English booking Thai booking

10 najlepších atrakcií v Novom Južnom Walese

14. máj 2017

A to ani zďaleka nie sú všetky!

10 najlepších atrakcií v Novom Južnom Walese

#1 Mesto Sydney

Ktoré mesto ti napadne, keď sa povie Austrália? Jednoznačne Sydney, všakže? A ruku na srdce, určite si už aj od teba vyslúžilo titul hlavného mesta. No, minimálne hlavným mestom Nového Južného Walesu Sydney je. Tiež je najväčším a najstarším mestom krajiny kengúr. A, mimochodom, aj najpopulárnejším. Samo o sebe je dôvodom, prečo navštíviť Nový Južný Wales, a vôbec, celú Austráliu. Nudiť sa tu rozhodne nebudeš. Veď si spomeň na Sydney Opera House, Harbour Bridge, staré mesto The Rocks či prístav Darling. Treba pokračovať?

Mesto Sydney - Nový Južný Wales

#2 Teritórium austrálskeho hlavného mesta

Znie ti to čudesne? Rozdelenie Austrálie je pre našinca španielsko dedinou. Každý austrálsky štát má hlavné mesto a hlavným mestom celej Austrálie je Canberra. Aby to nebolo také jednoduché, tá leží v Teritóriu austrálskeho hlavného mesta. No a to sa zasa nenachádza práve v štáte, o ktorom je reč. Mimochodom, Canberra určite patrí na zoznam, čo vidieť v Novom Južnom Walese. Na pohľad ničím výnimočné mesto, ale zdanie klame. Lákadlom je stará i nová budova parlamentu či jazero Burley Griffin, obkolesené krásnou oddychovou zónovou.

Canberra - Nový Južný Wales

#3 Národný park Blue Mountains

Presuňme sa už ale do prírody. Jej milovníkom a cestovateľom, ktorí neostanú iba v mestách, sa bude určite páčiť Národný park Blue Mountains. Vraví sa, že je to nebo. A skutočne. Eukalyptové „sady“ vytvárajú dojem modrej scenérie. Tú dotvárajú vrchy, skalné útvary a tiež množstvo posvätných miest. Aj v tomto je totiž Austrália výnimočná. Medzi to, čo zažiť v Novom Južnom Walese, návšteva tejto prírodnej atrakcie patrí ako slíže do polievky. Užiješ si tu fascinujúce výhľady, no najprv turistika a štveranie. A ak ti vonia horolezectvo, prídeš si na svoje!

Národný park Blue Mountains - Nový Južný Wales

#4 Hunter Valley

Toskánsko Nového Južného Walesu a aj celej Austrálie. Aj takto sa dá nazvať oblasť, ktorá cestovateľom nie je až tak známa. Domácim však je a nachádzajú tu oázu pokoja. Od Sydney a Newcastle sa Hunter Valley nenachádza ďaleko. Tak si to len predstav. Nespútaná austrálska príroda, vidiek, vôkol vinice, vynikajúce jedlo a… Skrátka, dokonalé miesto na oddych. Pre cestovateľa tiež dokonalé miesto na pár skvelých fotografií. Ak sa pýtaš, čo robiť v Novom Južnom Walese, zájdi si do Hunter Valley. Som zvedavý, či ešte budeš chcieť odísť.

Hunter Valley - Nový Južný Wales

#5 Coffs Harbour

V Novom Južnom Walese sa pre každého niečo nájde. Tak napríklad Coffs Harbour. Svojimi krásnymi plážami a miernou subtropickou klímou je obľúbenou destináciou rodín. Je to taká family friendly oblasť, ktorá ale, bezpochyby, patrí medzi najlepšie atrakcie v Novom Južnom Walese. A tých vecí, ktoré sa tu dajú robiť! Od oddychového rybárčenia, cez opaľovanie sa na skrytých plážach až po najznámejší šport Austrálie, surfovanie. Najväčším lákadlom je ale miestna firma „banánové priemyslu“ Big Banana a prírodná rezervácia Muttonbird Island.

