English booking Thai booking

10 dôvodov, prečo navštíviť Bangkok

19. február 2017

To mesto musíš zažiť!

10 dôvodov, prečo navštíviť Bangkok

#1 Thajská kultúra

Iste si spomenieš na film Vo štvorici po opici (Hangover). Spomenieš si aj na to, že jeho hlavným dejiskom bol práve Bangkok? Obrovské, rušné veľkomesto, ktoré nikdy nespí. Obrovské rušné veľkomesto, v ktorom sa stále niečo deje. Áno, presne takéto je hlavné mesto Thajska. Teda až na tú malú cvičenú opičku, pri ktorej si sa od smiechu váľal po zemi. Pokojne môžeš stráviť dovolenku v hotelovom rezorte, napríklad na Koh Samui. Takto ale thajskú kultúru a život v pravom zmysle slova nespoznáš. Bangkok nie je Viedeň, Berlín, Paríž, ba ani Moska, a ani iné metropoly, na ktoré si zvyknutý. Tak sa trochu odviaž!

#2 Lacné hotely

Nájde sa ešte v dnešnej dobe mesto, ktoré ponúka lacné ubytovanie? Určite áno. Na mysli však teraz mám metropoly a v tých to býva veľmi obtiažne. V Bangkoku ale nájdeš nochľah naozaj lacno. Trojhviezdičkový hotel s raňajkami za 10 € na noc? Bez problémov. Pritom vôbec nemožno tvrdiť, že by bola úroveň služieb na zlej úrovni. Práve naopak. V hlavnom meste Thajska sa dokonca môžeš cítiť ako z kráľovskej rodiny. Veď päťhviezdičkový luxusný hotel tu zoženieš pod 30 € na noc, a to aj s raňajkami. Najlepšie na tom je, že je úplne jedno, v akej sezóne Bangkok navštíviš. A prečo by si si na hoteli mal dať iba raňajky? Neboj, vysvetlím ti.

#3 Pouličné jedlo

Sľúbil som vysvetlenie, prečo si máš na hoteli dať iba raňajky. Dôvodom je pouličné jedlo (streetfood). To je niečo, čo v Bangkoku musíš bez výhovoriek a vykrúcania skúsiť. Nielenže je to súčasť thajskej kultúry, ale naozaj sa to oplatí. Budeš môcť vyskúšať pravé thajské jedlá z kvalitných a čerstvých surovín. Okrem toho, pouličné jedlo je veľmi lacné, a tak sa budeš môcť najesť až do popuku. Ale zbytočne to nepreháňaj, aby si zvyšok dovolenky nemusel stráviť iba na hoteli. Najznámejšími baštami pouličného jedla v Bangkoku sú ulica Sukhumvit a Yaowarat v čínskej štvrti. Bez návštevy týchto ulíc z hlavného mesta ani neodchádzaj.

#4 Plávajúce trhy

Poznáš krajinu, v ktorej by si hľadal plávajúce trhy? Takou krajinou je Thajsko. A áno, kedže je reč o Bangkoku, plávajúce trhy nájdeš práve tu. Ide o raritu, ktorú musíš vidieť na vlastné oči. Zoženieš tu čerstvé tropické ovocie a zeleninu, či dokonca, kokosový džús. A ešte sa tu aj dobre naješ. Najznámejšími plávajúcimi trhmi sú Damnoen Saduk, Amphawa a Klong Lat Mayom. Vraví sa, že spolu s pouličným jedlom je návšteva plávajúcich trhov tou najlepšou možnosťou, ako spoznať reálny život v Bangkoku. Absolútny súhlas. Tak sa neboj a smelo do toho! Najlepšie učiníš, ak sa zveríš do rúk skúsenému sprievodcovi, ktorý ťa cez ne prevedie na loďke.

Plávajúce trhy v Bangkoku

#5 Thajská masáž

Predtým, než sa pustíš do ďalšieho tripu po Bangkoku, chcelo by to poriadnu thajskú masáž. Samozrejme, tú si môžeš pokojne dopriať aj u nás, dokonca ťa vymasíruje aj originál Thajčan či Thajčanka. Budeš sa však musieť poriadne plesknúť po vačku, a niečo tomu bude predsa len chýbať. To, že keď vyjdeš z masážneho salóna, neovalí ťa ruch hlavného mesta Thajska. Okrem toho, v Bangkoku sa budeš môcť nechať vymasírovať na každom kroku. A cena tohto výstrelku? 5 až 10 €. Pritom si ťa rozmaznajú, ako keby by to bolo desaťnásobne viac. Ak sa teda chystáš navštíviť Bangkok, thajskú masáž určite nevynechaj.

