Vodopády Iguazú - Diablovo hrdlo

Vodopády Iguazú - Diablovo hrdlo

Jeden z prírodných divov sveta

Medzi najscénickejšie pamiatky patria i vodopády Iguazú. Sú vyššie a dvakrát tak široké ako Niagary, a vyskytujú sa v rebríčku medzi siedmymi prírodnými divmi sveta.

Jeden z veľkých prírodných divov sveta, vodopády Iguazú, sa nachádzajú v blízkosti hraníc s Brazíliou, Paraguajom a Argentínou. V roku 1984 boli vodopády Iguazú zaradené medzi prírodné pamiatky UNESCO a v roku 2012 sa stali jedným zo siedmich prírodných divov sveta. (Pozn.: Iguazú – španielsky, Iguaçu – portugalsky, znamená Veľká voda).

Iguazú predstavujú najväčší systém vodopádov na Zemi. Ležia na rieke Iguazú, na hraniciach medzi Argentínou (80 %) a Brazíliou (20 %) na 25° 41' južnej šírky a 54° 26' západnej dĺžky. Voda sa tu, v prepade dlhom asi 2,7 km, rúti cez okraj lávovej plošiny do hĺbky asi 70 metrov. V období dažďov je tu prietok asi 6 500 m3/s vody a asi 270 samostatných vodopádov, v období sucha klesá prietok na 300 m3/s a vodopádov je asi 150. Najväčší z vodopádov je Garganta Del Diablo, čiže Diablovo hrdlo. Je 150 metrov dlhý a voda v ňom padá dolu až 80 metrov. Stredom Diablovho hrdla prechádza aj hranica medzi Brazíliou a Argentínou. Vodopády sú vyššie ako Niagarské vodopády a dvakrát tak široké.

Kompletne a plne oceniť vodopády znamená navštíviť ako argentínsku, tak aj brazílsku stranu, pretože jedna strana je panorámou druhej a naopak. Tí, ktorí to viac menej poznajú, povedali: „Z brazílskej strany môžete vodopády vidieť, z argentínskej strany ich zažijete.“ 

Objav vodopádov

Prvý Európan, ktorý objavil vodopády, bol španielsky konkvistádor Alvar Núñez Cabeza de Vaca v roku 1541.

Film s vodopádmi

Wong Kar-wai (narodený 17. júla 1958) je hongkonský režisér tzv. druhejvlny. Wong je dôležitá postava v súčasnej kinematografii, považovaný za jedného z najlepších tvorcov svojej generácie. Okrem ďalších 9 známych filmov, nakrútil v roku 1997 film Happy together (Spolu šťastní), ktorý rozpráva príbeh homosexuálneho páru (Tony Leung Chiu-wai a Leslie Cheung), cestujúceho do Buenos Aires v snahe zachrániť svoj vzťah. Hlavný vizuálny motív alebo metafora celého filmu sú vodopády Iguazú. Tieto predstavujú ústredný motív pokoja vo vzťahu, lásky a správneho smeru. Wong sa zameral na vzťah medzi dvoma mužmi, pričom vyjadril snahu prezentovať vzťah ako bežný a univerzálny.

Film súťažil o Zlatú palmu na filmovom festivale v Cannes, kde sa Wong stal prvým hongkongským víťazom za najlepšiu réžiu (1997).

Doprava

Najbližšie a zároveň medzinárodné letisko k vodopádom sa nachádza na brazílskej strane vo Foz do Iguaçu. Vzdialenosť k vodopádom je 16,5 km. Letisko vo Foz do Iguaçu sa nachádza len kúsok od hlavnej cesty medzi mestom a vstupom do Národného parku Iguazú. Taxíky sú k dispozícii, stačí ísť k pultu pri vchode do budovy terminálu a oni vám zabezpečia auto a udajú cenu. Autobus premáva každú pol hodinu a je lacný, cestovné platíte pri turnikete. Na letisku si môžete prenajať auto, čo vám dáva veľkú flexibilitu pri pozorovaní ako brazílskej, tak aj argentínskej strany vodopádov.