ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Toto je dokonalé miesto pre dámsku jazdu!

Toto je dokonalé miesto pre dámsku jazdu!

Doprajte si ho v predstihu ako nezabudnuteľný vianočný darček.

Vzrušujúci, luxusný a oslňujúci. Držiteľ mnohých prvenstiev, dovolenkové útočisko celebrít a nákupný raj. Padne vám k nohám, prevetrá vašu peňaženku a zaplní kufre. Jednoducho Dubaj.

Na tunajších plážach s výhľadom na najpompéznejšie budovy sveta môžete nachytať bronz a zohriať jeseňou premrznuté svaly, v obrích nákupných centrách zasa zoženiete unikátne darčeky. A vďaka tunajšiemu wellness a skrášľovaciemu boomu sa môžete rozmaznávať od hlavy až po päty. V dubajských skrášľovacích štúdiách vám uvaria kávičku a postarajú sa o vás ako o princezné. Ani nehovoriac o špičkových službách. A na svojej nezabudnuteľnej dubajskej dámskej jazde môžete robiť ešte aj toto:

Burj Khalifa ako najvyššia veža na svete

Získajte nadhľad

Dominantou Dubaja je Burj Khalifa, veža považovaná za najvyššiu budovu sveta, týči sa nahor do úctyhodnej výšky 828 metrov. Veža bola slávnostne skolaudovaná 4. januára 2010 a na jej stavbe drelo neuveriteľných 13-tisíc robotníkov. Burj Khalifa je nielen vďačným objektom fotoaparátov, ale jej návšteva aj celkom adrenalínovým zážitkom. Ak patríte k šťastlivcom, ktorí sa neboja výšok, na 124 a 148 nájdete vyhliadku a na 122 poschodí reštauráciu s barom. Odporúčame vám ísť na vyhliadku pri východe alebo pri západe slnka,bude to zážitok.

Naša rada: Ak chcete ušetriť za lístok na vyhliadku, rezervujte si ho dopredu online, bude lacnejší.

Nakupujte a lyžujte v lodičkách

Ak existuje nákupný raj na Zemi, nachádza sa práve v Dubaji. Dubajské nákupné centrá sú miestami, kde prekvitá spoločenský život, chodí za zábavou a nájdete v nich lyžiarske svahy, akváriá či klziská. Niektoré sú ako vystrihnuté z perzskej rozprávky Tisíc a jedna noc, iné sa podobajú na scény zo sci-fi filmov či z Disneyho rozprávok. Nákupné centrum Dubai Mall so svojimi 1200 obchodmi je (ešte stále) nielen najväčším nákupným domom na svete, ale vlastne malým mestom samým o sebe. Okrem záplavy svetových značiek a najexkluzívnejších vychytávok tu nájdete 150 stánkov s občerstvením a reštaurácií, akvárium, klzisko či dokonca kostru dinosaura. Večer vám dych vyrazí fontánová šou a môžete sa odtiaľto dostať aj na vežu Burj Khalifa. Ak si chcete zalyžovať v tomto kúte sveta, kde počas poludnia panujú také horúčavy, že sa pomaly roztápa aj asfalt, vydajte sa do nákupného centra Mall of the Emirates. Áno, čítate správne, v útrobách nákupného centra sa nachádza lyžiarske stredisko, takže môžete odložiť nákup, lodičky vymeniť za lyžiarky a hurá na zjazdovku. Síce si nezalyžujete ako v Alpách, ale ten zážitok, keď vonku je omračujúcich plus 50 stupňov a vy sa brodíte snehom, fakt stojí za to. No vzhľadom na to, že Dubaj je naozaj takým malým rozprávkovým mestom, nič tu nie je nemožné. Ani to, že na zjazdovke sa okrem klasických zimných športov napríklad pravidelne odohráva kruhový tréning.

