Perfektná dovolenka

Perfektná dovolenka

Existuje formula na šťastnú dovolenku?
  • 14. január 2015
  • Celoročne

V priemere trvá dovolenka 12 dni. Očakávania na tento krátky čas sú obvykle veľmi vysoké. Vysnená dovolenka má ponúknuť oddych a zážitky. Existuje vzorec na dovolenkové šťastie?

Tip 1

Najprv treba určiť, čo chcem na dovolenke zažiť

V prvom rade si musím zadefinovať, aký typ dovolenkára som ja sám. Chcem stráviť viac času s rodinou alebo sa viac venovať športu, dobrodružstvu alebo kultúre? Samozrejme, že očakávam ponuky s dobrými cenami.

Tip 2

Vyhovujúci musí byť pomer cena-služby

Nešetriť na dovolenke, ale počas dovolenky. Dovolenka v zime je drahšia ako v lete. Trendom v súčasnosti je lacnejšie ubytovanie.

Tip 3

Viac krátkych dovoleniek namiesto jednej veľkej

Je lepšie mať viac krátkych dovoleniek alebo jednu veľkú? Na oddych nám niekedy postačí viac krátkych dovoleniek. Napríklad pridáme k víkendu ešte 1-2 dni. Perfektná dovolenka môže byť aj v blízkej destinácii.

Tip 4

Nemusí to bezpodmienečne byť vzdialená destinácia

Dovolenky do vzdialených destinácii podnikne človek 1 – 2 krát za život. Uvedomme si, že so vzdialenosťou rastie aj dvojsmerné zaťaženie spojené s cestou. Ale celkom blízko by to predsa nemalo byť.

Tip 5

Ideme na juh!

Na juhu očakávame viac slnka a stabilné počasie. Ak však máme dosť slnka aj doma, nemusíme cestovať na juh.

Tip 6

Vedieť oceniť krásno

Tešiť sa zo slnečného svitu, východu mesiaca, z prírody. Alebo sa pokochať obrazmi na neznámom kaštieli alebo hrade. Nemusíme cestovať vždy ďaleko.

Tip 7

Mobil jednoducho vypnúť!

Sotva niekto ide bez mobilu na pláž. Okrem toho je človek v cudzine zneistený a má dojem, že mobil je jeho bezpečnostný pás. Ale radšej ho vypnime.

Tip 8

Na dovolenke nekontrolovať e-maily!

Na dovolenke nepokračujme vo vybavovaní služobných záležitosti. Nie sme v práci, chceme si oddýchnuť.

Tip 9

Ponechať si moment prekvapenia

Internet môže byť aj prekliatím. V príprave na dovolenku by sme nemali mať vopred preštudovanú našu destináciu. Nemusíme pred tým všetko vedieť. Darujme si napríklad cestovanie na lodi po Dunaji, nevieme čo nás očakáva.

Tip 10

Umenie dovolenky spočíva v umení vedieť sa vyhýbať zaužívaným stereotypom

Napr. nestravovať sa podľa predpísaného menu na mieste ubytovania, vyjsť do ulíc, ochutnať miestne dobroty.

Tip 11

Nepodnikať všetky akcie spoločne!

Každý ma mať na dovolenke niečo sám pre seba. Bez skupiny alebo priateľov si spokojne  pozrieť atrakcie. Niekedy si vyskúšať hranice svojich možností aj pri extrémnych športoch.

Tip 12

Plánovať zmenu

Nemáme si plánovať plne vyťažené dni. Ponechajme si niečo aj na momentálne rozhodnutie.

Tip 13

Cestovať tam, kde je človek človekom a nie iba kreditnou kartou

Ak sme ubytovaní napr. v hoteli, očakávame nielen perfektnú obsluhu, ale aj pocit, že personál má o nás záujem, že sa o nás postarajú a poradia nám aj v iných otázkach.

Tip 14

Vzchopiť sa

Je potrebné sa vzchopiť, aby sme vôbec mali napr. dvojtýždňovú dovolenku. Existujú totiž ľudia, ktorí dovolenku nechcú – ľudia, ktorí radšej zostanú doma.

Tip 15

Zostať doma

Takmer polovica obyvateľov zostáva počas dovolenky doma. Argumenty? - Doma sa lepšie vyznám, je to lacnejšie a môžem si robiť čo chcem.

Záver

Dozvedeli ste sa niečo nového? Ak áno, nech Vám tento príspevok poslúži pri kvalitnom plánovaní Vašej tohoročnej dovolenky!