Coffs Harbour - Nový Južný  Wales

#6 Norfolk Island

V časoch dávno minulých odsúdenecká kolónia. Dnes ideálny dôvod, prečo navštíviť Nový Južný Wales. Aj keď možno históriu príliš nemusíš, malebný Norfolk ťa očarí. Ani nebudeš vedieť ako. Múzeá ti predstavia koloniálnu históriu tohto miesta, národné parky a rezervácie ťa zvedú svojimi scenériami. Okrem toho, Norfolk Island majú v obľube zasa raz rodiny s deťmi. Prečo aj nie? Veď ak si to dáš všetko dokopy, je to priam ideálne miesto na rodinnú dovolenku. A opäť, nájdeš tu parádne pláže, koralové reliéfy, zaplávaš si, zašnorchľuješ. No, jednuducho, paráda!

Norfolk Island - Nový Južný Wales

#7 Byron Bay

Jednou z najkrajších oblastí Nové Južného Walesu je Byron Bay. Po prečítaní nasledujúcich riadkov budeš mať ale pocit, že má dve tváre. V prvom rade je totiž hotspotom surferov a hipíkov. Nájdeš tu zdravý životný štýl, jogu a známe farebné trhy. No a na druhej strane luxusné, drahé boutique hotely a ešte luxusnejšie a drahšie spa rezorty. Bez ohľadu na to, s kým sa stotožníš, Byron Bay patrí na zoznam, čo vidieť v Novom Južnom Walese. Ozaj, keď sa sem vyberieš, uvidíš veľryby a delfínov. A ešte taký ten ikonický maják na pobreží, bez ktorého by to nebolo ono.

Byron Bay - Nový Južný Wales

#8 Snowy Mountains

Z pláže rovno na lyže. Je to niečo podobné, ako v Spojených arabských emirátoch, akurát Austrália na to nepotrebuje nákupné centrum. Stačí matka príroda. Tá to v štáte Nový Južný Wales zariadila naozaj exkluzívne. Čo zažiť v Novom Južnom Walese? Jednoznačne lyžovanie! Nezalyžuješ si tu celoročne, ale v čase austrálskej zimy určite. Najznámejšie lyžiarske stredisko je Perisher Blue Ski Resort. A keď tu zrovna nenasneží, Snowy Mountains je skvelou destináciou na turistiku. Mimochodom, nachádza sa tu najvyšší vrch Austrálie, Mount Kosciuszko.

Snowy Mountains - Nový Južný Wales

#9 Južné pobrežie

South Coast je hranicou so štátom Viktória. Dôležité ale je, že práve Južné pobrežie je domovom tých najkrajších piesočných pláží Nového Južného Walesu. A že sú teda naozaj exotické! Okrem nich tu ale nájdeš aj fascinujúcu prírodu, ostatne, ako všade v Austrálii. Návštevu Južného pobrežia z toho, čo robiť v Novom Južnom Walese nemôžeš vynechať. Navštív pláž Hyams Beach, vraj je tu najbelší piesok na svete. A čo tak Jervis Bay? Alebo rieka Shoalhaven, populárna vďaka vodným športom? Ach, je tu toho toľko, že tu môžeš stráviť jednu celú dovolenku!

Južné pobrežie - Nový Južný Wales

#10 Lor Howe Island

Na koniec, i keď zďaleka to nie je všetko čo Nový Južný Wales ponúka, ti predstavím Lord Howe Island. Opäť niečo pre milovníkov prírody. Budeš sa musieť pripraviť na dlhú cestu. Ale čo je to 660 km oproti tomu, aká dlhá je cesta do Austrálie, všakže? Nádherné pláže, dramatické útesy, no hlavne perfektná turistika. To všetko ti po ceste sem dvihne náladu. Koniec koncov, Lord Howe Island patrí medzi najlepšie atrakcie v Novom Južnom Walese. A ešte jedna vec, nachádza sa tu najjužnejšie položená koralová bariéra na svete. Už len preto sa sem oplatí cestovať.

Lord Howe Island - Nový Južný Wales

Rada EVA Air

Letenka do Nového Južného Walesu ťa nemusí vyjsť draho. Letecká spoločnosť EVA Air ponúka letenky do Austrálie za fantastické ceny! Na letenke pritom môžeš teraz ušetriť vďaka špeciálnym ponukám EVA Air ešte viac. Okrem toho, vždy si vyberieš hotel, aký ti vyhovuje a cestovanie po Austrálii si tak viac užiješ.