#6 Najväčšie trhy

V Bangkoku nájdeš aj iné, než plávajúce trhy. Napríklad víkendový trh Chatuchak, ktorý je všeobecne pokladaný za najväčší na svete. Bodaj by aj nie, keď tu nájdeš 8 000 trhových stánkov a každý víkend ho navštívi približne 200 000 ľudí. A teraz daj ruku na srdce — vieš si to vôbec predstaviť? No vidíš, nevieš, to musíš vidieť na vlastné oči! Priprav sa ale, že tu budeš musieť stráviť jeden celý deň, ak nie aj dva. Nestačilo? Potom sa treba vybrať na trh Rod Fai, ktorý sa stáva čoraz populárnejší. Nájdeš tu krásne vintage veci, budeš si môcť posedieť v otvorených baroch so živou hudbou a vychutnať si atmosféru Bangkoku.

#7 Jednoduchá doprava

Určite si myslíš, že v takom veľkomeste, akým je Bangkok sa stratíš. Nebudeš vedieť odkiaľ-kam, a ani či si ho stihneš pozrieť celý. Tvoje obavy sú síce na mieste, no pokojne od nich môžeš upustiť. Doprava v Bangkoku je tak jednoduchá, že jednoduchšia už ani nemôže byť. Áno, v meste je ohromné množstvo ľudí. Zároveň však mesto disponuje efektívnym systémom mestskej dopravy, vrátane nadzemiek a metra. Najviac sa však oplatia taxíky, ktoré vidíš všade, kam sa pozrieš. Sú extrémne lacné a dovezú ťa kamkoľvek. Čo by to však bolo za návštevu Bangkoku, keby si neskúsil legendárny Tuk-Tuk? Tu však pozor na cenu!

#8 Luxusný výhľad

Bangkok je moderné mesto. Mesto výškových budov. Nieje teda žiadnym tajomstvom, že si tu budeš môcť dopriať luxusný výhľad. Ale pozor, nie len taký-hocijaký! Množstvo barov a reštaurácií v hlavnom meste Thajska nenájdeš na prízemí, ako si na to zvyknutí u nás. Práve naopak. Množstvo barov a reštaurácií sídli na strechách mrakodrapov. Jedol si už niekedy v reštaurácii v bratislavskom Ufe či televíznej veži? V Bangkoku je to podobné, akurát približne miliónkrát lepšie. Ak sa vyžívaš v romantike, vyhľadávaš neopakovateľné spoločné zážitky a dobré jedlo, Bangkok ti to všetko splní, a to ani nemusíš mať extrémne plytké vrecká.

Výhľad v Bangkoku

#9 Budhistické chrámy

Aj keď zrovna nie si budhista, tieto chrámy by si navštíviť mal. Minimálne len z toho dôvodu, že ide o riadne sústo thajskej histórie. Okrem toho, byť v Bangkoku a nevidieť jeho najslávnejšie historické pamiatky, je ako byť v Paríži a opomenúť Eiffelovu vežu. Je to, jednoducho, trestuhodné! Samozrejme, nemusíš ich prechádzať všetky, ale tie najznámejšie v tvojom itinerári nesmú chýbať. Vyhraď si teda prosím aspoň jeden deň na spoznávanie. Wat Arun, Wat Phra Kaew, Wat Pho či Wat Saket sú jedinečné chrámy a každý z nich má svoje osobitosti. Mimochodom, vymenoval som iba špičku ľadovca pamiatok, ktoré môžeš v Bangkoku navštíviť.

#10 Blízke pláže

Hlavné mesto Thajska má obrovskú výhodu. Svoju polohu. Vďaka nej si budeš môcť užiť jeho rušný život a pritom sa jednoducho dopraviť ku krásnym tropickým plážam. V blízkosti Bangkoku, v okruhu do troch hodín, si môžeš vybrať z miest akými sú Pattaya, Cha Am, Koh Samet, Hua Hin či Pran Buri. Dostaneš sa sem pritom jednoducho, či už autobusom alebo autom (ak si trúfaš vyskúšať, ako sa jazdí na ľavej strane cesty). Z Bangkoku sa tiež dokážeš veľmi jednoducho, letecky a za priateľnú cenu dostať na najznámejšie plážové miesta, akými sú Koh Samui či Phuket. Bolo by to pekné zavŕšenie návštevy najrýchlejšie sa rozvíjajúceho mesta juhovýchodnej Ázie, však?

Rada EVA Air

Letenka do Bangkoku ťa nemusí vyjsť draho. Letecká spoločnosť EVA Air ponúka letenky do Thajska za fantastické ceny! Na letenke pritom môžeš teraz ušetriť vďaka špeciálnym ponukám EVA Air ešte viac. Výhodou je tiež priamy let z Viedne bez prestupovania. Okrem toho, ceny hotelov v Bangkoku sú naozaj nízke, a tak si budeš môcť dopriať veľa muziky za málo peňazí.