English booking Thai booking

10 dôvodov, prečo navštíviť Južnú Austráliu

27. máj 2017

Pre ktoré sa rozhodneš?

10 dôvodov, prečo navštíviť Južnú Austráliu

#1 Preslávené jedlo a víno

No dobre, na Slovensku možno nie, ale predsa. V Južnej Austrálii je kulinársky zážitok v podobe dobrého jedla štýl života. Rovnako dobré víno. Veď len v Adelaide nájdeš množstvo svetovo uznávaných a oceňovaných reštaurácií. Musím ale spomenúť aj bary a kaviarne, ktoré sú na tom podobne. Či chceš, alebo nie, s jedlom sa v tomto štáte stretneš. Jesť predsa musíš, všakže? Medzi to, čo zažiť v Južnej Austrálii však patrí aj pitie vína. Alebo degustácia, ak si potrpíš na fajnšmekerinu. Nakoniec, Južná Austrália je Great Wine Capital of the World.

Jedlo a víno - Južná Austrália

#2 Austrálske vinice

Keď už sme začali o víne, v Južnej Austrálii nájdeš až 18 vínnych oblastí. Budeš mať čo robiť, kým ich všetky obeháš. Snáď ani dve dovolenky by nestačili na takýto vínny trip. V pohode sa ale môžeš zamerať iba na tie najznámejšie oblasti. Absolútne prvenstvo drží Barossa Valley, domov najprestížnejších značiek austrálskych vín. Gourmet capital. V závese sa ale drží oblasť The Adelaide Hills. Bezpochyby, vínne oblasti patria medzi najlepšie atrakcie v Južnej Austrálii. A ak víno nemusíš, aj keď je liek, náladu ti dvihnú dramatické scenérie viníc.

Barossa Valley - Južná Austrália

#3 Najľudnatejšie mesto Austrálie

Väčšinou to býva tak, že hlavné mesto štátu je najznámejšie. Predovšetkým v Austrálii. No a inak to nie je ani v štáte Južná Austrália. Adelaide som ti už predsa spomínal v spojitosti s kulinárstvom, ale aj vínom. Áno, veď práve Adelaide je kultúrnym centrom juhu krajiny kengúr. Ale aj centrom turizmu a obrovského množstva kadejakých atrakcií. Fú, vyčerpávajúce. Na zozname, čo vidieť v Južnej Austrálii však jej hlavné mesto nesmie chýbať. Práve tu nájdeš tie navychytenejšie podniky a zábavu. Mimochodom, je to najľudnatejšie mesto celej Austrálie.

Adelaide - Južná Austrália

#4 Party ráno, na obede, večer

Pýtaš sa čo robiť v Južnej Austrálii a miluješ zábavu? Južná Austrália si nie nadarmo vyslúžila pomenovanie Events capital. A tiež titul najlepšieho Austrálskeho party štátu. Kto by to bol povedal? Najmä, ak tými najznámejším sú hlavne Nový Južný Wales a Queensland. Maratón eventov začína v januári „končí sa nikdy“. Január, február a marec sú však najbrutálnejšie party mesiace, najmä v Adelaide. Spomeniem ti Adelaide Fringe Festival, WOMAdelaide, The Cabaret Festival, Guitar Festival, OzAsia, Feast Festival. A to nie je ani začiatok.

Adelaide festival - Južná Austrália

#5 Kangaroo Island

Ostrov Kangaroo je totálnym unikátom. Nielen Južnej Austrálie, ale celej krajiny. Je tretím najväčším ostrovom Austrálie a tiež jednou z najobľúbenejších dovolenkových atrakcií. Prečo sa ale nazýva ostrovom kengúr? Ťažká otázka, nemusíš si lámať hlavu. Naozaj je domovom kengúr. Veľa kengúr. Veľmi veľa kengúr. A ešte koál, tuleňov, ale aj tučniakov. A samozrejme, ešte mnohých ďalších zvierat, ktoré sa do tohto úzkeho výberu topiek nedostali. Ak hľadáš dôvod, prečo navštíviť Južnú Austráliu, Kangaroo Island je jedným z nich!

