ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Prečo sa oplatí vyzuť lyžiarky a odskočiť si zo svahu do Salzburgu?

Prečo sa oplatí vyzuť lyžiarky a odskočiť si zo svahu do Salzburgu?

Spojte tento rok lyžovačku s objavovaním klenotu Dolného Rakúska.

V Mozartovom rodisku odhalíte tajomstvo najtypickejšej rakúskej sladkosti, ocitnete sa v mekke extrémnych športov a gastronomickom raji. A môžete zažiť aj jedny z najkrajších vianočných trhov v Európe.

Salzburg je na zimný relax ako stvorený! Vyberte sa sem na predĺžený víkend ešte pred Vianocami a nasávajte nefalšovanú, nezabudnuteľnú atmosféru Vianoc. Máloktoré vianočné trhy sa môžu rovnať s tými salzburskými. Alebo spojte nezabudnuteľné cestovateľské zážitky s lyžovačkou na zasnežených svahoch najväčšieho lyžiarskeho strediska v Rakúsku so 760 km zjazdoviek. Bývajte v Mozartovom rodisku, cez deň si odskočte zalyžovať do Ski Amadé, a keď popoludní vyzujete lyžiarky, opäť si užívajte kultúru a neopakovateľnú atmosféru Salzburgu. A veruže máte čo pozerať a zažívať!

Užasné výhľady na okolitú krajinu a majestátne Alpy

Pôvabné rakúske mesto v objatí pocukrovaných alpských vrcholkov vyzerá v zime ako vystrihnuté z gýčovo krásnej vianočnej pohľadnice. Je doslova preplnené históriou, kultúrou i romantikou. Typickou salzburskou kulisou je Hohensalzburg, najväčší zachovaný stredoveký hrad v strednej Európe. Zo svojho nedobytného postavenia na strmej skale hľadí na labyrint uličiek, veže desiatok barokových kostolov, fontány, múzeá a nádvoria neveľkého centra mesta na brehu rieky Salzach. Vďaka kombinácii typickej rakúskej precíznosti a pedantnosti a talianskeho šarmu historických uličiek sa Salzburgu hovorí aj Rím severu. Toto pôvodne arcibiskupské sídlo dokonca svojou koncentráciou kostolov na meter štvorcový predbehlo Sväté mesto! Postaviť si v Salzburgu kostol bolo v stredoveku pre boháčov takou vecou prestíže, ako sú dnes pre niektorých ľudí drahé autá či značkové oblečenie. A keďže mesto je nabité pamiatkami už od čias Galov a Rimanov, právom mu patrí teplé miestečko na zozname svetového dedičstva UNESCO.

Oblečte sa do skafandra a nastúpte do kapsule ako parašutista Baumgartner.

Možno vás prekvapí, že Salzburgu patria mnohé prvenstvá. Zrodila sa tu najznámejšia vianočná pieseň Tichá noc. Cintorín Svätého Petra je najstarším v Rakúsku a ženský kláštor Nonnberg dokonca najstarším svojho druhu v Európe. V Salzburgu sa každoročne odohráva až 4000 podujatí a vďaka tomuto závratnému číslu patrí medzi najvýznamnejšie svetové mekky kultúry. Korene tu má značka luxusných áut Porsche a žije tu Dietrich Mateschitz, otec energetického nápoja, ktorý vám dá krídla. Pri návšteve Salzburgu rozhodne nevynechajte návštevu jeho legendárneho Hangar 7. Hypermoderný architektonický zázrak vytvorený z 1200 ton ocele a 380 ton skla skrýva pod jednou strechou unikátnu reštauráciu Ikarus, koncertnú sálu, bary, kaviarne a múzeum extrémnych športov. V múzejnej časti si okrem lietadiel, formulí a ďalších strojov a artefaktov môžete pozrieť kapsulu parašutistu Baumgartnera, ktorý v lete 2012 skočil zo stratosféry! Reštaurácia Ikarus, ktorá Hangar 7 preslávila vari viac než múzeum, je prvou reštauráciou s „the guest chef” konceptom na svete. Čo to znamená? Každý mesiac iný šéfkuchár, iná kuchyňa. Samozrejme, špičkoví kuchári zo všetkých kontinentov a najvyššia gastronómia.

Salzburg sa najviac dostal svetu do povedomia svojim najslávnejším rodákom - Wolfgangom Amadeom Mozartom. A o geniálneho hudobného skladateľa - ktorý bol údajne aj gamblerom a šopoholikom míňajúcim najviac peňazí na oblečenie - sa tu potkýňate doslova na každom kroku. Mozart je v Salzburgu skvelým obchodným artiklom nielen pre cukrárov a majiteľov kaviarní, ale aj pre výrobcov parfumov, keramiky, obrúskov či dáždnikov a sú po ňom pomenované námestia, ulice, umelecké školy, loďky na rieke aj sochy. Zdá sa, že z každého miesta, kde fenomenálny hudobný virtuóz pobudol dlhšie než dve hodiny, sa stal cieľ, na ktorý mieria fotoaparáty tisícok turistov. Medzi najfotografovanejšie „Mozartove pamiatky” patrí jeho rodný dom v rušnej Obilnej uličke (Getreidegasse), typickej vysokými úzkymi budovami, luxusnými obchodmi a romantickými nádvoriami. Jeho žltú fasádu rozhodne neprehliadnete, vždy sa pred ňou tmolí hlúčik turistov. Presne, ako by ste čakali, na poschodí sa nachádza jeho múzeum. No na prízemí - čuduj sa svete - regulérny obchod s potravinami známej rakúskej siete!

Nezabúdajte pri svojej navšteve ochutnať Mozartove gule

Meno slávneho skladateľa a salzburský pôvod nesú aj slávne Mozartkugeln, čokoládové guličky plnené nugátom a pistáciami, ktoré sa stali jedným zo symbolov Rakúska. Možno vás však zaskočí, že z tejto pralinky je ťažký biznis a drvivá väčšina „Mozartových gulí”, ktoré dostať v obchodoch či cukrárňach sú v skutočnosti „fejky”! Jediné zaručene pravé Mozartove gule dostať v Salzburgu a aj to iba v kaviarni ich vynálezcu, pána Fürsta. Kaviareň Cafe Fürst, dvojposchodový domček, nájdete na ulici Bradgasse pri Starom trhu. Za malé espresso a jednu Mozartovu gulu síce zaplatíte 4,80 euro, no zážitok, že ochutnávate vyše 150 ročný sladký klenot rodiny Fürstovcov, naozaj stojí za to.

Oproti Fürstovej kaviarni, krížom cez námestie, nájdete ďalší rakúsky unikát - Cafe Thomaselli, ktorá svojim hosťom prvýkrát servírovala kávu už v roku 1703 a považuje sa za najstaršie nepretržite otvorenú kaviareň v Rakúsku. Chodil sem kávičkovať aj samotný Amadeus Mozart. 

Keď sa nasýtite pamiatok, romantiky aj gastronomických zážitkov, vyberte sa na nákupy. Salzburg je posiaty zaujímavými obchodíkmi aj butikmi svetových značiek. Šopingovou tepnou s puncom luxusu je Getreidegasse (Obilná ulica) a jej okolie. Odporúčame rodinný obchodík Kirchtag, špecializovaný na ručne vyrábané, kvalitné dáždniky a kožené rukavice s vyše sto ročnou tradíciou. Ťažko odolať, rovnako ako celému Salzburgu!