Najnezabudnuteľnejší trek je v Dračích horách

Najnezabudnuteľnejší trek je v Dračích horách

Dobrodružstvo v najvyššom pohorí južnej Afriky

Dostane vás do kolien druhý najväčší vodopád na svete, prahistorické nástenné maľby, bizarné skalnaté útvary či hlboké kaňony hýriace neuveriteľnými farbami.

Špicaté, impozantné vrcholky dvesto kilometrov dlhej, masívnej horskej chrbtice južnej Afriky nápadne pripomínajú dračí chrbát. Preto si toto pohorie, ktoré sa rozkladá v štátoch Lesotho (64 % z rozlohy) a JAR (36 % rozlohy) vyslúžilo prezývku Pohorie Drakov (Drakensberg v holandštine) a uKhahlamba teda „bariéra oštepov” v jazyku Zulu. Má sopečný pôvod a vzniklo už pred 180 miliónmi rokov.

Vrchol Sentinel

Delí sa na tri časti: severnú, centrálnu a južnú. Národný park Natal Drakensberg pozostávajúci z niekoľkých horských rezervácií od roku 2000 figuruje na zozname UNESCO. A má aj prečo. Rastie tu vyše 2 000 chránených druhov rastlín, z toho vyše 100 možno nájsť len na tomto území. Oblasť má nielen obrovský prírodný ale aj kultúrny význam, nachádza sa tu najväčšia koncentrácia nástenných malieb v Afrike. Vytvorili ich krováci pred 4000 rokmi a zobrazujú ich spôsob života a vierovyznanie.

Oblasť je populárnou destináciou pre milovníkov hôr, prírody a turistiky. Nachádza sa tu množstvo turistických a horolezeckých trás rôznej náročnosti a dĺžky. Najkrajšia trasa začína v národnom parku Royal Natal, východiskový bod je parkovisko Sentinel, kde si kúpite povolenie. Trvá päť dní a každý deň môžete zakempovať v jaskyni. Vedie okolo najvýznamnejších a najmajestátnejších vrcholov ako Icidi Buttress, Fangs, Saddle, Devil’s Tooth a Cathedral Peak. Vinie sa členitým terénom, neraz bez cesty, zato po okrajoch tisícmetrových zrázov. Trvá päť dní, niekoľkokrát prekračuje hranice Lesotha a najmohutnejšie rieky. Celá scenéria i samotný výstup po strašidelne vyzerajúcich rebríkoch na náhornú plošinu vyrazí dych aj tým najskúsenejším. Málokto by asi čakal takú horskú rozmanitosť a krásu práve v Afrike.

Najväčší kaňon na svete Blyde River

Čakajú vás krásne vodopády, priesmyky, úrodné nížiny aj vyprahnutý kraj, ale aj zvláštne geologické útvary, napríklad ten s príznačným názvom Amfiteáter. Patri medzi najpôsobivejšie skalné steny na našej lanéte. Čadičová plošina Mont-Aux-Sources sa týči do výšky vyše 3 000 metrov a padá z nej druhý najvyšší vodopád na svete, Tugela Falls. Tento dych vyrážajúci vodopád meria skoro kilometer, presne 948 metrov a pozostáva z piatich kaskád.

V národnom parku sa nachádza aj jeden z najúžasnejších a najväčších kaňonov na svete, Blyde River Canyon s dĺžkou 26 kilometrov a hĺbkou 800 metrov. Pieskovcový kaňon vyformovala rieka a možno tu nájsť nezvyčajné útvary a formácie zvláštnych farieb, Bourke’s Luck Potholes. Krásne výhľady na kaňon budete mať z panoramatickej cesty Panorama Route. Jedným z najlepších je Božie okno, odkiaľ uvidíte sedemsto metrov vysoké zrázy skalnatej hradby a hlboké vodopády.

Útvary a formácie Bourke's Luck Potholes

Pozor, počasie v horách býva veľmi vrtkavé. Rozpálené dni striedajú búrky s bleskami, vyskytne sa aj hustá hmla, metelica či zima. Medzi jednotlivými turistickými strediskami neexistuje spojovacia cesta a do hôr vedú len odbočky z hlavnej cesty. Spoľahnite sa preto na miestneho sprievodcu, s ktorým sa do hôr vydáte a vyberte si len jeden či dva úseky, nemajte ambíciu prejsť všetko naraz. V oblasti je dostatočné množstvo ubytovní a kempov. Nájdete tu rôzne spekrum ubytovacích jednotiek v blízkosti pohoria, ktoré splnia požiadavky aj toho najnáročnejšieho turistu.

Odletieť môžete z Viedne alebo Budapešti a nabrať smer južná Afrika s medziprístatím v Dubaji, Doha či Johannesburgu. Najbližšie medzinárodné letisko k národnému parku je v meste Durban odkiaľ sa dopravíte miestnou slušne udržiavnou cestnou dopravou do parku. Cesta z Durbanu do Natal Drakensberg má dlžku približne 360 kilometrov a trvá 7 hodín, preto treba mať dostatočnú dávku trpezlivosti.