Stonehenge - nerozlúštiteľná britská záhada

Stonehenge - nerozlúštiteľná britská záhada

„Since 8000 BC“

Keby bola položená otázka, ktoré mysteriózne miesta vám napadnú ako prvé, iste by medzi nimi nechýbal Stonehenge. A zaslúžene, veď je jednou z najväčších záhad sveta.

Veľká Británia počas svojej histórie dala svetu veľa, či už je reč o ekonomike, politike, alebo technike. Avšak, svetu dala aj jeden zo siedmych divov sveta, jednu z najväčších a najstarších záhad ľudstva — Stonehenge. Ľudstvo sa už dlho snaží nájsť vysvetlenie, ktoré by dokázalo objasniť toto odveké tajomstvo.

Stonehenge stojí už vyše 10 000 rokov a otázkou je, ako mohla byť táto monolitická stavba postavená ľuďmi, najmä v období, keď akákoľvek technika bola v nedohľadne. Niektorí tvrdia, že Stonehenge postavila mimozemská civilizácia, iní zasa, že temné sily. Dokonca, poniektorí veria aj legendám, ktoré sa s touto stavbou spájajú.

Mnohí z vás budú hľadať vysvetlenia, akým spôsobom, a akou technikou boli neuveriteľne ťažké monolity postavené. Mnohí z vás budú hľadať vysvetlenia, ako sem boli monolity dopravené. Nech už však budete premýšľať nad akýmkoľvek variantom, nezabúdajte pri tom na neoblomné fakty, ktoré, jednoducho, nepustia.

Stonehenge - jedna z najväčších záhad ľudstva

Široko-ďaleko v okolí Stonehenge neexistujú, a ani nikdy neexistovali, žiadne kamenné lomy a jediné čo tu nájdete sú siahodlhé planiny. Ešte viac sa však rozum pozastavuje nad vnútorným oblúkom, postaveným z modrého pieskovca, ktorého jediné ložisko sa nachádza cca 300 kilometrov od Stonehenge. Aké nájdete vysvetlenie?

Teórie sú rôzne, no tá najrozšírenejšia a najuveriteľnejšia z nich vraví, že Stonehenge bol postavený rozumom, kladkou a v prvom rade pomocou ľudskej sily (podobne, ako to bolo aj v starovekom Egypte v prípade pyramíd v Gíze). A čo účel ťažkej monolitickej stavby? Obrady konané počas letného slnovratu. Je to však dostatočné vysvetlenie?