Zradná doprava

Do oboch nákupných centier, Mall of the Emirates aj Dubai Mall sa dostanete metrom a obe sú linkou navzájom prepojené. No čo sa týka infraštruktúry vo všeobecnosti, tá je v Dubaji pravdupovediac katastrofálna. Metrom sa dostanete viac-menej iba do nákupných centier. Ak sa chcete dostať na niektorú z pláží, oplatí sa vám ísť radšej taxíkom, pričom taxíky sú pomerne lacné. No na cestách bývajú slušné zápchy, čiže sa treba obrniť trpezlivosťou. Mimochodom, keď sa ešte vrátime k jazde metrom, všimnite si jednu zvláštnosť. Sú tu oddelené vozne pre ženy a pre mužov. Ženy s deťmi sú od mužov oddelené, a ak by v ich časti cestoval muž, hrozí mu pokuta. No žena v mužskej časti nikomu neprekáža.

Najväčšia záhrada na svete obsahujúca 45 miliónov kvetov.

Ovoňajte 45 miliónov kvetov

Ktorú ženu nepoteší pohľad na nádherné kvety? A teraz si predstavte, že ich je niekoľko desiatok miliónov. A pohromade! Dokonca v úchvatných, dych vyrážajúcich tvaroch, dizajnoch a v podobe omračujúcich kvetinových sôch. Také miesto naozaj existuje a volá sa Dubai Miracle Garden. Táto nevšedná záhrada je jediná svojho druhu na svete a dokonca je držiteľom rekordu v Guinessovej knihe za najdlhšiu stenu z kvetov. Vaše oči sa nebudú vedieť vynadívať.

Chytajte bronz s noblesou

Aká by to bola návšteva Dubaja bez toho, aby sa vaše nohy dotkli zlatistého piesku? Za slnečnými lúčmi a relaxom sa vydajte do Dubai Marina, na miesto, kde sa rušný a uponáhľaný život veľkomesta stretáva s pokojným šumom morských vĺn na pieskovej pláži s noblesnou atmosférou. Pred impozantnými pieskovými mrakodrapmi Jumeirah Beach Residences, medzi hotelom Hilton Jumeirah Beach a Sheratonom nájdete verejnú pláž a promenádu The Beach. Súčasťou relatívne novej udržiavanej verejnej pláže je park, bežecká dráha, detské ihrisko, vonkajšie kino pod holým nebom a šatne so sprchami. A ak by vás náhodou chytanie bronzu začalo nudiť, okolo seba nájdete desiatky obchodov, napríklad také chuťovky ako Victoria’s Secret či Sephora, reštaurácií a kaviarní (Cheesecake Factory či Cavalli Café) a luxusné kiná REEL Cinemas.

Ochutnajte tradície

Dubaj je supermoderné, prakticky, novopostavené mesto. Ak chcete spoznať skutočnú tvár tohto regiónu a jeho tradície, ktoré ho priviedli až k dnešnej hypermodernej podobe, vydajte sa do starej, pôvodnej časti Dubaja s názvom Deira. Kedysi to bolo obchodné srdce mesta a dodnes v nej môžete zažiť množstvo pulzujúcich trhov a bazárov. Na trhu Gold Souk nájdete zlaté šperky od výmyslu sveta, na trhu Spice Souk zasa koreniny. Môžete tu ochutnať tradičné špeciality arabskej a indickej kuchyne, a nasať atmosféru starých dobrých orientálnych čias.

Tradičná jazda na ťave po dhubajskej pláži

Stanete sa na chvíľu beduínmi

Aká by to bola dovolenka v Dubaji, ak by ste nezažili dotyk púšte? Možno to neviete, ale mesto, prakticky, až do roku 1966 nebolo nič iné, než nehostinná púšť a na bohatú metropolu ho zmenil nález ropy. Priamo v meste si však púšť príliš neužijete. Môžete si však prenajať veľký džíp, ktorý vás povezie po zlatistých dunách hlboko do nehostinnej krajiny, kde si môžete zajazdiť na ťavách alebo na terénnych autách. A večer si môžete dopriať tradičnú arabskú večeru v beduínskych stanoch. Ťažká romantika!

Naša rada: Ak chcete zažiť ten pravý dubajský nočný život, inšpirujte sa tými, čo sa v Dubaji vyznajú a nasledujte ich do plážového podniku Barasti Beach Bar. Chodia sem vraj úplne všetci a zábava tu naozaj stojí za to.