Maldivy - potápajúce sa ostrovy

Maldivy - potápajúce sa ostrovy

Dovolenku ešte stíhate!

Jedna múdrosť hovorí: „lepšie neskoro, ako nikdy.“ V prípade Maldív to platí dvojnásobne, pretože o pár rokov budú, pravdepodobne, už len minulosťou ukrytou pod hladinou oceánu.

Maldivy sú tou pravou exotikou. Exotikou, ktorú treba aspoň raz za život zažiť. O ich kráse už počuli azda všetci, nehovoriac o neprikrášlených fotkách ostrovov, ktoré snáď netreba nikomu predstavovať. Ak to však vezmeme z inej strany, čo také by mohlo hroziť zemskému raju v indickom oceáne?

Odpoveďou na predchádzajúcu rečnícku otázku je globálne otepľovanie. To pôsobí na Indický oceán o čosi viac, než na Tichý či Atlantický oceán. Dôsledkom toho je postupné, pomalé potápanie sa Maldív. Tie majú najvyšší bod iba 2,3 metra nad morom a ich priemerná výška je 1,5 m n. m.

Potápajúce sa ostrovy

Maldivám teda reálne hrozí potopenie. Exotický raj by sa tak stal, bohužiaľ, iba spomienkou na kvalitné, luxusné hotelové rezorty, bieloskvejúce sa pláže a neskutočne čistú, tyrkysovú vodu Indického oceánu. Štúdie hovoria jasne — tento scenár sa má uskutočniť približne do roku 2050.

Maldivský kabinet už v roku 2009 uskutočnil zasadanie pod vodou v skafandroch, aby upriamil pozornosť na túto hrozbu. Cieľom bolo aj podpísanie výzvy — SOS z Mladív. Táto krajina, skladajúca sa z viac, než 1100 ostrovov, sa na hrozbu pripravuje aj inak, než len upozorňovaním sveta.

Vláda Maldív má už dlhšiu dobu vytvorený špeciálny fond na nákup novej zeme. Do tohto fondu prispievajú aj turisti, a v prípade, že príde k najhoršiemu, z týchto peňazí sa nakúpia pozemky v Austrálii alebo na Srí Lanke, možno i v inej krajine, aby obyvatelia Maldív nestratili domov.

Maldivy - raj na zemi

Ak teda pomýšľate na dovolenku na Maldivách, mali by ste sa poponáhľať. Túto krajinu je lepšie navštíviť neskoro, ako nikdy, a v tomto prípade to nie je len obyčajná fráza. Zažijete tu predsa ideálnu, dokonalú exotickú dovolenku, ktorá sa nedá prirovnávať k žiadnej inej na svete.

A na koniec ešte jedna zaujímavosť — obývaných ostrovov na Maldivách je len 200. Na všetkých nájdete dokonalé súkromie a oddych, a pokojne sa môžete nechať odviezť aj na jeden z neobývaných ostrovov. Cesta prostredníctvom Air Taxi či rýchlostným člnom bude naozajstným zážitkom!