Ras Al-Khaimah - zatienený emirát odhaľuje svoje čaro!

Ras Al-Khaimah - zatienený emirát odhaľuje svoje čaro!

Krajina šejkov trochu inak

Spojené arabské emiráty sa nám asociujú najmä s dvoma mestami tejto krajiny. Viete ale, kam inam by ste sa okrem nich ešte mohli vydať? Máme pre vás skvelý tip na exotickú dovolenku!

Nech už sme akýkoľvek cestovatelia, akýkoľvek svetobežníci, Spojené arabské emiráty v nás evokujú predovšetkým Dubaj a Abu Dhabi. Iste, sú to predsa dva najznámejšie emiráty, dve najznámejšie mestá krajiny šejkov. Okrem toho, v Dubaji nie je nič nemožné a Abu Dhabi je zasa hlavným mestom nielen rovnomenného emirátu, ale celej krajiny.

Spojené arabské emiráty však toho ukrývajú omnoho viac, okrem dvoch spomínaných emirátov ešte ďalších päť! Jedným z nich je aj Ras Al-Khaimah, známy tiež ako emirát histórie či najsevernejší emirát. Jeho krásy boli až doteraz v tieni, no pomaly sa začínajú odhaľovať. Sú to najmä nádherné pláže, história a príroda, ktoré z neho robia unikát.

Pláže Ras Al-Khaimah

Dôležitý je fakt, že Ras Al-Khaimah je úplne odlišný od svojich dvoch najznámejších náprotivkov. Abu Dhabi a Dubaj, to je mrakodrap sem, mrakodrap tam, obrovské nákupné centrum na každom kroku, golfové ihriská, takpovediac, na púšti, nehovoriac o lyžiarskom stredisku priamo v centre pozornosti mesta Dubaj. Nuž, ale pokiaľ hľadáte niečo iné…

V emiráte histórie nájdete v prvom rade pláže, pláže, pláže, dokopy takmer 60 km pláží. Či už sú to tie verejné, alebo nikým nerušené privátne. Každopádne, budete si ich môcť vychutnať z úplne iného uhla, než v Abu Dhabi alebo Dubaji. Výhľad na prerastené pýchy stavebného booomu by ste tu hľadali márne, a to je práve to, vďaka čomu si Ras Al-Khaimah zamilujete.

Hora Hajar

Príroda tu má svoje osobité čaro. Púšť, ktorá z časti patrí tomuto emirátu nie je veľká, no komu by po nej duša pišťala, príde si na svoje. Dominantou sú však hory. Hory Hajar. Nielenže v nich nájdete úchvatný, dychberúci výhľad, ale aj kvalitnú cestu, ktorá vedie až na vrch Jebel Jais. Milovníci štvorkolesových tátošov iste zbystrili pozornosť, a veruže je prečo!

Treba uznať, že oproti iným exotickým destináciám, v ktorých nájdete, povedzme, iba púšť, palmové sady či nikde nekončiace pláže, je najsevernejší emirát skutočnou lahôdkou. Okrem toho, príroda vám tu predstaví svoje skryté zákutia, o ktorých sa len tak nedozviete, a vy už asi tušíte do akého súdka načrieme. Emirát histórie sa Ras Al-Khaimah nenazýva pre nič, za nič.

Ruiny strateného mesta

V horách Hajar nebude naozaj žiadnym prekvapením, ak sa trochu poobhliadnete, a naďabíte na ruiny strateného mesta. To ale vyžaduje bystrosť, pretože čas je neúprosný, a tak ruiny pomaly splývajú s okolitou krajinou. Na samom kraji zasa môžete natrafiť na pôvodnú arabskú pevnosť, na ktorej zub času naopak nezanechal takmer žiadne odtlačky.

História najsevernejšieho emirátu je skutočne bohatá. Dôkazom toho je aj mesto Al Jazira Al Hamra, nachádzajúce sa južne od mesta Ras Al-Khaimah. Nájdete v ňom pôvodné, avšak opustené domy, vďaka čomu by sa táto oblasť mohla pokojne nazývať aj mestom duchov. Je však pravdou, že nič paranormálne sa tu nedeje, a tak sa Al Jazira Al Hamra stala skvostnou atrakciou.

Tradičná arabská architektúra

Poďme sa už ale pozrieť do samotného mesta Ras Al-Khaimah. To má náramne bohatou históriu, najmä námornú, a tak bude čo obdivovať. Prehliadnuť si budete môcť napríklad mestskú pevnosť či múzeum, v ktorom nájdu milovníci histórie všetko na jednom mieste. Navštíviť by ste ale mali aj trhy, vďaka ktorým si Ras Al-Khaimah udržuje svoje tradície.

Keďže emirát histórie je súčasťou Spojených arabských emirátov, jeho súčasťou je aj množstvo moderných hotelov, ba dokonca, umelý ostrov a s tým ide ruka v ruke aj ďalšia výstavba.  Má však stále čo doháňať, a ak si Ras Al-Khaimah zamilujete práve preto, ako vyzerá dnes, ostáva len dúfať, že si svoju orientálnu tradíciu zachová čo možno najdlhšie.