English booking Thai booking

10 dôvodov, prečo navštíviť Vietnam

25. marec 2017

Tajomná krajina sa odkrýva!

10 dôvodov, prečo navštíviť Vietnam

#1 Kultúra a ľudia

Kultúra v Európe či USA sa rôzni. Na konci dňa si ale po nákupoch v značkových obchodoch aj tak sadneš na burger v známom fastfoode. Neskôr si možno dáš kávu v snáď ešte známejšom fastcoffee. Rátaj s tým, že kultúra vo Vietname je diametrálne odlišná. Nepoškvrnená konzumným spôsobom života a masovým turizmom. Čo zažiť vo Vietname? Pouličné jedlo (streetfood) na každom kroku. Domáce pivo číhajúce všade, kam sa pozrieš. Nekonečné úsmevy a prívetivosť obyvateľov Vietnamu. A káva? Tak tá bude skutočným pôžitkom!

Kultúra - Vietnam

#2 Fascinujúca história

Či už ťa história zaujíma, alebo nie, niečo málo sa priučíš už len tým, že Vietnam navštíviš. Tajomná krajina má jednu z najstarších kultúr juhovýchodnej Ázie. Datovanú viac, než 2000 rokov pred Kristom. Ovplyvnená bola viacerými krajinami. Počnúc Čínou, cez Indiu až po Francúzsko počas kolonizácie. A samozrejme, Khmérskou kultúrou. Medzi najlepšie atrakcie vo Vietname patrí vojenské múzeum v Saigone, vojenské tunely Cu Chi či vojenský pamätník v meste Hanoj. Všetky tieto fascinujúce miesta sa spájajú s vojnou vo Vietname.

História - Vietnam

#3 Krásna príroda

Tak tento prívlastok Vietnamskej prírody je absolútne zaslúžený! Z toho, čo vidieť vo Vietname nemôžeš vynechať terasovité ryžové polia. Tie sa už stali takým obrazovým synonymom tejto krajiny. Obdivovať ich môžeš napríklad v provincii Laocai. K tým najväčším prírodným topkám ale patria záliv Halong Bai, Národný park Cuc Phuong, delta rieky Mekong a nádherná turistická oblasť Da Lat. Medzi zaujímavé miesta vo Vietname nepochybne patrí aj ostrov Phu Quoc. Sen každého cestovateľa bažiaceho po nedotknutej faune a flóre.

Halong Bai - Vietnam

#4 Panenské pláže

Keď sa povie exotická dovolenka v spojitosti s plážami, čo ti napadne? Azda Karibik a z juhovýchodnej Ázie Thajsko, no iste nie Vietnam. Tajomná krajina má pritom obrovské množstvo krásnych pláží. Nedotknutých, nenakazených masovým turizmom, priam panenských. Medzi najlepšie pláže vo Vietname patria snáď všetky na ostrove Phu Quoc. Nájdeš medzi nimi ale aj ostatné, napríklad pláže v Nha Trang, Hoi An, ale aj v Hočiminovom meste. Je ich celý rád. Využi to, kým sa Vietnam nestane masovkou pre plážových dovolenkárov!

Phu Quoc - Vietnam

#5 Lacný kraj

Vietnam je všeobecne považovaný za lacnú krajinu. To, že nemusíš mať hlboko do vrecka ani nie je dôvodom, prečo navštíviť Vietnam. Skôr obrovským benefitom. Sám o sebe hovorí už len fakt, ako lacno sa tu dokážeš ubytovať. Noc v trojhviezdičkovom hoteli za cca 10 EUR? Bez problémov! A ešte k tomu s raňajkami. Za vyšší štandard si priplatíš iba minimálne a o cenách ubytovania v guest house-och snáď ani netreba hovoriť. Taktiež sa tu veľmi lacno naješ, uhasíš smäd a v prípade potreby ošatíš. Ceny vo Vietname ti vyčaria úsmev na tvári.