Kangaroo Island - Južná Austrália

#6 Pravá austrálska divočina

V Južnej Austrálii sa vrece s divočinou roztrhlo. Dobrodružstvo je prvoradé. Začnime tak zľahka. Ponoríš sa do ríše delfínov. To je milé, všakže? Zaplávaš si s tuleňmi. To je tiež milé. Čo by ťa už mohlo odrádzať je plávanie so sépiami. A k top dobrodružstvám radím plávanie so žralokmi. Nech sa ti to akokoľvek hnusí, nech máš akýkoľvek strach, toto patrí na zoznam, čo zažiť v Južnej Austrálii na popredné miesta! Koľkých živočíchov ale uvidíš ešte aj na súši?! Veď si len spomeň, o čom som ti hovoril v predchádzajúcom odstavci. Koaly, kengury…

Divočina - Južná Austrália

#7 Vidiek, hory, pobrežie

Krajina kontrastov. Aj takto by sa dala nazvať Južná Austrália. Na jednej strane pobrežie s plážami. Medzi rečou, pláže v tejto časti patria medzi tie najkrajšie. Na strane druhej hory. Tie ti musia evokovať poriadne turistické vyžitie. Znova. Na jednej strane mestá ako Adelaide. Na strane druhej vidiek, kde môžeš vidieť mieste farmy, užiť si vidiecku zábavu a sledovať okolie. Čo patrí medzi najlepšie atrakcie v Novej Južnej Austrálii? Celá krajina! Unikátny kontrast, vďaka ktorému patrí medzi top 5 regiónov v roku 2017 podľa Lonely Planet.

Vidiek - Južná Austrália

#8 Národné parky

Južná Austrália je na prírodu bohatá. O tom ťa snáď presviedčam neustále. Potvrdiť si to môžeš aj pohľadom na zoznam národných parkov. Tých je tu totiž habadej. Tak napríklad Národný park Flinder Ranges či Národný park Naracoorte Caves. Určite ťa ale bude zaujímať ten najznámejší, je tak? Tým je Národný park Flinders Chase a nájdeš ho na Kangaroo Island. Ak si zostavuješ itinerár s názvom čo vidieť v Južnej Austrálii, v kolónke príroda tento Národný park nesmie chýbať. Skúsiš prísť na to, ako vznikli tie bizarné skaly, ktoré ho preslávili?

Národný park Flinders Chase - Južná Austrália

#9 Pláže na pohľadanie

Je mi jasné, že v Austrálii budú najznámejšie pláže v jej východnej časti. To je škoda, pretože Južná Austrália ti ponúka krásne pláže. Dlhé a jedni z najlepších v celej Austrálii. Nachádzajú sa na polostrove Eyre, Fleurieu a na ostrove Kangaroo. Medzi to, čo robiť v Južnej Austrálii patrí čas strávený na jej plážach k tým najpodstatnejším. Vyskúšaj surfovanie, národný šport tejto krajiny. Ou, nesmieme zabudnúť na polostrov Yorke a jeho pobrežie dlhé vyše 700 km! Mimochodom, navštíviť môžeš aj dovolenkové mestečko Limestone Coast's Robe.

Pláže - Južná Austrália

#10 Podzemné ubytovanie

Dumáš, čo sa z toho asi vykľuje? Neboj, žiadne atómové kryty ani nič podobné. Reč je o mestečku Coober Pedy, ktoré sa stalo slávnym vďaka opálu. Dokonca, nájdeš tu najstaršiu opálovú baňu. V rámci Austrálie, samozrejme. No ale späť k téme. Keď mesto ešte len vznikalo, a že to nebolo dávno, klimatizácia ešte neexistovala. No a keďže mestečko Coober Pedy sa nachádza na juhu krajiny kengúr, spoj si to s horúčavami. Tadá! Bývanie pod zemnou je celkom dobrý spôsob, ako sa schladiť, či? A tiež dobrý dôvod, prečo navštíviť Južnú Austráliu!

Coober Pedy - Južná Austrália

Rada EVA Air

Letenka do Južnej Austrálie ťa nemusí vyjsť draho. Letecká spoločnosť EVA Air ponúka letenky do Austrálie za fantastické ceny! Na letenke pritom môžeš teraz ušetriť vďaka špeciálnym ponukám EVA Air ešte viac. Okrem toho, vždy si vyberieš hotel, aký ti vyhovuje a cestovanie po Austrálii si tak viac užiješ.