejsť človek celú… potreboval by aj dve či tri dovolenky. Rozprestiera sa až na štyroch regiónoch, a to Fanlu, Zhuqi, Meishan a Alishan. Ponúkne ti 18 vrchov a medzi nimi i ten najvyšší z celého Taiwanu — Tower Hill. Táto oblasť jednoznačne patrí medzi najlepšie atrakcie v Taiwane! Už len ten pohľad.

Alishan - Taiwan

#5 Ximending

Vráťme sa do hlavného mesta Taiwnu. Taipei ti okrem jednej z najvyšších budov sveta ponúkne ešte niečo iné. Ulicu Ximending. Mimochodom, veľmi obľúbenú. A prečo aj nie? Je to centrum zábavy, ruchu, barov, reštaurácií, butikov, a vlastne všetkého, na čo si len spomenieš. Samozrejme, bude to úplne iný zážitok, než na bratislavskej Obchodnej ulici. To mi môžeš veriť. Ximending jednoznačne patrí na zoznam čo zažiť v Taiwane a neoľutuješ. Koniec koncov, tu je vidieť najlepšie, prečo je Taiwan ekonomickým tigrom Ázie.

Ximending - Taiwan

#6 Národný park Kenting

Z toho, čo vidieť v Taiwane musím vytiahnuť Národný park Kenting. Jeho rozloha je fascinujúca, 333 kilometrov štvorcových. Z toho približne polovicu tvorí morská časť a druhú pevnina. Fascinujúce je tiež to, že ide o jediný tropický národný park v Taiwane. Fascinujúce je všetko, čo sa s Národným parkom Kenting spája. Ohromné scenérie hôr, lesov, pláží a koralových útesov. Absolútne vyčnieva zo všetkého, čo Taiwan ponúka. Dokonca, môžeš mať pocit, že sa ani nenachádzaš v juhovýchodnej Ázií. Ale bude to len pocit.

Kenting - Taiwan

#7 Hora Yangming

Akokoľvek je Taipei a ostatné mestá Taiwanu parádnou atrakciou, parádnejšia je tamojšia príroda. Medzi tie najlepšie atrakcie v Taiwane patrí aj hora Yangming. Uvidíš tu krásne vulkanické pamiatky, vyvierajúce termálne pramene a pokojné údolia. Jednoducho, pastva pre oči! Celá hora je rozdelená na dva parky. Park Zhongzheng je charakteristický idylickými mostami a množstvom kvetov. Horský park Yangming ti zasa ukáže svoj vulkanický pôvod, termálne pramene a jazerá v kráteroch. Tak čo, navštíviš ich oba?

Yangming - Taiwan

#8 Ostrovy Penghu

Taiwan prekvapuje snáď každou jednou atrakciou. A to je len dobre.Tak napríklad ostrovy Penghu, známe tiež ako Pescadores. To je niečo, čo by tu nik nečakal. Nachádzajú sa medzi Taiwanom a Čínou a je ich skutočne veľa. Ak si romantická duša, ostrovy Penghu budú jedným z dôvodov, prečo navštíviť Taiwan. Snehobiele pláže, nádherné modré more, špeciality tamojšej kuchyne a západ slnka. Čo viac si priať? Snáď trocha spoločenskej zábavy, a tú si vychutnáš v letných mesiacoch počas množstva festivalov.

Penghu Taiwan

#9 Pamätná sieň Sun Yat Sena

Historickou pamiatkou pre skutočných fajnšmekrov bude Pamätná sieň Sun Yat Sena, ktorý stál na čele Čínskej revolúcie. Práve tu načrieš do histórie ostrova v tom pravom zmysle slova. Zistíš veľa o živote Dr. Sun Yat Sena, ktorý je pre Taiwan dôležitou historickou osobnosťou. Rovnako veľa zistíš o samotnej Čínskej revolúcii. O histórii krajiny, ktorú navštíviš, sa treba vždy niečo málo priučiť. A toto miesto je na to ako stvorené. Aj preto ho radím medzi tie najlepšie atrakcie v Taiwane, ktoré sa oplatí navštíviť.

Sun Yat Sen - Taiwan

#10 Staré mesto Jiufen

Nakoniec ti predstavím cestovateľskú chuťovku Taiwanu, z ktorej padneš na zadok! Je ňou staré mesto Jiufen, s krásnym výhľadom na vrchy a na more. Pôvodná architektúra, úzke zdobené uličky a k tomu všetkému západ slnka. Jiufen je v oblasti juhovýchodnej Ázie skôr raritou, a tak sa logicky musí nachádzať na zozname čo vidieť v Taiwane. Skús si ale na chvíľu odmyslieť ázijskú architektúru. A teraz si primysli biele domčeky s modrými strechami. Nepripomína ti to niečo? Áno, Jiufen získalo prívlastok Santorin Taiwanu.

Juifen - Taiwan

Rada EVA Air

Letenka do Taiwanu ťa nemusí vyjsť draho. Letecká spoločnosť EVA Air ponúka letenky do Taiwanu za fantastické ceny! Na letenke pritom môžeš teraz ušetriť vďaka špeciálnym ponukám EVA Air ešte viac. Výhodou je tiež priamy let z Viedne bez prestupovania. Okrem toho, ceny hotelov v Taiwane sú naozaj nízke, a tak si budeš môcť dopriať veľa muziky za málo peňazí.