Provincia Laocai - Vietnam

#6 Vynikajúce jedlo

Máš mlsný jazýček? Ak znie tvoja odpoveď áno a pridá sa k tomu radosť z poznávania zahraničných kuchýň, si na správnej adrese. Tradičná rezancová polievka Pho, jarné rolky či ryžové palacinky Bánh xèo. Mňamózne! Navyše, všetky jedlá sú z čerstvých surovín. Čerstvé mäso, ryby, ovocie a zelenina, to vo vietnamskej kuchyni nesmie chýbať. Z toho, čo zažiť vo Vietname, sa tradičné vynikajúce jedlo nedá vynechať. Či už v reštauráciách, alebo v pouličných stánkoch na každom kroku. Smelo do toho! Budeš mať nebíčko v papulke.

Plávajúce trhy - Vietnam

#7 Najznámejšie mestá

Počas dovolenky vo Vietname musíš navštíviť tie najznámejšie mestá. Nevravím, že všetky, ale aspoň niektoré. To minimum, ktoré musíš vidieť je hlavné mesto Hanoj. Pulzujúce životom, bicyklami, mopedmi, pouličným jedlom či domácim pivom. Pravý kultúrny zážitok, ktorý od tejto krajiny očakávaš. Snáď ešte známejšie mesto, než Hanoj, je Hočiminovo mesto. Práve to tvorí turistické centrum Vietnamu. Je tu ale aj množstvo iných miest, ktoré sa oplatí vidieť a zažiť. Napríklad Hoi An, Nha Trang či mesto Sa Pa v provincii Laocai.

Najznámejšie mestá - Vietnam

#8 Mestské parky

Skúsenosťou z našich mestských parkov, možno si vravíš, čo je na nich také zaujímavé. Vedz, že po prečítaní tohto odstavca zaradíš mestské parky do svojho zoznamu s názvom čo vidieť vo Vietname. V skorých ranných hodinách a podvečer natrafíš na skupinové cvičenia. Napríklad aerobik či tancovanie. Starí alebo mladí, ženy či muži, všetci spolu a s radosťou zo života. Ako ich tak budeš sledovať a premýšľať, či sa pridáš, presvištia okolo teba cyklisti a bežci. Scenériu dotvoria milé páriky na prechádzke. Tak už rozumieš?

Mestské parky - Vietnam

#9 Množstvo aktivít

Ešte stále sa pýtaš čo robiť vo Vietname? Ak si zo mňa neuťahuješ, začnem s celým radom aktivít! Len si spomeň na všetky najlepšie atrakcie vo Vietname, ktoré som ti vymenoval. Je tu nespočetné množstvo historických pamiatok. Od tých, spájajúcich sa s vojnou vo Vietname, až po staroveký chrámový komplex Mỹ Sơn. Sú tu dychberúce prírodné krásy, od zálivu Halong Bai, až po jaskynný systém Dong Hoi. Vyskúšaj tie najlepšie pláže, spoznávaj kultúru, priuč sa jazyku! Pamätaj si, jedna dovolenka vo Vietname ti nebude stačiť.

Tajomná krajina - Vietnam

#10 Priateľská krajina

Vietnam je priateľská krajina. Ľudia sú milí a prívetiví. Vraví sa, že sú to ľudia s nekonečným úsmevom. A je to tak. Keď nemôžu pomôcť, neublížia, ako sa vraví. Nechajú ťa nahliadnuť do ich kultúry, histórie, ako aj ich každodenného života. Rozprávaj sa s nimi, vytvor si nové priateľstvá a nebudeš banovať! Na dochutenie ti ešte poviem, že Vietnam sa zdá byť krajinou ako stvorenou pre cestovateľov. Turistický ruch je tu potrebný najmä z ekonomického hľadiska. Ak teda Vietnam navštíviš, svojou troškou prispeješ k rozvoju.

Priateľstvo - Vietnam

Rada EVA Air

Letenka do Vietnamu ťa nemusí vyjsť draho. Letecká spoločnosť EVA Air ponúka letenky do Vietnamu za fantastické ceny! Na letenke pritom môžeš teraz ušetriť vďaka špeciálnym ponukám EVA Air ešte viac. Okrem toho, ceny hotelov vo Vietname sú naozaj nízke, a tak si budeš môcť dopriať veľa muziky za málo peňazí.